Recomandare BIFF: Scurtmetrajul Chers Amis, debutul în regie al actorului Valeriu Andriuță

de Gloria Sauciuc în 2 Iul 2017
Se difuzează duminică, 2 iulie, de la 15.30, în cadrul BIFF; poate fi revăzut la Festivalul Anonimul, în luna august, fiind selecționat în competiție

Scurtmetrajul Chers Amis, debutul în regie al actorului Valeriu Andriuță (După dealuri, A Gentle Creature etc) se difuzează duminică, 2 iulie, de la 15.30, în cadrul BIFF, la Cinema Muzeul Țăranului Român, în calupul de scurtmetraje românești. Poate fi revăzut la Festivalul Anonimul, în luna august, fiind selecționat în competiție.

Ne-a întristat pentru locurile comune, pentru similaritățile cu propria noastră experiență, ne-a amuzat pentru comicul de situație. De la început ne-a frapat că scena din film se putea întâmpla și era perfect valabilă și într-o școală din România de acum 15 ani.

Într-o cancelarie de școală din Republica Moldova a anilor 2000, în pragul Crăciunului, profesorii discută despre necesarul de rechizite, condițiile meteo (e ger cumplit), condițiile pe care le oferă școala copiilor (toaletele sunt în curte), dar mai ales despre poznele fraților Dodon, care au spart geamul unei clase și au vandalizat globul pământesc, scriind cu majuscule numele orașului din actuala Croație omonim cu o invectivă. Profesorul de sport este filozoful/raisonneur-ul grupului, profesoara de rusă, care se exprimă numai în rusă, deci neinteligibil pentru spectatorul român, e singura care înțelege situația etc.

Când directorul școlii vine în cancelarie pentru a aduce o scrisoare, despre un ajutor financiar din partea unei școli franceze, lucrurile iau o întorsătură neașteptată.

Istoria filmului: Scenariul a fost scris în 2012 iar filmările au avut loc în februarie 2013, apoi scurtmetrajul s-a pierdut fizic și a fost găsit de Crăciun, în 2016.

Exploreaza subiecte similare:

Valeriu Andriuţă, După dealuri, A Gentle Creature

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells