Revoluţia Moonlight şi influenţa ei pe viitor

de Ştefan Dobroiu în 28 Feb 2017
Ce înseamnă pentru Hollywood faptul că Moonlight a detronat La La Land?

Am vorbit mai devreme despre modul cum a fost posibilă cea mai mare gafă din istoria Oscarurilor. Această situaţie fără precedent, provocată de faptul că reprezentantul PriceWaterhouseCoopers era mai ocupat să posteze poze pe Twitter decât la ce plic le-a înmânat prezentatorilor Faye Dunaway şi Warren Beatty, deturnează atenţia de la marea revoluţie de la Oscar 2017: Moonlight este primul film LGBT laureat cu Oscarul pentru Cel mai bun film.

Povestea provocărilor din viaţa lui Chiron, personajul principal care se luptă, la trei vârste diferite, cu discriminarea rasială şi sexuală, i-a impresionat pe membrii Academiei, distrăgând atenţia de la favoritul absolut, La La Land. Într-un articol publicat după anunţarea nominalizărilor la Oscar, decretam La La Land câştigătorul sigur. Nominalizat la 14 categorii şi cu un subiect strâns legat de fascinaţia actoriei şi a Hollywood-ului, deci unul cu care votanţii Oscar s-ar fi putut identifica foarte uşor, La La Land nu avea cum să piardă, ajutat şi de o concurenţă foarte nişată. Şi cu toate acestea, iată că imposibilul a devenit posibil. Cine e "de vină"? Iată cel mai bun răspuns: Donald Trump.

Statueta primită de Moonlight contrazice categoric profilul votantului la Oscar, adesea descris drept bărbat, caucazian, de vârsta a treia şi heterosexual. Un portret-robot pentru care nu Moonlight, ci La La Land s-ar fi aflat pe prima poziţie pe lista opţiunilor la Cel mai bun film. Nenumărate declaraţii din trecut ale membrilor votanţi au arătat că resorturile alegerilor lor sunt rareori legate de calităţile unui film, alegerile fiind îngrijorător de des politice. Se pare că membrii votanţi ai Academiei s-au sincronizat cu preocupările prezentului în ceea ce priveşte drepturile omului şi şi-au dat votul lui David şi nu lui Goliat.

Să nu uităm că Hollywood-ul, ca de fapt întreaga lume, a fost şocat de alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Cei de la Vulture se întreabă dacă înainte de alegeri şi înainte de succesiunea de declaraţii şi opţiuni politice ale controversatului Trump o istorie precum cea din Moonlight ar fi putut fi posibilă. Controversatul ordin al lui Trump de a interzice accesul în SUA al vizitatorilor din ţări preponderent musulmane a ridicat noi semne de întrebare votanţilor Academiei, mai ales că acest ordin afecta direct participarea la gală a lui Asghar Farhadi, laureat cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin pentru The Salesman. Este posibil ca situaţia politică să fi responsabilizat membrii Academiei, iar aceştia să se incline în faţa relevanţei lui Moonlight, în detrimentul escapismului colorat din La La Land.

Dintre premierele reprezentate de Moonlight am menţionat deja una: este prima producţie cu temă LGBT care câştigă Oscarul pentru Cel mai bun film. Este şi prima producţie cu o distribuţie preponderent afroamericană. Joi McMillon este prima monteuză de culoare nominalizată la Oscar, iar Mahershala Ali este primul actor de religie musulmană care câştigă un Oscar de interpretare. Nişte premiere onorante pentru membrii Academiei, premiere ce pot fi justificate de implicarea politică a acestora şi nu doar de eforturile disperate ale Academiei de a-şi diversifica membrii invitând în ultimul an un număr record de cineaşti de diverse rase.

Revoluţia provocată de Moonlight în sânul Academiei va avea bătaie lungă, ca şi responsabilizarea adusă de această alegere. Puţini membri ai Academiei vor mai avea tupeul să declare că nu vor vota pentru o actriţă de culoare al cărei nume nu îi pot pronunţa, aşa cum a declarat unul dintre ei pentru The Hollywood Reporter în 2013 (actriţa în cauză era mica Quvenzhané Wallis, din Beasts of the Southern Wild). Iar efectele nu se vor rezuma la nivel declarativ: administraţia Trump a avut un efect gigantic asupra Hollywood-ului, transformându-l din observator indiferent în militant. Iar primul beneficiar este Moonlight.

Înainte de succesul istoric de la Oscaruri, distribuitorul Transilvania Film a anunţat premiera lui Moonlight în România pentru 10 martie. Va fi cu siguranţă un prilej de aprigă dezbatere.

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2017, premii:oscar 2017

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Rares.si.atat pe 28 februarie 2017 20:23
Doar asa putea pierde La La Land premiul pentru cel mai bun film.
Anul trecut au fost acordate premii pe corect.De ce? Prin simplul fapt ca nu au fost prezenti multi actori de culoare, acest element afecteaza orice premiu.
Cum poti sa iti explici ca La La Land a castigat Critic's choice award,BAFTA,Golden Globes si alte premii importante pana in oscar si nu "the oscar" ? Pentru ca acelea au fost acordate pe corect.
In 2014 am avut o situatie asemanatoare in care un film identic cu Moonlight si anume Boyhood concura cu filme despre arta cum ar fi Birdman sau The Grand Budapest Hotel.
Din fericire in acel an a castigat filmul si nu politica.Doar ca Boyhood nu a avut actori de culoare pentru ca altfel ar fi stat treaba.
Anul acesta a fost o nedreptate , diferenta dintre Moonlight si La La Land la orice capitol : cinematografie,coloana sonora,director,actori etc este ca diferenta de la Pamant la Luna.
Din pacate in acest an a castigat politica si nu filmul si ce film..

carmenas pe 2 martie 2017 18:06
Foarte bine punctat, anul asta din pacate a castigat agenda politica a Hollywoodului! :-(
loonycushion pe 1 martie 2017 02:57
Istoria ne-a invatat ca sunt momente in care politica devine mai decat orice altceva pt ca ne afecteaza pe toti, ca vrem sau nu.
Poate in viitor vom avea la Oscar un film de tip La la land despre un cuplu gay de culori diferi, fara judecati si fara etichete.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells