Radu Jude, bine primit la Berlin

de Ştefan Dobroiu în 14 Feb 2012
Radu Jude, bine primit la Berlin

Duminică seara Toată lumea din familia noastră, cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, a avut proiecţia pentru presă, aseară urmând cea pentru publicul larg. Publicaţiile internaţionale s-au grăbit să scrie pe seama dramei de familie a lui Jude.

Ca să vezi premisa filmului, iată amuzantul şi scurtul sinopsis pus la dispoziţie de producători: "Toată lumea din familia noastră tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă deocamdată sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ." Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu, Alexandru Arşinel şi Stela Popescu.

Cei de la Indiewire spun despre filmul cu Şerban Pavlu în rolul principal că este "o comedie neagră realizată la marele fix" şi că "demonstrează cele mai bune calităţi al cinema-ului românesc modern". Publicaţia laudă suspansul producţiei HiFilm şi aminteşte şi de tensiunea bine gândită, regia excelentă, interpretările convingătoare, apreciind şi combinaţia de umor şi dramatism. "Chiar şi când este sfâşietor de onest şi trist, filmul reuşeşte să rămână amuzant", mai spun cei de la IndieWire.

Publicaţia Variety anunţă că festivalurile şi-au găsit titlul românesc obligatoriu al sezonului şi, după o descriere cam exhaustivă a filmului, laudă dialogurile elaborate, observând că subtitlurile în limba engleză nu vor face niciodată cinste replicilor savuroase şi colorate. "Intepretările sunt înspăimântător de credibile, iar mica (Sofia) Nicolaescu se ridică la înălţimea aşteptărilor. Este cu totul şi cu totul uimitor cum a reuşit regizorul să obţină o interpretare atât de sinceră de la această mică mogâldeaţă", mai comentează cronicarul Variety.

Screen Daily spune despre personajele lui Radu Jude că "par adevărate chiar şi când îşi pierd controlul". Autorul remarcă o legătură logică între Toată lumea din familia noastră şi Marţi, după Crăciun al lui Radu Muntean sau chiar Aurora lui Cristi Puiu, unde familia dezbinată este motorul evenimentelor petrecute pe ecran. "Regizorul se pricepe foarte bine să-şi mânuiască personajele şi să manipuleze o situaţie de la alunecarea pe ape cât de liniştite până la cele mai dezlănţuite furtuni", comentează Screen Daily, dar cronica aminteşte şi de lipsa de profunzime a scenariului sau de faptul că povestea se învârte în cerc. Numai cuvinte frumoase pentru Şerban Pavlu şi restul actorilor, care "parcă s-au născut să interpreteze aceste roluri".

The Hollywood Reporter, în schimb, anunţă că "surprinzător de longevivul Nou Val (românesc) s-ar putea să-şi fi pierdut energia" cu Toată lumea din familia noastră, pe care îl consideră prea "isteric şi prostesc" ca să aibă şanse la proiecţii în circuitul cinematografic internaţional. Autorul subliniază asemănările dintre lungmetrajul lui Jude şi Principii de viaţă, filmul lui Constantin Popescu lansat tot în Forumul Berlinalei, în care un tată (Vlad Ivanov) îşi pierde cumpătul în condiţii similare. "Jude şi co-scenarista Corina Sabău plusează cu schimburile de replici şi de pumni până la un nivel insuportabil, îndepărtându-se de plauzibil spre o situaţie cu şanse mult mai mari să se petreacă într-un film decât în viaţa reală." Autorul se opreşte să o laude pe Sofia Nicolaescu, spunând că puştoaica de doar şase ani este una dintre cele mai încântătoare apariţii ale unui actor-copil în cinema-ul european de la Catinca Untaru încoace.

Toată lumea din familia noastră va putea fi văzut pe marile ecrane din ţară în cursul primăverii, cel mai probabil la începutul lunii aprilie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Chambord pe 14 februarie 2012 13:56
Wow, Eric Kohn de la Indiewire i-a dat calificativ A+ !!!
alex_il_fenomeno pe 16 februarie 2012 16:50
sa speram ca filmul va rula repede si in Romania .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells