Regizorul cu Grand Prix la Cannes 2011 vine în Deltă

de Cinemagia în 1 Aug 2011
Regizorul cu Grand Prix la Cannes 2011 vine în Deltă

Nuri Bilge Ceylan va fi prezent la proiecţia în premieră în România a celui mai recent film al său, Once Upon a Time în Anatolia/ A fost odată în Anatolia, câştigător ex aequo al Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2011.

Regizorul turc a acceptat distincţia de invitat special al acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Film ANONIMUL. Împreună cu Ercan Kesal, actor şi co-scenarist al Once Upon a Time în Anatolia şi Mehmet Eryilmaz, supervizor al filmului, va susţine un masterclass joi, 11 august, după proiecţia filmului Once Upon a Time în Anatolia, în cadrul căruia va răspunde şi întrebărilor publicului şi presei. Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL, ediţia a VIII-a, va avea loc în perioadă 8- 14 august 2011, la Sfântu Gheorghe, în Deltă Dunării.

Născut în Istanbul în anul 1959, regizorul turc este o prezenţa constantă a Competiţiei Oficiale a Festivalului de la Cannes, ultimele sale patru filme- Uzak (2002), Climates (2006), Three Monkeys (2008) şi Once Upon a Time în Anatolia (2011) concurând pentru Palme d'Or. De-a lungul timpului, a fost recompensat cu Marele Premiu pentru Uzak şi Once Upon a Time în Anatolia, cu Premiul pentru cel mai bun regizor pentru Three Monkeys şi cu Premiul FIPRESCI pentru Climates. În cadrul programului dedicat lui Nuri Bilge Ceylan, Festivalul de film ANONIMUL va prezenta şi titlurile Uzak/ Departe şi Three Monkeys/ Cele trei maimuţe. Nuri Bilge Ceylan a studiat Inginerie Chimică la Universitatea Tehnică din Istanbul. Spre finalul anului 1993, a început să filmeze scurtmetrajul Koza (Cocoon), prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind astfel primul scurtmetraj turcesc selecţionat în cadrul Competiţiei. I-au urmat trei lungmetraje: Kasaba (The Small Town, 1997), Mayis sikintisi (Clouds of May, 1999) şi Uzak (Distant, 2002). Pentru toate acestea, Ceylan şi-a asumat aproape fiecare rol tehnic: imaginea, regia de sunet, producţia, montajul, scenariul şi regia. Uzak, filmul recompensat cu Marele Premiu la Cannes în 2003, i-a adus lui Ceylan recunoaşterea internaţională. Inclus în circuitul festivalier, Uzak a câştigat 47 de premii, dintre care 23 internaţionale, devenind astfel cel mai premiat film din istoria cinematografiei turceşti. A continuat cu Iklimler (Climates) în 2006 şi cu Üç maymun (Three Monkeys) în 2008.

Cinemagia va avea un corespondent la Festivalului Internaţional de Film ANONIMUL, care vă va ţine la curent, prin reportaje, cronici şi interviuri, cu tot ce e pe val.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 1 august 2011 15:36
Eh, anul asta nu ma mai duc in delta.... anul trecut a fost un dezastru :)
glos pe 1 august 2011 18:27
cum adica? eu am fost si mi-a placut foarte mult; am prins toate filmele, plus la mare, la soare.
Sorin87 pe 1 august 2011 22:56
este frumos in delta un peisaj natural inedit
xerses pe 1 august 2011 23:07
Va fi frumos....Abia astept cronica evenimentului...
alex_il_fenomeno pe 2 august 2011 09:54
se anunta din nou un festival interesant !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells