Premiile Gopo 2013: Constantin Codrescu, omagiat

de Cinemagia în 14 Mar 2013
Actorul va primi Premiul pentru întreaga activitate.

Unul dintre cei mai prolifici şi mai apreciaţi actori români din filmul şi teatrul românesc, Constantin Codrescu (81 de ani), va fi omagiat la cea de-a şaptea ediţie a Premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Naţională din Bucureşti.

 Născut în 1931, la Huşi, Constantin Codrescu a studiat actoria la Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti. La absolvire, în 1951, se remarcase deja drept unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale. A urmat o carieră extrem de plină în teatru, film, radio şi televiziune, cu peste 40 de filme în palmares şi mai mult de 80 de roluri pe scenele marelor teatre din ţară şi în piese radiofonice. A fost profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureş şi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila şi al Teatrului din Sfântu Gheorghe (Covasna).

În film, a debutat cu rolul din Nepoţii gornistului (r. Dinu Negreanu, 1953) şi a continuat cu Răsare soarele (1954), de acelaşi regizor, apoi cu rolul care a rămas în memoria cinefililor: Ghiţă, din La moara cu noroc al lui Victor Iliu, selecţionat la Festivalul de la Cannes în 1957. Filmografia sa mai include titluri precum Răscoala (r. Mircea Mureşan, 1965), Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu, 1970), Haiducii lui Şapte cai (r. Dinu Cocea, 1970), Zestrea domniţei Ralu (r. Dinu Cocea, 1971), Bietul Ioanide (r. Dan Piţa, 1979), Capcana mercenarilor (r. Sergiu Nicolaescu, 1981), seria Pistruiatul (Evadatul, Ascunzişul, Insurecţia – r. Francisc Munteanu, 1986).

Ultimul film în care a apărut Constantin Codrescu este Magnatul (r. Şerban Marinescu, 2004).

Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema şi va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel. Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Ministerului Culturii, Operei Naţionale din Bucureşti şi al Babel Communications.

Exploreaza subiecte similare:

Constantin Codrescu, Nepotii gornistului, Rasare soarele, La "Moara cu noroc", Răscoala, Mihai Viteazul, Haiducii lui Şaptecai, Zestrea domniţei Ralu, Bietul Ioanide, Capcana mercenarilor, Pistruiatul 1 - Evadatul, Magnatul

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 14 martie 2013 15:30
Va rog eu nu mai ziceti de porcaria de site voyo.ro
sabinalin pe 14 martie 2013 15:35
Felicitari pentru initiativa, Constantin Codrescu merita cu prisosinta sa fie omagiat!
SANDA45 pe 14 martie 2013 22:56
azi e ziua raposatului Iurie Darie,ma asteptam la un articol in memoria lui....
alex_il_fenomeno pe 29 martie 2013 16:19
Un mare actor roman care merita din plin o astfel de onoare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells