Recomandări TV: ce filme vedem în weekend

de Gloria Sauciuc în 10 Apr 2014
Cu aşa o vreme ploioasă, filmele bune pe micul ecran vin ca o soluţie salutară în acest weekend

Vineri, 11 aprilie

Va curge sânge/There Will Be Blood, pe TV1000, de la ora 21:00

Va curge sânge intră în panteonul filmelor americane care explorează convergența plină de forță dintre ambiție, bogăție, familie și atracția magnetică a Vestului. Al cincilea film al lui Paul Thomas Anderson aruncă publicul într-o lume uluitor de brutală și de reală, în California începutului de secol 20, învârtindu-se în jurul unui personaj memorabil: Daniel Plainview, un căutător de petrol hârșit prin multe, care se transformă pe sine și un întreg oraș prin intermediul petrolului.

Pe parcursul ascensiunii sale, de la statutul de miner spre cel de magnat, urmărind modelul unor pionieri ai țițeiului rămăși în anale precum Edward Doheny și John Rockefeller, Plainview aduce progres și bogăție într-un ținut care nu a cunoscut niciodată așa ceva, cu un preț care însă îi va înnegura propriul suflet. În interpretarea actorului premiat cu Oscar Daniel Day-Lewis, Daniel Plainview este un bărbat cu mult farmec, cu aspirații înalte și o obsesie neclintită de a-și făuri propriul destin. El va stârni un adevărat vârtej în orășelul Little Boston, din California Centrală: pe măsură ce țițeiul începe să țâșnească din pământ, Plainview aduce modificări majore acestei lumi insulare, lansând credința, speranța, iubirea și munca susținută în lupta împotrivă cinismului, lăcomiei, seducției și corupției monstruoase.

Filmat în  Texas, unde cu decenii în urmă a fost filmat și legendarul film despre țiței GIANT, filmul creat de Anderson realizează o adevărată frescă, în imagini vii, pline de forță, cu tonalități sepia, urmărind ascensiunea meteorică a lui Daniel Plainview și prăbușirea sa cutremurătoare.

Hansel şi Gretel: Vânătorii de vrăjitoare, pe Digi Film, de la ora 21:30

Tot vineri, vă propunem să urmăriţi Hansel and Gretel: Witch Hunters, Cum eroii Fraţilor Grimm au scăpat, la origine, din ghearele unei vrăjitoare pornită să-i gătească la cuptor, regizorul Tommy Wirkola propune o continuare firească a destinului lor, maturizându-i în ipostaza vânătorilor de vrăjitoare. Bântuie în film o sumedenie de vrăjitoare de magie neagră, în frunte cu Famke Janssen, tartoriţa, care-i cea mai reuşită din tot filmul. Pe aşa o vreme ploioasă, ar fi păcat să ratăm decapitări de vrăjitoare, viscere împrăştiate de Jeremy Renner și Gemma Arterton şi efecte speciale.

George A. Romero's Land of the Dead (2005), pe CineMax, de la ora 23

Dacă sunteţi în dispoziţie pentru ceva mai dur decât vrăjitoare decapitate vineri seara, se difuzează Tărâmul morţii, cu Asia Argento şi John Leguizamo, interzis copiilor sub 14 ani, de la ora 23. Lumea aşa cum este cunoscută de oameni este aproape o amintire. În locul ei s-a instaurat un coşmar fără sfârşit al oamenilor care se luptă pe pamant cu zombie. Ceea ce a mai ramas din umanitate s-a baricadat într-un fel de oraş – fortăreaţă. Restul teritoriului este bântuit de zombie.

Declaraţie de dragoste, pe TVR Internaţional, de la miezul nopţii

Ca să nu încheiem seara de vineri într-o notă tenebroasă, ne putem întoarce la iubire vineri noapte, cu producţia românească Declaraţie de dragoste, ce-i are ca protagonişti pe Adrian Păduraru şi Teodora Mareş. Filmul surprinde prin abilitatea regizorului Nicolae Corjos de a dezvolta uman, sentimental, poetic şi stilizat un scenariu altfel didactic despre romantismele vieţii de liceu.

Sâmbătă, 12 aprilie

Solomon and Sheba (1959)/Solomon şi regina din Saba, MGM, 16.25

 Faraonul Egiptului este dispus să cedeze un port la Marea Roșie Reginei Sheba (Gina Lollobrigida), dacă această va reuși să-l distrugă pe Solomon. Pe măsură ce Israelul prosperă sub conducerea lui Solomon, dușmanii săi devin și mai înverșunați și își doresc să scape de el cât mai repede. Sheba se folosește de darurile cu care a înzestrat-o natura și în scurt timp îi cucerește inima lui Solomon. Viața alături de Sheba nu respectă canoane religiei mozaice, iar poporul se va răscula împotriva lui Solomon. Căzută în propria capcană Sheba se îndrăgostește și ea de Solomon și se hotărăște să se convertească la religia lui. Totuși istoria nu se oprește aici, iar faraonul Egiptului încearcă să-i învingă pe locuitorii Israelului, pornind un război sângeros împotriva lor.

Trois couleurs: Bleu (1993), la Film Cafe, de la 22.50

„Albastru” este prima parte a unei trilogii pentru care Krzysztof Kieslowski s-a inspirat din deviza naţională a Franţei - „Libertate, egalitate, fraternitate”, iar tema sa – libertatea – se manifestă în tentativa eroinei principale de a lua viaţa de la capăt, eliberată de constrângeri, de suferinţă şi de iubire.

The Shawshank Redemption (1994)/Închisoarea îngerilor, pe TVR 1, de la 23.10

Adaptat după un roman al lui Stephen King, The Shawshank Redemption este pentru mulţi cel mai bun film cu acest subiect: anevoiosul drum către libertate, dar şi unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile (deţine locul întâi în topul IMDB). Obligat să execute o sentinţă nedreaptă, fostul bancher Andy Dufresne (Tim Robbins) are parte în lungii ani de închisoare de o transformare emoţională hotărâtoare, însă greutăţile vieţii de după gratii nu îl fac să renunţe la o posibilă "izbăvire" prin forţe proprii, aşa că vreme de două decenii sapă un tunel care îl ajută până la urmă să treacă dincolo... Sub bagheta regizorală şi scenaristică a lui Frank Darabont, Robins şi Morgan Freeman oferă interpretări de excepţie, semnalate de altfel şi de nominalizările la Oscar primite.

Duminică, 13 aprilie

The Mortal Instruments: City of Bones, DigiFilm, ora 20.00

Instrumente Mortale populează lumea pe care o ştim cu fiinţele fabuloase, cu istoria, poveştile şi eroii ei, împrumutaţi din pandemoniul şi mitologia diferitelor culturi, sau inventate pur şi simplu. Vânători de umbre, demoni, vârcolaci, vampiri... Veţi avea aceeaşi senzaţie de curiozitate şi uimire urmărind Oraşul oaselor ca cea simţită la deschiderea uşii către Piaţa trolilor de către Hellboy (Hellboy II: The Golden Army, 2008).

Ştefan Luchian, pe TVR 2, de la ora 22

Depăşind limitele intrinseci ale filmelor biografice, regizorul Nicolae Mărgineanu reuşeşte, prin acest portret cinematografic al marelui nostru pictor, scris de dramaturgul şi scenaristul Iosif Naghiu, să atingă zonele abisale ale condiţiei artistului în societate. Creaţia remarcabilă a lui Ion Caramitru constituie nucleul unui film nu foarte coeziv, dar plin cu secvenţe de mare forţă şi delicată sensibilitate, şi o imagine pe măsura picturii lui Luchian.

Gangster Squad, Cinemax 2, ora 23.55

O cronică a luptei Departamentului de Poliţie din Los Angeles (LAPD) pentru expulzarea mafiei din coasta de est a Los Angelesului anilor '40 şi '50. Şeful mafiot născut în Brookyln, Mickey Cohen (Sean Penn), face legea în Los Angeles, fiind protejat de oamenii lui şi având majoritatea poliţiei şi a politicienilor din oraş sub tutela sa. Un echipaj rebel din LAPD condus de Jerry Wooters (Ryan Gosling) şi sergentul John O'Mara (Josh Brolin) încearcă să cureţe oraşul de mafie.

Nătângi, naivi, inconştienţi chiar - de vreme ce atacă frontal, sau se lansează în luptă fără să aibă o strategie, ori să se gândească la resursele gangsterilor, sunt foarte curajoşi, incoruptibili, dintr-o stofă pe care Mickey Cohen (Sean Penn) nu o înţelege, gata să lupte cu pistoale contra arme automate (acest lucru respectă şi adevărul istoric - poliţia americană nu a avut arme automate până la apariţia echipelor SWAT Filmul are mult umor, dozat în porţii mici, violenţă cât să devină nerecomandabil tinerilor sub 15 ani şi acţiune care să te ţină lipit de canapea, în faţa micului ecran. Sean Penn întruchipează gangsterul tipic - fără scrupule, doar umbre. Paradoxul ce-l aureolează este că, deşi ucide cu sânge rece, manifestă un interes deosebit pentru bunele maniere.

Exploreaza subiecte similare:

There Will Be Blood, Hansel and Gretel: Witch Hunters, George A. Romero's Land of the Dead, Trois couleurs: Bleu, The Shawshank Redemption, The Mortal Instruments: City of Bones, Declaraţie de dragoste, Ştefan Luchian, Gangster Squad, Solomon and Sheba

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 10 aprilie 2014 14:33
Filme foarte bune, si de asemenea faina initiativa cu aceste recomandari :)
SERGIULICA2005 pe 11 aprilie 2014 00:03
Ma asteptam sa amintiti si "GOSFORD PARK" .
SERGIULICA2005 pe 11 aprilie 2014 00:05
In rest, ideea unei pagini cu recomandari pe scurt pentru filmele artistice din week-end de la TV este, intr-adevar, buna.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells