Primul festival de film cu specific literar, în curând la Bucureşti

de Cinemagia în 1 Apr 2015
Emineschool are loc între 6 și 8 aprilie, la începutul săptămânii „Școlii Altfel”, tocmai pentru a permite elevilor și liceenilor să participe la festival

Emineschool Bucharest Film Festival vă invită să cunoașteți, timp de trei zile – 6, 7, 8 aprilie, la Cinemateca Union, literatura (și) prin intermediul cinematografiei. Facem împreună drumul invers, de la filme la cărți și scriitorii lor, pentru a atrage atenția asupra faptului că literatura poate fi cunoscută și prin intermediul filmului documentar centrat în jurul relaţiei dintre autori, publicațiile literare și edituri, nu numai prin clasicele ecranizări. Într-un festival independent, am reunit pentru publicul larg, respectiv pentru tineri și școlari, ecranizări celebre, documentare clasice și booktrailers, dublate de dezbateri și lansări de carte, totul într-o atmosferă prietenoasă și apropiată destinatarilor.

„Emineschool e un concept, vine c-o idee, propune o altă abordare. Să scoatem literatura în cinema. Să vedem scriitorii așa cum sunt. Să construim o arhivă care să rămână și peste 25 de ani. Să existe o relaționare și cu noile generații, care abia dacă ajung să afle de existența scriitorilor contemporani, absorbiți fiind de-o programă școlară care pune accent pe memoria scurtă, nu pe memoria culturală.

Emineschool nu inventează nimic. Pune în practică o formulă simplă. Fără partizanate, găști, site-uri cu galerii și mofturi. Se selectează ce e mai bun literar vorbind și se face legătura cu filmul documentar. Nișa nișelor? Nu, necesitatea de a demonstra că legătura dintre literatură și film e mult mai profundă și mai ușor de realizat. Sigur că există clasicele ecranizări, documentare și booktrailers. Dar, dincolo de acestea, există un interes comun: valorificarea și impunerea memoriei culturale de care vorbeam. Atât și nimic mai mult. Un concept, o formulă, o selecție”, afirmă un cristian, pseudonimul lui Cristian Cosma, inițiatorul și coordonatorul Emineschool BFF.

„În plus, Emineschool are loc între 6 și 8 aprilie, la începutul săptămânii Școlii Altfel, tocmai pentru a permite elevilor și liceenilor să participe la festival. Pe viitor, ne dorim ca școlile să ne devină parteneri de încredere și, împreună, să-i aducem pe copii spre literatură prin cinematografie, un mijloc vizual atât de preferat de ei. Desigur, programul a fost gândit, de asemenea, pentru studenți și publicul larg, de orice vârstă și cu orice fel de preocupări”, completează Eli Bădică, asistentul proiectului și PR-ul festivalului.

Așadar, pariul organizatorilor festivalului Emineschool este unul simplu: literatura se promovează și prin film, scriitorul va câștiga un public viitor și prin documentare, iar booktrailers capătă deja din ce în ce mai mult teren în promovarea literară. Pe scurt, considerăm că, pe viitor, literatura nu se va putea gândi fără experiența filmului.

Emineschool Bucharest Film Festival debutează în București în mai puțin de o săptămână, cu o ediție pilot necompetițională.

Iată ce filme pot fi văzute în cadrul festivalului

În avanpremieră, Emineschool aduce în fața publicului filmul Tatăl meu, Lucian Blaga, pe 7 aprilie, ora 19:00, realizat de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu. În acest film o vom însoţi pe Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, într-un ultim efort de recuperare a memoriei lui Lucian Blaga și a propriei sale identităţi. Apoi, în premieră, festivalul de film cu specific literar va proiecta Nino al meu, pe 6 aprilie, ora 19:10, regizat de Vlad Rotaru, un documentar despre poetul George Almosnino, repus în circulația istoriei (mari și personale). Nino al Norei și-al celor care-l iubesc și citesc devine, prin mărturiile lor, un Nino al tuturor. Tot în premieră va rula și filmul Sala oglinzilor, pe 8 aprilie, ora 19:00, în regia lui Marian Baciu, care are în centrul său Casa Monteoru-Catargi, fostul sediu al Uniunii Scriitorilor din România, clădire care s-a confundat în ultima jumătate de secol cu literatura română. Povestea marelui fotograf al scriitorilor Ion Cucu și ultima întâlnire literară din clădirea astăzi retrocedată.

Nu sunt deloc de neglijat nici celelalte documentare din selecția Emineschool, fie că vorbim despre filme care au în prim plan scriitori români contemporani sau clasici, fie că aducem aminte de scriitorii străini importanți. Grosso modo, acestea sunt: Nichita Stănescu (r. Marian Baciu) – biografie și opera, artă și expresie inovatoare într-o încercare de reinventare a poeziei, pe 6 aprilie, ora 15:00 –, Aici Nora Iuga (r. Vlad Rotaru) – documentarul filmat în 6 ani care recompune, ca un puzzle, figura unui scriitor carismatic, plin de viață, care va putea fi vizionat pe 6 aprilie, ora 17:00 (după proiecție, va avea loc o întâlnirea cu autoarea), respectiv 7 aprilie, ora 11:00 –, Sânge albastru – Angela Marinescu (r. Marian Baciu) – o incursiune în viața poetei Angela Marinescu; despre boală, nonconformism și literatură pe 6 aprilie, ora 15:30 –, Acasă (r. Andreea Știliuc) – despre „acasă” al celui mai cunoscut dramaturg român, Matei Vișniec, un film fabulos, proiectat în festival cu sprijinul TVR Iași, care va putea fi urmărit pe 7 aprilie, ora 17:00 –, Zidul lui J.O. (r. Matei Bejenaru) – un documentar excelent despre poetul Emil Brumaru, care a avut premiera la FILIT 2014 și va fi vizionat pentru prima oară în București la Emineschool, pe 7 aprilie, ora 17:30 –, A Writer's Will (r. Gabriel Achim) – un film despre unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, Sorin Stoica, care își prezintă testamentul literar (8 aprilie, ora 18:20) – Noaptea în care Fernando Pessoa l-a întâlnit pe Konstantinos Kavafis (r. Stelios Charalambopoulos) – o producție Grecia-Portugalia-Cipru despre întâlnirea dintre doi mari poeți ai secolului abia încheiat: Fernando Pessoa și Konstantinos Kavafis; documentar difuzat cu sprijinul acordat de Fundația Culturală Greacă (8 aprilie, ora 16:00). În plus, Emineschool proiectează pe 8 aprilie două documentare despre două dintre cele mai relevante reviste culturale de la noi: 10xObservator cultural (r. Marian Baciu), la ora 11:00 la Cinemateca Union, un film despre publicaţia care a schimbat definitiv felul de a fi privit fenomenul cultural în România, urmat de o discuție cu echipa redacțională, și Keful celor de la TIUK! (r. Vlad Rotaru), de la ora 17:45, care vă va spune povestea la zi a unei reviste culturale independente, cea mai importantă revistă exclusiv virtuală din literatură română.

Toate aceste documentare sunt asezonate cu o întâlnire cu Vasile Mureșan Murivale și Ion Cucu (pe 6 aprilie, ora 10:30), cei doi artiști care vor avea propriile lor expoziții virtuale cu portrete, respectiv fotografii, la ediția inaugurală Emineschool, cu celebra ecranizare Moromeții (6 aprilie, ora 11:00), în regia lui Stere Gulea, cu filmul Eminescu versus Eminem (7 aprilie, ora 14:00), realizat de Florin Piersic Jr., o sesiune de booktrailers (8 aprilie, ora 13:00), urmată de o dezbatere despre acestea, un produs între două industrii culturale (8 aprilie, ora 14:00). Nu în ultimul rând, vă invităm și la o întâlnire cu Cezar Gheorghe, autorul recentului volum Gândirea-cinema, întâlnire ce va avea un dublu rol: lansare de carte și conferință, despre film și o nouă perspectivă, filozofică, asupra cinematografiei.

Programul festivalului Emineschool poate fi consultat în întregime aici. Pe site-ul Emineschool veți regăsi atât informații despre filmele și întâlnirile din festival, precum și trailers, fotografii, detalii și interviuri Emineschool cu regizorii filmelor din program.

 

Exploreaza subiecte similare:

Vlad Rotaru, Adina Popescu, Marian Baciu, Aici Nora Iuga, Nichita Stanescu, Gabriel Achim, Moromeţii, Stere Gulea, Eminescu versus Eminem, Florin Piersic Jr.

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 1 aprilie 2015 21:54
O idee interesanta...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells