Premierele săptămânii 1-7 noiembrie 2013

de Ştefan Dobroiu în 1 Nov 2013
Află ce-i de văzut pe marile ecrane din ţară în acest weekend!

O altă săptămână bogată în premiere variate. Ca şi în Statele Unite, cu siguranţă SF-ul va fi fruntaş la încasările din această săptămână, dar asta nu înseamnă deloc că celelalte premiere sunt de lepădat. Un film cu şanse la Oscar se lansează şi el pe ecrane, dar cel mai mult ne bucură prima încercare horror din cinematografia noastră în ultimele decenii. Află mai jos recomandările Cinemagia.

Jocul lui Ender/Ender's Game
Suntem siguri că mulţi aşteaptă această ecranizare după un SF celebru, care făcea furori în anii '90, în traducerea publicată de editura Nemira. Pe noi ne-au amuzat certurile fanilor, evident provocate de lecturarea în română sau engleză a romanului: ce contează că-s gândaci sau formics, când aceşti extratereştri ce se sincronizează telepatic au puterea de a distruge întreaga rasa umană? Împotriva lor luptă tânărul Ender (Asa Butterfield), pe al cărui geniu tactic se sprijină întreaga ofensivă umană. Cronicile sugerează că fanii cărţii ar putea aprecia aventura lui Ender cu mai multă deschidere decât spectatorii nefamiliarizaţi cu universul imaginat de Orson Scott Card într-o populară serie de sequeluri care, dacă premiera de vineri are succes, şi-ar putea face loc şi ele pe ecrane.

Căpitanul Phillips/Captain Phillips
O nouă şansă la Oscar pentru Tom Hanks şi un nou subiect puternic pentru Paul Greengrass. După ce am văzut United 93, ne-am dat seama că este regizorul perfect pentru a administra o situaţie tensionată, plină de pericole şi adrenalină, mai ales când aceasta s-a petrecut în realitate. Hanks este căpitanul Richard Phillips, a cărui navă de transport MV Maersk Alabama a fost deturnată de piraţii somalezi în anul 2009, devenind prima navă americană capturată de piraţi în ultimele două secole. Filmul prezintă evenimentele tragice petrecute la bordul navei şi încercările disperate ale armatei SUA de a salva echipajul. La baza filmului se află cartea lui Phillips, "Datoria unui căpitan: Piraţi somalezi, soldaţi americani şi zile periculoase pe mare". Ne întrebăm totuşi cât dde mult şi-a cosmetizat căpitanul aventura pe mare...

Adèle: Capitolele 1 şi 2
Cunoscut în Franţa sub numele La vie d'Adèle, în engleză cu Blue is the Warmest Color, iată că laureatul cu Palme d'Or se lansează în România împărţit pe capitole. Filmul de aproape trei ore a devenit brusc subiect de conversaţie pe întreg globul pentru că prezintă toride scene de sex lesbian, dar ce-ar fi să trecem peste întrebări penibile de genul cât a durat cutare scenă şi dacă sexul a fost pe bune (n-a fost) şi să explorăm, alături de cele două personaje interpretate de Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux, ce înseamnă maturizare şi descoperire de sine? Nu încape nicio îndoială că Adèle este unul din personajele greu de ignorat ale "promoţiei" 2013.

Domnişoara Christina
După ce am văzut filmul lui Alexandru Maftei la TIFF, am fost printre cei care au lăudat direcţia horror de atmosferă explorată de regizor la această a doua producţie de gen din carieră (după ce a revitalizat comedia romantică în Bună! Ce faci?). Domnişoara Christina este inspirat de nuvela omonimă a lui Mircea Eliade şi explorează supranaturalul interbelic cu ajutorul tânărului pictor Egor (Tudor Aaron Istodor), sosit cu iubita lui Sanda la conacul familiei ei. Curând Egor îşi dă seama că domnişoara Christina, mătuşa Sandei ucisă în împrejurări neclare în timpul răscoalelor de la 1907, nu îşi face apariţia doar în conversaţiile şoptite ale familiei... Poţi vedea filmul în cadrul mai festiv şi la

O vară foarte instabilă
Anca Damian porneşte de la o relaţie din realitate (co-scenaristul Philip O Ceallaigh a avut parte de o provocare asemănătoare celei din film) şi spune povestea lui Daniel (Jamie Sives), un scoţian venit la Bucureşti care, după ce încheie o relaţie cu energica Maria (Ana Ularu) şi începe o alta cu mai blânda Irina (Diana Cavallioti), este scos din confortabilul făgaş al vieţii de o iniţiativă a Mariei: aceasta îi trimite înregistrată pe reportofon o povestire în care Daniel se trezeşte un simplu personaj, sclav al capriciilor autoarei. O premisă extrem de interesantă, care discută pe marginea imaginii (a noastră despre noi înşine, a altora despre noi) şi a spaţiului personal şi a pierderii controlului asupra propriei vieţi. Iniţial lui Daniel iniţiativa creativă a Mariei i se pare o neobrăzare, dar curând bărbatul intră în joc, iar dezastrele nu vor întârzia să apară.

Care crezi că este cea mai interesantă premieră a săptămânii?

Exploreaza subiecte similare:

Ender's Game, Captain Phillips, La Vie d'Adèle, Domnişoara Christina, O vară foarte instabilă

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dacianus pe 1 noiembrie 2013 10:57
Multumesc pentru mini-recenzia la "O vara foarte instabila". Tot cautam vreo parere despre film, ca sa imi dau seama daca merita sa il vad, dar nu gaseam decat cate o propozitie metaforica. Rezumatul asta interesant, plus trailer-ul si actritele care joaca in el, sunt de-acum destul de convingatoare. Toate premiere din luna asta par foarte faine.
Tigru pe 1 noiembrie 2013 12:04
Doar Ender's Game atit :)
gmihalka pe 1 noiembrie 2013 13:06
Vine si alt Thor saptamana viitoare...
lupul1 pe 2 noiembrie 2013 19:56
Da exact pe cel mai "penibil" defap cel mai bun scenariu, actori buni , dar in primul rand ideia filmului e geniala plus ca sfarsitul e cu totul altfel decat te astepti. Nu imi pare rau ca am dat 18 lei pe bilet.
SolonSav pe 1 noiembrie 2013 12:48
Pacat ca nu l-au bagat pe Ender la IMAX
gmihalka pe 1 noiembrie 2013 13:05
Draga Stefane, daca pe tine te-a amuzat disputa furnici/formics apropos de "Jocul lui Ender" pe noi NU NE-A. Fanii de care vorbesti, din care inclin sa cred ca fac si eu parte erau REVOLTATI ca cineva a publicat ineptii si articole furate de pe IMDB. Nu fanii se certau intre ei, ci fanii cu recenzorul Cinemagia, din pacate...Ca sa fim intelesi(poti cauta comentariile de atunci), exact ceea ce scrisese "recenzorul" in limba romana era deja scris pe IMDB anterior cu saptamani...Ne-a scarbit faptul ca nu a citat sursa (o fi viitor prim-ministru?) si a uitat sa traduca macar "formics" in GANDACI, nu furnici, cum o facuse cu mare arta Nemira, inca din 1990. Apropos de film, si aici imi pare rau observ ACEEASI EROARE, alt recenzor vorbeste neinformat relativ la film si fara a fi citit cele DOUA ( 2, two) carti pe care se bazeaza filmul. O sa aflu azi la vizionare, insa IMDB spune ca au fost folosite ca scenariu doua carti, atat "Jocul lui Ender" cat si "Umbra lui Ender", deci...va rugam, CINEMAGIA, intai informati-va, apoi scrieti...e pacat, sunteti singurii din Romania de la care ne asteptam sa o faceti cu dragoste, atat fata de carti, cat si de filme, si/sau fani...
Bayard pe 2 noiembrie 2013 03:38
Nu inteleg, de ce este mai corect sa traduci gandaci? doar pentru ca asa a facut un traductor de la Nemira de care zici. E posesorul adevarului universal??? In cazuri d-astea mi se pare chiar indicat sa folosesti denumirea originala din engleza. In plus, extraterestrii chiar sunt comparati cu furnici, se spune ca au un comportament asemanator coloniilor de furnici. Si stii ceva?? acidul FORMIC se gaseste in veninul furnicilor!! Cam multe asemanari, nu?? Ce naiba ii face pe extraterestri aia sa fie asemanati cu niste gandaci? chiar nu are sens.
StefanDo pe 2 noiembrie 2013 10:39
este o confuzie: denumirea oficiala a extraterestrilor este Formics (se pastreaza si in traducerea filmului), dar in limbajul obisnuit se folosea termenul peiorativ "bugs"/gandaci.
wildinthecountry pe 1 noiembrie 2013 14:23
Blue is the warmest color
Crynick pe 1 noiembrie 2013 14:46
1.Adele
2.O vara foarte instabila
3.Domnisoara Christina

danny987 pe 1 noiembrie 2013 15:04
Jocul lui Ender nu e ceea ce pare din trailer.Am ramas dezamagit dupa vizionare.Astept sa l vad pe Tom Hanks in rolul de capitan de vas.
Bayard pe 2 noiembrie 2013 03:35
Si la ce anume te asteptai? :)
rizea.alex70 pe 1 noiembrie 2013 16:34
Cea mai interesanta premiera a saptamanii este cu siguranta Jocul lui Ender.Dar de vizionat voi viziona Jocul lui Ender,Capitanul Phillips si Domnisoara Christina.
Theodor2011 pe 1 noiembrie 2013 19:53
Adèle: Capitolele 1 şi 2 alaturi de biograficul Captain Philips cu celebrul Tom Hanks, sunt (parerea mea) cele mai interesante premieri ale săptămânii 1-7 noiembrie 2013
Musa.del.Arte pe 1 noiembrie 2013 20:02
Adele & Mademoiselle Christina.
AndreBlack pe 1 noiembrie 2013 20:36
Captain Phillips si Ender's Game .
aavramescu23 pe 3 noiembrie 2013 08:51
Saptamana 1-7 noiembrie Ender's game
Saptamana 8-14 noiembrie Thor
Saptamana 15-21 noiembrie Captain Philips (Free birds si Avocatul in aceasta saptamna. Nu ma intereseaza)
Saptamana 22-28 noiembrie Cathing the fire
Saptamana 29 noiembrie-5 decembrie Oldboy

alex_il_fenomeno pe 20 decembrie 2013 17:40
Am urmarit doar Ender's Game, dar nu am nimic sa ii reprosez :) Celelalte urmeaza.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells