Recomandări Timp liber: începe Festivalul Naţional de Teatru 2014

de Gloria Sauciuc în 24 Oct 2014
Vineri, 24 octombrie, începe la Bucureşti Festivalul Naţional de Teatru. „Castingul dracului”, de Radu Afrim, „Victor sau copiii la putere”, de Silviu Purcărete, plus spectacolul „Donka”, cu o distribuţie extraordinară de actori internaţionali, clovni decadenţi, muzicieni, dansatori şi acrobaţi, printre spectacole

Începe Festivalul Naţional de Teatru (FNT), iar noi am făcut câteva selecţii cu ocazia recomandărilor necinematografice cu care v-am obişnuit în fiecare zi de vineri. Pe lângă FNT, se mai deschide, pe 30 octombrie, stagiunea 2014-2015  la Opera Naţională, cu Traviata. Târgurile, festivalurile şi expoziţiile sunt alte atracţii în capitală perioada aceasta. Nu rataţi rubrica Timp liber de pe cinemagia.ro, pentru o imagine completă a modului în care v-aţi putea petrece serile şi weekend-urile până pe 2 noiembrie!

Vineri, expoziţie

De vineri, 24 octombrie, ne putem lăsa fascinaţi de costumele de teatru, la expoziţia Doina Levinţa: „Costumul de teatru - De la schiţă la miracol”. Va fi deschisă publicului până duminică, 30 noiembrie, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mică, foaier.

Sâmbătă, teatru şi târg

Noul locatar”, de Eugene Ionesco, ora 19.00, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură. Regia: Mihaela Panainte, Teatrul Municipal Baia Mare, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Târg de chilipiruri la Alandala Cafe - sâmbăta aceasta, de la 14:30. Targul este deschis pentru orice fel de lucruri - mobila, obiecte vechi, haine, echipamente, handmade, bijuterii, tablouri, desene, iar intrarea la targ este libera. Cu ocazia targului, se strang donatii pentru copii, adolescenti si adulti de la centre de plasament din Bucuresti.

Duminică, festival

Săptămâna Culturală a Mexicului” are loc la Muzeul Ţăranului Român, între 22 - 29 octombrie. Publicul român se va putea bucura de dansuri specifice comunităților indigene din celor opt regiuni ale satului Oaxaca, dar și din alte părți ale Mexicului, în interpretarea ansamblului folcloric „Yuhua" din Octolan de Morelos, condus de maestrul Gabriel Diaz Ramirez.

Luni, teatru independent

„Cinci ore cu Mario”, de Miguel Delibes, de la 22.00, Teatrul Unteatru. Regia: Mariana Cămărăşan, 1h 20 min fără pauză.

Marţi, spectacol de dans, acrobaţii, jonglerii şi două recitaluri

Anul acesta, pentru prima oară în România, este invitată în Festivalul Naţional de Teatru Compania Finzi Pasca din Elveţia cu spectacolul „Donka - O scrisoare către Cehov”, în regia lui Daniele Finzi Pasca – eveniment vizual, un spectacol de dans, acrobaţii, jonglerii şi echilibre fragile. Singurele reprezentaţii cu spectacolul „Donka” au loc în zilele de 29 şi 30 octombrie, de la orele 20:30, la sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti. O întânire care nu trebuie ratată! Nu pierdeţi această unică ocazie de a vă întâlni cu regizorul Daniele Finzi Pasca (a regizat renumitul Corteo la Cirque du Soleil şi ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Soci), spectacol care a fost văzut până azi de peste trei milioane de spectatori. Spectacolul  „Donka - O scrisoare către Cehov”, considerat de către săptămânalul britanic The Stage „The Best Performance” şi „The Greatest Moment of the Year 2012”.

 

Spectacolul „Vorbe, vorbe, vorbe...”, cu Ion Caramitru

Sala Epika din Grand Cinema & More – Baneasa Shopping City va gazdui, în premieră, recitalul excepţional „Vorbe, vorbe, vorbe...”, al actorului Ion Caramitru: marti, 28 octombrie, de la orele 20:00. Spectacolul „Vorbe, vorbe, vorbe...” se va juca in cadrul FNT . „Vorbe, vorbe, vorbe...” este un spectacol de poezie si muzica, un spectacol-confesiune creat in jurul poeziei lui Nichita Stanescu si a prieteniei care i-a legat profund, ani de zile. Fiecare reprezentatie a acestui spectacol a fost o intalnire emotionanta cu publicul, actorul Ion Caramitru avand mereu cate o supriza pentru spectatorii sai. In aceasta calatorie poetica, Ion Caramitru este acompaniat de violoncelistul Adrian Naidin, un nume sonor al generatiei sale de muzicieni. Vibratia dramatica a violoncelului sau face parte din aceasta minunata poveste despre cuvant si sunet.

Recital de pian „Andrei Gavrilov” - marti, 28 octombrie 2014, ora 19:00, Sala mare, Filarmonica George Enescu (Adresa: Str. Franklin nr. 1-3, Sector 1) Pianistul de reputaţie internaţională, Andrei Gavrilov va concerta pe scena Ateneului Român într-un recital extraordinar cu piese din creaţia compozitorilor Frederic Chopin, Serghei Prokofiev programat în cadrul Festivalului Serile Lipatti.

Miercuri, teatru

„Oidip” - scenariu original şi regia Silviu Purcărete, se joacă de la ora 21.00 la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu. Eveniment în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu - 1h 30 min fără pauză.

Joi, operă şi lansare de carte

La Traviata se joacă de joi, 30 octombrie, până duminică, 2 noiembrie, în fiecare seară de la ora 19, la Opera Naţională Bucureşti. Stagiunea 2014-2015 a Operei Naţionale Bucureşti se deschide pe 30 octombrie cu această nouă premieră a operei „La Traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală, semnată de apreciatul regizor britanic de operă Paul Curran. Renumit pentru montările sale spectaculoase, în teatre de operă din întreaga lume, între care Teatro La Fenice din Veneţia şi Metropolitan Opera din New York, Paul Curran îmbină adesea clasicul cu noile tendinţe în regia de operă, astfel încât, cu aportul scenografului Gary McCann şi al dirijorului Alexander Prior, spectacolul de la Bucureşti se anunţă a fi o interpretare inedită şi captivantă a acestei capodopere verdiene.

Lansare de carte pe 30 octombrie, de la ora 16.00, la Ceainăria ARCUB: „Teatru şi ritual - Scrieri esenţiale”, de Jerzy Grotowski, traducere de Vasile Moga (Editura Nemira, Bucureşti, 2014). Urmează lansarea volumului 2 al celebrei „Munca actorului cu sine însuşi(vol. 2)”, de Konstantin Sergheevici Stanislavski, traducere de Raluca Rădulescu (Editura Nemira, Bucureşti, 2014). Tot joi se lansează Spaţiul gol, de Peter Brook, traducere de Monica Andronescu (Editura Nemira, Bucureşti, 2014).

Vineri, musical

Cabaret”, de Joe Masteroff, un spectacol de Răzvan Mazilu, se joacă vineri, 31 octombrie, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Pictură, de la ora 20.30. Reprezentaţia are loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, iar spectacolul este invitat de la Teatrul German de Stat Timişoara.

Sâmbătă, bandă desenată

Toți amatorii de desene și de povești, mici și mari, sunt invitați să viziteze la Muzeul Naţional de Artă Contemporană expoziții de bandă deseantă, caricatură și grafică satirică din Austria, Portugalia, Grecia, Spania, Cehia, Polonia, Franța, Ungaria, Valonia-Bruxelles, Germania, Belgia și România, să-i întâlnească oe artiștii și pe curatorii invitați, să participe la discuții, prezentări și ateliere, să vizioneze filme de animație, să răsfoiască albume și reviste și să cumpere titluri atractive de bandă desenată și de roman grafic.

Duminică, teatru

Pe 2 noiembrie ne putem bucura de „Rinocerii”, de Eugene Ionesco, transmisie în direct la Grand Cinema din Băneasa Shopping City, sala Epika , de la 19.00, a spectacolului jucat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Regia: Robert Wilson.

 

(Copyright foto AFP/Mediafax - Bertrand Guay)

Exploreaza subiecte similare:

Doina Levinţa, Ion Caramitru, Eugene Ionesco, Razvan Mazilu

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells