Recomandări TV: filme româneşti, de acţiune şi comedii romantice

de Gloria Sauciuc în 30 Dec 2013
Luni seară, 30 decembrie, puteţi urmări un clasic - Cool Hand Luke (1967), pe TCM, de la ora 22. Iată, mai jos, recomandările noastre TV pentru perioada 30 decembrie - 1 ianuarie

Luni, 30 decembrie, nu rataţi Ursul, la PRO TV, de la 17:15, pentru că este un iureş de culoare, personaje, costume, gaguri care vă vor crea bună dispoziţie, nemaivorbind că îi veţ întâlni pe îndrăgiţii actori români Nicodim Ungureanu, Gabriel Spahiu, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Cosmin Seleşi. Dan Chişu, regizor şi scenarist, pune în film toate ingredientele necesare creării atmosferei anilor '90 - se întrerupe curentul, sărăcia e cruntă (nu se dau salariile), apare laitmotivul străinului „cu bani", pe care românii „deştepţi", dar sărăci lipiţi vor să-l stoarcă, „ajutoarele" umanitare (imediat dupa '90 veneau ajutoare, de care se „lipeau" diverşi), citatele ceauşiste puse ca etichetă (discursul directorului de circ e răsplătit cu un „Partidul, Ceauşescu, România" de către magicianul circului, Marcelino, jucat de Claudiu Bleonţ), „maşinile străine" - aduse din occident, cumpărate second hand cu mărci (printre alţii de personajul lui Gabriel Spahiu, în film clovnul Ciacanica, scăparea - la nervi - a apelativului „tovarăşa" (de către Stoian, adjunctul de la circ, jucat de Cosmin Seleşi), citatele politice ale vremii („jos Ceauşescu" pe pereţi, dar şi „m**e Iliescu").

Dan Chişu condimentează universul astfel creat cu gaguri, multe dintre ele fumate, cu personaje colorate, mizează mult pe muzică, dar aceasta te apropie de lumea lui Kusturica (doar e semnată de Goren Bregovic), şi pune personaj principal un urs, de care ţi-e mai mare dragul, mai ales că merge pe motocicletă. Mihai Constantin, în costum de Elvis, este dresorul ursului, care se tot tachinează cu Cecilia (Magda Catone), asistenta magicianului. Mihai Constantin are cel mai emoţionant şi emoţionat pasaj la final, când lăcrimăm alături de el, Bleonţ este exact atât de teatral pe cât i-o cere personajul său, Marcelino, iar Magda Catone e perfect distribuită în rol de artistă. Nicodim Ungureanu, pe post de şofer de taxi Getaxa, compune un personaj cu aparenţă tântă, dar gata să-şi usuce clienţii de ultimul bănuţ, Seleşi - de asemenea - are momente foarte bune.

Tot astăzi, Pro Cinema difuzează Tinereţe fără bătrâneţe, de la 17.45. Filmul nu e o simpla adaptare dupa basm, ci mai curând o chintesenţă a poveŞtii populare româneşti, spune criticul de film Tudor Caranfil. Tinereţe fără bătrîneţe (1969) dovedeşte o bună stăpânire a mijloacelor fanteziei şi efectelor speciale. Frumoasa actriţă româncă Ana Szeles apare în rolul Prinţesei.

Inspirat din fapte reale, Apollo 13 rulează diseară, de la 18.40, pe CineMAX. Expresia Houston, we've got a problem, spusă de unul dintre astronauţi către baza din Houston a devenit chintesenţa situaţiilor de criză. O frază care, pe 13 aprilie 1970 la orele 21.07, pune pe jar tot personalul din camera de control a NASA care supraveghea misiunea spaţială Apollo 13. Unul dintre rezervoarele de oxigen tocmai explodase în cea de-a 55 oră a misiunii, la 205000 de mile de Pământ. Povestea unui incident care a devenit un succes al cuceririi spaţiului, Apollo 13 aminteşte de importanţa factorului uman în epopeea spaţială. Realizat în colaborare cu NASA, filmul are o precizie de documentar (s-a afirmat că astronautul Buzz Aldrin a cerut să folosească fragmente din film pentru NASA), obţinute printr-o reconstituire minuţioasă (cea a modulului spaţial) şi prin efecte speciale foarte elaborate (imponderabilitatea nu a fost reprodusă în studio, ci reconstituită natural într-un avion conceput de NASA).

Luni seară mai puteţi urmări pe TV1000 Ciocolată cu dragoste, de la 19, cu Juliette Binoche şi Johnny Depp, ori JCVD, filmul de acţiune cu tente auto- ironice al lui Jean-Claude Van Damme (pe FilmBox HD, de la 19.25). Cool Hand Luke (1967) rulează pe TCM de la ora 22, iar The Haunting (1963) pe PRO Cinema, de la ora 22. În programul TV de pe Cinemagia găsiţi toate filmele care rulează astăzi la TV.

Marţi, lăsaţi-i pe cei mici la Brave - animaţia rulează de la 18.55 pe HBO, pentru una dintre cele mai interesante relaţii dintre o mamaă şi o fiică văzute vreodată pe micul sau marele ecran. Tot marţi, 31 decembrie, de la ora 22, pe HBO se poate urmări Şapte psihopaţi şi un câine, o comedie sărită de pe fix. The Sound of Music/Sunetul muzicii (1965) vă va aduce buna dispoziţie, energia şi optimismul atât de necesare la început de an (rulează de la ora 21 pe Euforia Lifestyle).

La miezul nopţii puteţi urmări comedia romantică Sleepless in Seattle/Nopţi albe în Seattle, pe Digi Film, cu Tom Hanks şi Meg Ryan, un film în care magia subzistă, fără să fie vorba de un fantasy. Dacă în recomandările de aici nu aţi găsit niciun titlu care să vă convingă că şi în faţa micului ecran puteţi găsi divertisment în noaptea dintre ani, consultaţi toată lista cu filme din programul TV, organizată pe ore

Miercuri, 1 ianuarie 2014, Sinbad the Sailor, cu Anthony Quinn, e un film la care îi puteţi lăsa pe cei mici (TCM , ora 10.25). Sau la Grozavul şi puternicul Oz (pe HBO, de la 11.55). Câinele japonez, cu Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu rulează de la 12.05 pe HBO, ca şi Domestic, filmul lui Adrian Sitaru (HBO, 14.05).

Antena 1 difuzează Sleeping Beauty (versiunea din 1959) miercuri de la ora 17.30. Seara, vă recomandăm Somewhere in Time (1980), cu Christopher Reeve, Jane Seymour şi Christopher Plummer, pe TVR, de la ora 22:10.

Iubitorilor de acţiune pură le recomandăm Salt, cu Angelina Jolie (PRO TV, miercuri, 1 ianuarie, ora 20:30). Angelina Jolie este Evelyn Salt, o agentă CIA care trebuie să interogheze, cu întreaga ei echipă ascultând din spatele oglinzii, un dezertor rus. Doar că acesta o identifică pe agentă drept o „cârtiţă" plantată de KGB, cârtiţă ce ar trebui să iasă la iveală pentru a-l ucide pe preşedintele rus, aflat în vizită la Washington. Conştientă că agenţia trebuie să verifice acuzaţiile, Salt evadează (primul din twist-urile filmului) în stil McGuyver din sediul CIA şi face tot posibilul pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Sau pentru a-şi duce misiunea la bun sfârşit...

Exploreaza subiecte similare:

Ursul, Tinereţe fără bătrâneţe, apollo 13, Chocolat, JCVD, Cool Hand Luke, The Haunting, Brave, Seven Psychopaths, Sleepless in Seattle, The Sound of Music, Sinbad the Sailor, Oz: The Great and Powerful, Câinele japonez, Domestic, Sleeping Beauty, Somewhere in Time, Salt

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 14 februarie 2014 21:00
Din vacanta de iarna, m-am bucurat mult ca a fost difuzat Ho Ho Ho 2.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells