Rămas bun, Nora Ephron

de Ştefan Dobroiu în 27 Iun 2012
Rămas bun, Nora Ephron

Celebră pentru comediile sale romantice, scenarista şi regizoarea Nora Ephron s-a stins din viaţă în cursul zilei de ieri. Una dintre cele mai puternice femei din istoria Hollywood-ului, Ephron a fost diagnosticată în urmă cu cinci ani cu leucemie, iar pneumonia care a răpus-o a fost o complicaţie a bolii sale. Avea 71 de ani.

Dacă întrebai pe cineva acum zece ani care este comedia romantică preferată, şansele să ţi se spună un film scris sau regizat de Nora Ephron ar fi fost chiar mari. Ephron şi-a început cariera în anii '60, dar nu în cinema, ci în jurnalism. De-a lungul deceniului şase a devenit cunoscută drept una din vocile cele mai amuzante şi ironice ale noului jurnalism american, publicând editoriale şi eseuri în marile publicaţii ale perioadei.

A făcut cunoştinţă cu cinema-ul într-un mod care o să te surprindă: căsătorită cu Carl Bernstein, unul dintre cei doi protagonişti ai scandalului Watergate, Ephron a fost rugată de soţul ei să rescrie scenariul pentru cunoscutul film All the President's Men. Până la urmă varianta lui Ephron nu a fost folosită, dar producătorii care l-au citit au ajuns să-i ofere viitoarei scenariste primul contract din lumea televiziunii.

Primul proiect pentru cinema este Silkwood (1983), un film datorită căruia va lega şi o prietenie strânsă cu Meryl Streep. Inspirat de evenimente petrecute în realitate, scenariul spune povestea lui Karen Silkwood, o activistă ce a murit într-un accident de maşină suspect, la doar 28 de ani, în timp ce investiga abuzurile comise de combinatul Kerr-McGee din Texas. Ephron a obţinut o nominalizare la Oscar pentru scenariu, iar marile studiouri au început să-i facă oferte tot mai tentante.

Colaborează din nou cu Meryl Streep pentru Heartburn, film inspirat de romanul semi-autobiografic omonim scris tot de Ephron, despre mariajul ei plin de probleme cu Bernstein, dar adevăratul succes vine de-abia în 1989, când apare When Harry Met Sally/Când Harry a cunoscut-o pe Sally. Cu Billy Crystal şi Meg Ryan în rolurile principale, filmul e considerat una dintre cele mai bune comedii romantice din toate timpurile.

Cariera lui Ephron capătă un nou avânt în 1993, când apare Sleepless in Seattle/Nopţi albe în Seattle, cu Meg Ryan şi Tom Hanks în rolurile principale. Scris în colaborare cu sora ei mai mică, Delia, filmul e regizat de Nora Ephron şi a devenit unul dintre marile succese ale anului şi în acelaşi timp una dintre producţiile cele mai profitabile din toate timpurile: încasările au fost de zece ori mai mari decât bugetul de 20 de milioane de dolari. Trioul format din regizoare şi actori a mai dat lovitura patru ani mai târziu în You've Got Mail.

Cea mai recentă aventură cinematografică a lui Ephron este o nouă colaborare cu prietena ei de trei decenii, Meryl Streep. Film biografic despre viaţa Juliei Child, celebra promotoare a gastronomiei franceze în SUA, Julie & Julia explorează pasiunea lui Ephron pentru arta culinară, aducându-i lui Meryl Streep o nominalizare la Oscar şi devenind un neaşteptat succes de casă.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 19 iulie 2012 13:49
sa se odihneasca in pace ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells