Primele imagini din Poziţia copilului

de Ştefan Dobroiu în 16 Ian 2013
Primele imagini din Poziţia copilului

Cu mai puţin de o lună înaintea premierei mondiale în competiţia unuia dintre cele mai importante festivaluri din lumea filmului, cel de la Berlin, spectatorii au ocazia să vadă primele secvenţe din cea mai aşteptată producţie românească a începutului de an: Poziţia copilului, în regia lui Peter Călin Netzer.

Poţi vedea teaser-ul lansat de producătorul şi distribuitorul Parada Film pentru a te introduce în atmosfera filmului care abordează o lume mai puţin explorată în cinematografia autohtonă, cea a intimităţii noilor îmbogăţiţi ai României. Protagonişti sunt doi dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului: Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, în ipostaza de mamă şi fiu într-o producţie care vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
 
Poziţia copilului este primul film românesc din 2013 inclus într-unul dintre marile festivaluri ale anului. Aflat la a 63-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film de la Berlin va avea loc între 7 şi 17 februarie 2013. Pelicula va intra pe marile ecrane din întreaga ţară în luna martie, la scurtă vreme după premiera de la Berlinală.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Peter Călin Netzer după multi-premiatele Maria (2003) şi Medalia de onoare (2010) concurează pentru trofeul Ursul de Aur alături de peliculele unor cineaşti recunoscuţi precum Steven Soderbergh, Gus Van Sant sau Ulrich Seidl. Poziţia copilului este singurul titlu confirmat până acum din partea României în prestigioasa competiţie.

În distribuţia filmului, alături de Luminiţa Gheorghiu (multi-premiată pentru rolul din Moartea domnului Lăzărescu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din Din dragoste cu cele mai bune intenţii, de Adrian Sitaru) figurează nume cunoscute ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Peter Călin Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul îi aparţin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roseanu şi Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Peter Călin Netzer şi Ada Solomon.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
josico83 pe 16 ianuarie 2013 20:06
ar fi fain să faceți o listă cu filmele românești care au fost nominalizat la berlin de-a lungul timpului. Felicitări tinerilor regizori români!
alex_il_fenomeno pe 16 ianuarie 2013 21:01
Pare interesant, acum sa vedem cum se va dovedi dupa vizionare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells