Regizorul filmului „Cui i-e frica de Virginia Woolf?” a încetat din viaţă

de Gloria Sauciuc în 21 Nov 2014
Mike Nichols a fost unul dintre foarte puţinii care au obţinut un „EGOT” - Emmy, Grammy, Oscar şi Tony - pe parcursul carierei artistice...

Mike Nichols, legendarul regizor de teatru şi film, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 83 de ani, scrie presa internaţională. Câştigător de Oscar în 1967 pentru memorabilul The Graduate/Absolventul, ce i-a adus celebritatea lui Dustin Hoffman, a primit mai multe nominalizări pentru Working Girl, Silkwood şi Who’s Afraid Of Virginia Woolf?. Munca pe scena teatrală i-a adus 10 premii Tony, inclusiv în calitate de regizor, pentru piese precum „Desculţ în parc”, „Un cuplu ciudat”, „The Prisoner Of Second Avenue”/„Prizonierul din Manhattan” şi „Moartea unui comis-voiajor”, iar ca producător pentru „The Real Thing”.


„The Graduate mi-a schimbat viaţa. Mike avea ochi pentru cinematograf şi un simţ ieşit din comun pentru a păstra scenele ironice şi verosimile.

 Într-o cameră plină de oameni, Mike era centrul de greutate. Este o pierdere colosală...” (Steven Spielberg)

„William Goldman (scenaristul lui Butch Cassidy si Sundance Kid, romancier şi dramaturg - n.red) a spus că există doi mari regizori americani de film - şi anume Elia Kazan şi Mike Nichols”, ne aminteşte producătorul de pe Broadway, Emanuel Azenberg (care a pus în scenă, alături de Mike Nicols, piesa câştigătoare de premiu Tony, The Real Thing - cu Glenn Close şi Jeremy Irons). „Cred că e adevărat. A fost uriaş, şi a avut puterea să-i convingă pe oameni să fie mai buni decât erau”, a concluzionat Azenberg.

Ultimul film al lui Nichols ca regizor a fost Charlie Wilson’s War (2007), cu Tom Hanks, Julia Roberts şi Philip Seymour Hoffman. În 2012 a pus în scenă o nouă piesă „Moartea unui comis-voiajor”, câştigătoare de Tony, cu Philip Seymour Hoffman în rolul lui Willy Loman. Moartea sa pune deocamdată stop producţiei Master Class, pentru HBO, cu Meryl Streep, o adaptare pentru micul ecran a piesei câştigătoare de premiu Tonya lui Terrence McNally despre Maria Callas. „Nichols a fost un talent extraordinar. Un gentleman desăvârşit. O legendă”, a spus Richard Plepler, CEO HBO. „Poate cuvândul legendă a devenit perimat, însă Nichols a fost cu adevărat o legendă, o persoană de o amabilitate extraodinară, avea timp pentru fiecare, a fost mentorul multor tineri talentaţi. Moartea lui aduce un vid ce nu va fi umplut”.Moartea lui Nichols a fost anunţată joi de către James Goldston, şeful ABC News. Nichols a fost căsătorit cu prezentatoarea de ştiri Diane Sawyer, tot de la ABC News, timp de 26 de ani şi a lăsat în urmă trei copii şi patru nepoţi. Goldston, citat de către publicaţia Deadline, a spus că Nichols „a fost un adevărat vizionar, obţinând cele mai înalte distincţii în domeniul artelor, pentru munca sa ca regizor, scenarist, producător şi actor, şi a fost unul dintre foarte puţinii care au obţinut un „EGOT” - Emmy, Grammy, Oscar şi Tony pe parcursul carierei artistice. „Nimeni nu a fost mai pasionat de munca sa precum a fost Mike”, a mai spus preşedintele ABC News.

Mike Nichols are o bogată experienţă teatrală ca actor şi regizor. Se afirmă la sfârşitul anilor '60 cultivând comedia incisivă, pe scenarii solid construite şi cu partituri actoriceşti de excepţie; constante pe care, în ciuda unor importante fluctuaţii valorice, filmografia lui continuă să le respecte. A atras atenţia criticii de specialitate şi publicului cinefil cu peliculele: Cui i-e frică de Virginia Woolf?, Absolventul (Premiul Oscar), Alineatul 22, Cunoaştere carnală, Ziua delfinului, Silkwood, O femeie face carieră, Salutări din Hollywood, Lupul, Rămăşiţele zilei, Closer.

(Copyright AFP/MediafaxFoto FRAZER HARRISON)

Exploreaza subiecte similare:

Mike Nichols, The Graduate, Who's Afraid of Virginia Woolf?, Charlie Wilson's War, Catch-22, Carnal Knowledge, The Day of the Dolphin, Silkwood, Working Girl, Postcards from the Edge, Wolf, The Remains of the Day, Closer, Steven Spielberg

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ovidiu239 pe 21 noiembrie 2014 18:35
R.I.P.
lili22 pe 11 octombrie 2015 21:48
Mi-a placut mult Working Girl.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells