Predicții Oscar 2016. Într-un an fără un pretendent dominant, care este - totuși - „Cel mai bun film”?

de Gloria Sauciuc în 22 Nov 2015
Marţianul, Spotlight şi cinci alte filme care ar putea câştiga la principala categorie a premiilor Oscar

Cu „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass” şi „Joy” încă nelansate, cursa pentru Oscar nu este încă bătută în cuie. În acest stadiu al cursei pentru Oscar, ar trebui să avem o idee destul de bună despre cine ar putea câştiga „Cel mai bun film” - pentru că, anul trecut, pe la sfârșitul lunii noiembrie, existau mai multe indicii asupra favoriților. La acea dată, în cursă rămăneau „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei” şi „Boyhood. 12 ani de copilărie”, iar cu un an înainte „12 ani de sclavie” și „Gravity 3D: Misiune în spaţiu”.

Dar 2015 este altfel. Trei filme cu potențial imens pentru premiu nu au fost încă lansate, dar şi un blockbuster. „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, al lui Alejandro G. Inarritu, „Joy” al lui David O. Russell, „Cei 8 odioşi” al lui Quentin Tarantino și „Star Wars: Trezirea Forţei” al lui J.J. Abrams nu s-au lansat încă, iar așteptările față de aceste producții sunt uriașe – de vreme ce  Academia  Americană de Film a amânat votarea celor mai bune 10 filme ale anului până ce membrii săi au timp să le vizioneze pe toate.

Dar analiștii Oscar nu au libertatea să pună totul în așteptare până când le vedem pe toate. Aşadar, cu „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass” și „Joy” în aşteptare, este greu de spus că „Spotlight” sau „Marţianul” pot câştiga premiul. Având în vedere incertitudinea, tot ce se poate afirma este că „Spotlight” este un film  care ar putea câștiga, dar nu este sigur; pe de altă parte, „Marţianul” este  distractiv, dar Ridley Scott e văzut mai degrabă ca favorit pentru „Cel mai bun regizor” și nu pentru „Cel mai bun film”.

Iată cele șapte filme cu o şansă să câştige, în viziunea analiștilor Oscar de la The Wrap, precum şi motivele pentru care, la fel de bine, ar  putea să nu câştige. Filmele sunt puse în ordine aleatorie.

1. „Spotlight”

De ce ar putea să câştige: Drama lui Tom McCarthy despre ancheta perseverentă a celor de la Boston Globe privind abuzul sexual al clerului și muşamalizarea de către Biserica Catolice este favorizată de subiect, dar şi de distribuţia. E un exemplu de film solid, care a primit unele dintre cele mai bune recenzii ale anului și chiar comparații măgulitoare cu clasicul „Toţi oamenii preşedintelui”, care a stabilit un standard înalt pentru filmele despre jurnalism. Nimănui nu-i displace filmul, ceea ce înseamnă un fel de consens că va ajunge în runda finală a votului Oscar.

Pe de altă parte: Majoritatea persoanelor care îl numesc favorit sunt jurnaliști și, desigur, le place. Filmul a avut succes la proiecţia sa oficială pentru juriul Oscar, dar nu la fel de mare ca alţi concurenți din acest an – iar cei ce votează pentru Oscar sunt adesea în dezacord cu jurnaliștii și criticii, „Boyhood. 12 ani de copilărie” și „Reţeaua de socializare” fiind cele mai bune exemple în acest sens. Un film solid şi exemplar nu este chiar ce caută votanţii pentru câștigătorul „Celui mai bun film”, iar o investigație de ziar veche de peste deceniu  nu are forţa câștigătorilor de genul „12 ani de sclavie” sau „Misiuni periculoase”. În plus, „Toți oamenii președintelui” este un clasic, dar nu a câștigat Oscarul.

2. „Marţianul”

De ce ar putea să câştige: Ridley Scott este în vârstă și nu a câștigat premiul pentru „Cel mai bun regizor” – iar dacă va câștiga acest premiu, aşa cum pare în acest moment, filmul ar trebui să fie favorit pentru Cel mai bun film. „Marţianul” face apel la toţi acei maeştri ai tehnicii din cadrul Academiei, dar are şi o mulțime de roluri mari pentru actori. Este cel mai plăcut și distractiv dintre filmele concurente, ceea ce ar putea fi de ajuns într-un an fără un alt pretendent dominant. (Asta cu siguranţă a ajutat „Gladiatorul”, film regizat de Scott, să câștige Oscar pentru „Cel mai bun film”).

Pe de altă parte: Ridley Scott sau nu, este un film distractiv, pentru floricele,sunt de părere cei de la The Wrap.

3. „Room

De ce ar putea să câştige: Este un film care a apărut de nicăieri ca să tulbure publicul, ceea ce a mers pentru „Vagabondul milionar”, în 2008. S-a dovedit, în mod neaşteptat, că place la public: a câştigat premiul publicului la Festivalul de Film de la Toronto, o onoare care a fost anterior câștigată  de filme ce au luat Oscarul la principala categori, precum „12 ani de sclavie”, „Discursul regelui” și „Vagabondul Milionar”. Filmul va avea sprijinul breaslei actorilor, deoarece are un debutant remarcabil în Jacob Tremblay și a dat unul dintre cele mai consistente roluri feminine din ultimii ani lui Brie Larson.

Pe de altă parte: Este prea mic, prea independent, prea sumbru, al unui regizor puţin cunoscut, care nu prea a trecut pe la Hollywood. Personajului principal este o femeie; se poate spune doar că un asemenea film a câştigat Oscar pentru Cel mai bun film de vreo patru ori în ultimii 25 de ani („O fată de milioane”, „Chicago”, „Shakespeare îndrăgostit” și „Tăcerea mieilor”), și niciodată în ultimul deceniu. E genul de film independent pentru care nominalizarea în sine pare a fi premiul cel mare.

4. „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”

De ce ar putea să câştige: Bazat pe o poveste adevărată despre un explorator lăsat să moară în sălbăticia canadiană, care se târăște sute de kilometri căutând răzbunare, este o epopee uriaşă regizată de Alejandro G.Inarritu, laureat cu Oscar pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor cu „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei”. Arată spectaculos, iar primele zvonuri sugerează că ar putea să-i aducă lui Leonardo DiCaprio primul său Oscar. Într-un an cu filme consistente, puternice, ar putea fi pariul cel mai ambițios, mai mare și mai îndrăzneţ – și, ca atare, ar putea aprinde pasiuni într-un mod în care concurența nu poate. Desigur, toate acestea depind de cum va fi în momentul proiecţiei.

Pe de altă parte: Încă nevizionat, pare teribil de întunecat şi rece. Şi, din moment ce Inarritu a câştigat anul trecut, nimeni nu va vota pentru el din cauza asta, sunt de părere cei de la The Wrap. Ultima dată când un regizor a câştigat de două ori la rând Oscar pentru Cel mai bun film a fost ... ei bine, niciodată. În plus, ultima dată când un film lansat în decembrie a câștigat Oscar a fost în urmă cu 11 ani – „O fată de milioane”.

5. „Joy”

De ce ar putea să câştige: Breasla actorilor, de departe cea mai mare din Academiei, îl iubește pe David O. Russell, ale cărui ultime trei filme au avut 11 nominalizări pentru actori. El nu mers până la capăt, este „dator”. Filmul are în distribuţie starurile Jennifer Lawrence, Bradley Cooper și Robert De Niro, toţi favoriţi ai Academiei.

Pe de altă parte: Ultimul film al lui Russell, „Ţeapă în stil american”, nu a fost îmbrățișat în unanimitate precum „Luptătorul” sau „Scenariu pentru happy-end”, așa că scepticii ar putea fi gata să se năpustească dacă echilibrul delicat dintre dramă şi comedie nu este fără cusur.

6. „Podul spionilor

De ce ar putea să câştige: Zilele în care Steven Spielberg ar putea face caz de faptul că a fost umilit de Academia s-au sfârşit acum douăzeci de ani, iar acum este un bătrân onorabil în ochii multor votanţi. Noul său film este un Spielberg vintage, exact genul la care răspund mulți membri ai Academiei.

Pe de altă parte: Poate că este un Spielberg vintage, dar nu are acel ceva fascinant al câștigătorilor săi, „Lista lui Schindler”  și „Salvaţi soldatul Ryan” . Precum a arătat „Lincoln” în urmă cu doi ani, votanţii îl plac pe Spielberg suficient pentru a-l nominaliza, dar a trecut mult timp de când el obişnuia să câştige.

7. „Brooklyn

De ce ar putea să câştige: Nu este o critică să spui că drama lui John Crowley este de modă veche, pentru că Academiei îi place de modă veche și pentru că filmul nu este doar atât. Filmul reușește să fie cu adevărat emoţionant și tulburător într-un mod în care va impresiona votanţii în vârstă, fără să îi excludă pe cei tineri. Și, în timp ce este o poveste personală din anii 1950 a unei tinere irlandeze, problema mai largă a imigrației și asimilării nu ar putea fi mai actuală ca acum, ceea ce poate duce la mai multă susţinere după ce este perceput din această perspectivă.

Pe de altă parte: Este totuşi perceput ca fiind un film mic, iar personajul lui principal este o femeie. S-ar putea să nu stârnească destulă pasiune pentru suficiente nominalizări, în special în categoriile tehnice, pentru a se poziționa ca un pretendent de top pentru Oscar.

Colaj foto: The Wrap

Exploreaza subiecte similare:

oscar 2016, The Martian, Spotlight, Room, The Revenant, Joy, Bridge of Spies, Brooklyn, Birdman, Boyhood, 12 Years a Slave, Gravity, David O. Russell, The Hateful Eight, Quentin Tarantino, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, J.J. Abrams, ridley scott, The Social Network, The Hurt Locker, All the President’s Men, gladiator, Slumdog Millionaire, The King's Speech, Jacob Tremblay, Brie Larson, Million Dollar Baby, chicago, Shakespeare in Love, The Silence of the Lambs, leonardo dicaprio, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro, American Hustle, The Fighter, Silver Linings Playbook, Steven Spielberg, Schindler's List, Saving Private Ryan, Lincoln, John Crowley

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 22 noiembrie 2015 22:09
In afara de The Martian, nu stiu nimic de restul asa ca e greu sa faci predictii in astfel de conditii.
cosmin742000 pe 22 noiembrie 2015 22:32
In 2015 din 11 filme vazute 10 au fost de nota 2 si unul de 7
Tigru pe 22 noiembrie 2015 22:33
Care dintre unul de 7?
cosmin742000 pe 24 noiembrie 2015 21:34
Acum am vazut ca si Aferim! e din 2015 , deci 2 filme de 7 si 10 de pana in 3
camichu pe 23 noiembrie 2015 11:15
Pentru ca la noi filmele de Oscar apar in 2016, cum au fost si cele din 2014 care au aparut in 2015 s.a
mihnea_aspru95 pe 29 noiembrie 2015 03:22
The Revenant o sa ia Oscar-ul pentru "Cel mai bun film"(asa cred eu, n-am vazut filmul, deoarece n-a aparut, nu stiu ce sa zic, dar o sa fie spectaculos la cele 156 de minute pe care ni le ofera), dar si filmul lui Quentin Tarantino: The Hateful Eight o sa fie pe acolo cu cel putin 2 premii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells