Recomandări: filme şi evenimente la Festivalul Filmului European 2012

de Cinemagia în 3 Mai 2012
Recomandări: filme şi evenimente la Festivalul Filmului European 2012

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Filmului European începe joi, 3 mai, cu filmul lui Aki Kaurismäki, Le Havre, coproducţie Finlanda/Franţa/Germania, 2011 (Premiul FIPRESCI şi Menţiune Specială din partea Juriului Ecumenic la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, 2011), la Cinema Pro, de la 19.30.

Eveniment tradiţional pentru luna mai, Festivalul se desfăşoară în perioada 3 - 27 mai în cinci oraşe: Bucureşti (3 – 13 mai, la Cinema Studio şi la Cinemateca Eforie), Braşov (10 – 13 mai, la Centrul Cultural Reduta), Timişoara (17 – 20 mai, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”), Tîrgu-Mureş (17 – 20 mai, la Teatrul Naţional) şi Iaşi (24 – 27 mai, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”).

Highlight-urile festivalului sunt "Close-up Aki Kaurismäki" şi "Close-up Danemarca". Cele mai recente filme ale regizorului finlandez Aki Kaurismäki - Omul fără trecut (2002) şi Luminile periferiei (2006) vor fi proiectate, împreună cu filmul de gală Le Havre, pe 5 mai la Cinema Studio, de la ora 15:00. Iubitorii de film sunt invitaţi să experimenteze cinematografia daneză – film recent (În familie, r: Pernille Fischer Christensen, 2010), filme clasice (Foamea, r: Henning Carlsen, 1966 şi Dansând cu Regitze, r: Kaspar Rostrup, 1989) şi film pentru copii (Karla şi Jonas, r: Charlotte Sachs Bostrup, 2010). 

Festivalul propune cinefililor Eveniment in memoriam Theo Angelopoulos (1935 - 2012). La cinemateca Eforie, pe 7 mai, începând cu ora 18:00, evenimentul care va celebra opera lui Angelopoulos va oferi publicului proiecţia filmului Privirea lui Ulise, precedată de proiecţia filmului Scene din viaţa aromânilor din Pind (1907-1912) de Miltiade şi Ienache Manakia. Prezintă criticul de film Marian Ţuţui.

Proiecţiile celor peste peste 50 de lungmetraje din 26 de ţări vor fi completate cu evenimente care să îmbogăţească experienţa cinefililor. Programul lor complet se află pe site-ul Festivalului www.ffe.ro, aici vă prezentăm câteva dintre ele:

- Concert Toulouse Lautrec, eveniment oferit de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Intrarea este liberă, pe 2 mai, la Cărtureşti – Grădina Verona, ora 20:00.

- Premiera filmului românesc Turn Off the Lights (2011), documentar semnat de Ivana Mladenović. La premieră vor fi prezenţi regizoarea împreună cu o parte din echipă. Proiecţia va fi urmată de o discuţie pe marginea filmului şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii. Proiecţie programată pe 4 mai, la Cinema Studio, ora 20:00.

- Retrospectivă Filmul de Piatră 3.0. Pe 6 mai, începând cu ora 17:00, publicul este invitat la Cinema Studio, la o seară specială petrecută alături de scurtmetrajele româneşti şi moldoveneşti premiate la Festivalul Filmul de Piatră 2012. Proiecţia filmelor va fi urmată de o dezbatere la care vor participa regizorii, moderată de Irina Margareta Nistor şi Andrei Dăscălescu, organizatorul Festivalului Filmul de Piatră 3.0 de la Piatra Neamţ. Discuţia va fi transmisă integral la radio Guerrilla. Intrarea este liberă.

- Expoziţia „Mândrie şi beton“ – fotografii realizate de Petruţ Călinescu. Expoziţia documentează transformările petrecute în satele tradiţionale din Maramureş şi Țara Oaşului, în urma masivei migraţii a forţei de muncă în străinătate. Intrarea este liberă, 3 – 13 mai, la Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38.

-Lansare de carte urmată de seară de film. În parteneriat cu Editura Polirom, Festivalul organizează la cinemateca Eforie, pe 8 mai, la ora 18:00, lansarea volumului Cain, de José Saramago, urmată, la ora 19:00, de proiecţia filmului documentar José şi Pilar (2010), în regia lui Miguel Gonçalves Mendes.

-Filmul românesc After the Revolution (2011), de Laurenţiu Calciu va fi difuzat pe 9 mai la ora 20:00 la cinema Studio, în prezenţa regizorului şi a criticului de film Iulia Blaga. Proiecţia va fi urmată de o discuţie pe marginea filmului şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu spectatorii.

-Proiecţie şi dezbatere. În seara zilei de 11 mai, la cinema Sudio, începând cu ora 20:00, proiecţia filmului ceh Lidice (2011), care înfăţişează cel mai întunecat moment al istoriei recente ceheşti, Masacrul de la Lidice din 1942, va beneficia de o prezentare a istoricului Adrian Cioflâncă, expert în analiza Holocaustului şi a istoriei comunismului.

-Colecţie de animaţie balcanică vintage. Din valoroasa colecţie a Arhivei Naţionale de Film a fost realizat un medalion de filme scurte de animaţie, relizate în perioada 1957 – 1980 în Bulgaria şi ţări din fosta Iugoslavie. Proiecţia va avea loc la Cinemateca Eforie pe 12 mai, începând cu ora 17:30, iar intrarea este liberă.

-Concert Tarkovsky Redux. Pe 12 mai, la ora 20:00, la Sala ArCuB, are loc concertul Tarkovsky Redux - un fusion de muzică şi film oferit de Lucian Ban (pian), Mat Maneri (violă, violă electrică, efecte), împreună cu Silent Strike (sintetizator, sound design) şi artistul vizual Dan Băsu. Tarkovsky Redux este un proiect care îmbină muzica inspirată de patru filme ale lui Andrei Tarkovski – Oglinda, Călăuza, Nostalgia şi Sacrificiul – cu scene din filme tăiate, mixate şi proiectate live.

Gala de închidere şi decernarea Premiului Publicului va avea loc pe 13 mai, la cinema Studio, de la ora 19:30. În închiderea ediţiei din Bucureşti, va fi proiectat filmul turcesc A fost odată în Anatolia (2011), al regizorului Nuri Bilge Ceylan. Cu acelaşi prilej, va fi decernat Premiul Publicului, care se acordă filmului care întruneşte cele mai multe voturi din partea spectatorilor la proiecţiile din Bucureşti. În cursul festivităţii, vor fi anunţaţi cei cinci spectatori desemnaţi prin tragere la sorţi, câştigători ai premiilor oferite de sponsorul Premiului, Dell prin System Plus.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Ambasadorul onorific al acestei ediţii este regizorul Cătălin Mitulescu, care a realizat clipul de promovare a Festivalului după un scenariu propriu.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 3 mai 2012 20:09
Cu greu reusesc filmele europene sa-mi atraga atentia...
alex_il_fenomeno pe 22 mai 2012 19:29
filmul european , unic ! de urmarit toate peliculele .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells