Regizorul "Haiducilor", Dinu Cocea, a încetat din viaţă

de Cristina Grigore în 29 Dec 2013
Împlinise 84 de ani pe 22 septembrie, însă avea în plan un volum de memorii şi un nou proiect cinematografic

„Unul din ctitorii filmului nostru românesc”, aşa cum l-a numit recent, actorul Ion Besoiu, Dinu Cocea s-a stins din viaţă într-un spital din Paris, în urmă cu trei zile, la 84 de ani, în urma unei insuficienţe cardiace.

Născut pe 22 septembrie 1929, în comuna Periş (Ilfov) într-o familie de vechi intelectuali români, acesta a scris şi regizat unele dintre cele mai de succes pelicule din cinematografia românească între 1960 şi 1980: Iancu Jianu Haiducul, Iancu Jianu zapciul, Săptămâna nebunilor, Răpirea fecioarelor şi Răzbunarea haiducilor.

În 1986 s-a mutat la Paris, forţat de împrejurări. Nemulţumite de un proiect al său (Pe apa sâmbetei) ce relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş, autorităţile l-au interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la televiziunea publică. Potrivit Mediafax.ro, moartea cineastului s-a petrecut pe 26 decembrie, însă familia a dorit să facă publică mai târziu informaţia, pentru a o menaja pe soţia acestuia, Puşa Cocea.

„A creat un gen al filmelor cu haiduci, care funcţionau la fel de bine şi în România şi în afara ei. Făcea parte dintr-o familie de mari artişti, ceea ce s-a simţit tot timpul, şi deşi plecase de mulţi ani la Paris, din când în când venea cu mare plăcere în România şi îi plăcea teribil să se întâlnească cu publicul, cu cinefilii", a subliniat criticul Irina Margareta Nistor.

Activ, încă implicat în lumea cinematografică, Dinu Cocea intenţiona să publice un volum de memorii şi lucra la un proiect cinematografic alături de fotograful Cristian Radu Nema. Pelicula se numea, provizoriu, Sub vântul de est, şi descria peripeţiile unui actor francez venit în România. Era un fel de „film în film”, modalitate prin care publicul lua contact cu absurditatea cenzurii, a sistemului de dinainte de ’89.

„Conservase un spirit optimist şi până în ultima clipa proiecta noi realizări profesionale”, menţiona Oana Cocea în ziua morţii tatălui său, pe pagina sa de Facebook.

Din filmografia cineastului - ce cuprinde în total 15 producţii româneşti - mai fac parte titluri precum Ecaterina Teodoroiu (1979), Stejar - Extrema urgenţă (1974), Paraşutiştii (1972), Zestrea domniţei Ralu (1971), Haiducii lui Şaptecai (1970), Haiducii (1966), filmul său de debut, dar şi Vultur 101, primul film al lui Ion Besoiu, la care Cocea a fost regizor secund.

La ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi i-a fost decernat premiul de excelenţă pentru întreaga activitate, iar potrivit TheHollywoodReporter.com, ce a relatat stingerea din viaţă a cineastului român, în anul 2000 a primit un premiu pentru realizările sale cinematografice şi din partea Academiei Americane de Film.

Exploreaza subiecte similare:

Ion Besoiu, Dinu Cocea, Iancu Jianu haiducul, Iancu Jianu zapciul, Săptămâna nebunilor, Răpirea fecioarelor, Răzbunarea haiducilor, Irina Margareta Nistor, Cristian Radu Nema, Ecaterina Teodoroiu, Stejar extrema urgenta, Paraşutiştii, Zestrea domniţei Ralu, Haiducii lui Şaptecai, Haiducii, Vultur 101, actor

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ovidiu239 pe 29 decembrie 2013 23:30
R.I.P.
cosmin742000 pe 30 decembrie 2013 15:17
R.I.P.
DeadSea07 pe 30 decembrie 2013 15:58
Pacat sa mai stins din viata un maestru R.I.P Maestre !
alex_il_fenomeno pe 14 februarie 2014 20:48
Imi pare rau de aceasta veste... A fost un mare cineast.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells