Periferic, premiat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film la Viena

5 Nov 2010
Periferic, premiat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film la Viena

Filmul Periferic, debutul în lungmetraj al lui Bogdan George Apetri, a fost distins la festivalul de film de la Viena (21.10 - 03.11.2010) cu premiul FIPRESCI, oferit de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film. Filmul transformă povestea unei comunităţi  într-o poveste universală despre luptă şi supravieţuire, purtată de un personaj principal feminin de nezdruncinat, într-o interpretare de mare intensitate, realizată de o actriţă carismatică, îşi motivează juriul Vienalei decizia. Fimul, ce a fost proiectat în capitala Austriei în data de 31 octombrie şi pe 1 noiembrie, este o co-producţie româno-austriacă, iar co-producătorul austriac Josef Aichholzer (Aichholzer Filmproduktion) este cel care a produs şi filmul Die Fälscher/Falsificatorii - deţinătorul premiul Oscar (2008) pentru cel mai bun film străin.

În cadrul Vienalei, ce a reunit anul acesta 96.300 de spectatori – un nou record,  au fost prezentate alte patru filme româneşti: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Morgen, Aurora şi Marţi, după Crăciun, ce s-au bucurat de un enorm succes la public, conform Compress.

În perioada 4 - 9 noiembrie vor rula o serie de producţii româneşti în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Viena, ce va avea loc la cinematograful Burg Kino. În cadrul acestui festival vor fi prezentate filmele lui Radu Muntean (Marţi, după Crăciun”), Andrei Ujică (Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”), Marian Crişan (Morgen”), Radu Mihăileanu (Concertul”), Florin Şerban (Eu când vreu să fluier, fluier”) şi Napoleon Helmis (Nuntă în Basarabia”).

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cetateanu pe 5 noiembrie 2010 22:35
Cu cat mai multe filme care implica Romani direct sau indirect cu atat mai bine.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells