Peste 3000 de spectatori la gala de deschidere TIFF 2017

de Cinemagia în 5 Iun 2017
Numărul record de spectatori a fost anticipat și de vânzările în avans de bilete, duble față de anul trecut

Piața Unirii din Cluj-Napoca a fost arhiplină vineri seara, pe 2 iunie, la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania. Circa 3200 de oameni au urmărit comedia Regele Belgiei-King of the Belgians pe cel mai mare ecran din istoria festivalului și unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, de 23 x 14 m. Numărul record de spectatori a fost anticipat și de vânzările în avans de bilete, duble față de anul trecut.

Invitați speciali la seara de gală, au pășit pe covorul roșupersonalități din viața publică a Clujului și vedete autohtone, printre care s-au numărat Corina Șuteu, fostul ministru al Culturii, actorul Dorel Vișan, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, jurnalistul Lucian Mândruță șiDragoș Bucurenci.Din echipa de producție a filmului Regele Belgiei au venit la eveniment regizoarea americană Jessica Woodworth și actorii Peter Van den Begin și Titus De Voogdt. Invitați pe scenă la sfârșitul proiecției, aceștia s-au declarat îndrăgostiți de Cluj-Napoca.

Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a ținut să mulțumească oficial pentru prezența la eveniment, printre altele, lui Stefan Kitanov, directorul Festivalului Internațional de Film de la Sofia, care l-a încurajat în ideea lui de a organiza un festival de o asemenea amploare în România, cu ani în urmă. Tot din Bulgaria au venit cântărețele din corul „Sirenelor de la Marea Neagră”, formația fictivă din film, care au colorat cu vocile și costumele lor seara de deschidere TIFF.

În prezentarea acestei ediții, președintele TIFF a menționat încă un record care va fi atins în 2017: circa 1300 de invitați vor sosi la Cluj în perioada festivalului. Printre aceștia se numără și starul francez Alain Delon, prezent la proiecția filmului Afacerea Pigot(1981), la care s-au vândut dejapeste 1700 de bilete. Printre recomandări s-au numărat premiera filmului Povestea iubirii, în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a celebrului actor Derek Jacobi și InfiniTIFF, un spațiu în care publicul va putea experimenta, printre altele, filme realizate în realitate virtuală.

,,La TIFF e loc pentru toată lumea’’, a subliniat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, într-un discurs despre diversitate. Acesta a enumerat secțiunile noi și evenimentele dedicate copiilor, adulților, vârstinicilor sau nevăzătorilor. Mihai Chirilov a recomandatîn mod special proiecția specială California  Dreamin’(Nesfârșit), la 10 ani după lansarea filmului regizat de regretatul Cristian Nemescu și premiat la Cannes. Actorul american Armand Assante va fi prezent la evenimentul din 7 iunie, ora 21.45, din Piața Unirii.

În următoarele 10 zile, sute de evenimente vor avea loc în Cluj, găzduite în peste 20 de spații. Și anul acesta, în timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMomentsvor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj. Acestea vor puteafi urmărite live și pe moments.tiff.ro, unde vor putea fi văzute ulterior într-un album virtual cu amintiri de la TIFF 2017. Clujenii și oaspeții festivalului sunt invitați să participe la crearea acestui album, postând imagini din oraș, de la proiecții sau de la evenimentele speciale.

Biletele se pot cumpăra de pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

Prezentat de: Staropramen

Sponsor Principal: Raiffeisen Bank

Partener Principal: Mastercard

Mașina oficială: Mercedes-Benz 

Sponsori: HBO, MOL România, Samsung Electronics România, Tenaris Silcotub,  E-ON, Compania de Apă Someș, Avon, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria,  Persil, McDonald’s, Nespresso, Jameson, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Aegon, UPC, Noumax, Nikon, CSI Romania, Electroglobal, Sykes, Farmec, PMA Invest, Promelek, Vel Pitar, Lecom, Agressione, SDL, Ax Perpetuum 

Partener Logistic Oficial: DHL 

Co-producători: TVR1, TVR Cluj

Parteneri media: TV5 Monde, Shorts TV, Europa FM, Zile și Nopți, Cinemagia, Cineuropa, Glamour, VIVA!, Unica, Psychologies, Business Review, Cinemap, Vice, Decât o Revistă, Scena 9, Radio România Cultural, Film New Europe, News.ro, A List Magazine, Observator Cultural, Life.ro, LiterNet, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Agerpres, Muzzix.ro,  AaRC.ro, Umblat.ro, Igloo

Parteneri media locali: Transilvania Reporter, Sinteza, Radio Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Erdely Naplo, Kronika, Făclia, Infotrafic, I Love Cluj, Transindex, Filmtett, I Like Cluj

Partener de monitorizare: mediaTRUST

 

Exploreaza subiecte similare:

festival:tiff 2017

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells