Pe urmele lui Bilbo

de Ştefan Dobroiu în 10 Dec 2013
Forum Film organizează o mega-aventură pentru promovarea blockbusterului Hobbitul: Dezolarea lui Smaug

Citim adesea de evenimentele organizate de marii distribuitori de film din SUA, care depun eforturi gigantice pentru a-şi introduce invitaţii în atmosfera unui blockbuster. Iată că acest lucru se poate face şi în România, la iniţiativa inspirată a Forum Film, distribuitorul producţiilor Disney şi MGM la noi în ţară. Cu Hobbitul: Dezolarea lui Smaug aşteptat la sfârşitul săptămânii, zece jurnalişti şi bloggeri au fost invitaţi să recreeze două zile din viaţa lui Bilbo (Martin Freeman), care se înhamă la o aventură mai mare decât se aştepta atunci când acceptă să-l însoţească pe Thorin (Richard Armitage) şi pe tovarăşii săi în misiunea lor de a elibera regatul gnomilor de înfiorătorul Smaug.

În galerie, imagini din marea aventură hobbiţească.

După ce am semnat interminabilul contract citit de Bilbo înaintea plecării spre Erebor, ne-am dat seama că aventura noastră nu va însemna doar să stăm în maşini, uitându-ne pe fereastră la frumuseţile patriei: a trebuit să dezlegăm o ghicitoare pentru a afla prima destinaţie a călătoriei. "Unde găseşti drumuri fără care, păduri fără copaci şi oraşe fără case?", ne întrebau bileţele împărţite de Cristiana Andrei, eminenţa cenuşie a întregii călătorii, care şi-a folosit pasiunea pentru lumea lui Tolkien pentru a găsi nenumărate paralele între povestea hobbiţilor săi şi peisajele României. Recunosc că am trişat şi în solitudinea maşinii, la oprirea la o benzinărie, am căutat pe google răspunsul. Îl găseşti la sfârşitul acestui articol.

Evadare din Mirkwood
Prima destinaţie a fost Tabla Buţii, accesibilă numai cu ajutorul celor patru maşini de teren adunate într-un convoi condus de Doru Panaitescu, zis Părăguşul, fotograf, expert în frumuseţile României şi responsabil de itinerariu. Legătura cu hobbiţii? Nu doar decorul spectaculos ne-a adus la Tabla Buţii, ci şi faptul că în Hobbitul: Dezolarea lui Smaug Bilbo şi tovarăşii săi vor trece graniţa pădurii Mirkwood în butoaie aruncate într-un râu învolburat. Organizatorii au făcut legătura între vechiul punct de graniţă între Muntenia şi Transilvania, unde butoaiele cu marfă erau marcate de vameşi cu table (de unde numele de Tabla Buţii) şi acest episod din aventura simpaticului Bilbo. Dacă la câteva sute de metri altitudine mai jos era soare, în drum spre Tabla Buţii am intrat într-o adevărată furtună de zăpadă, în prima luptă cu ninsoarea grea din acest an. Chiar dacă viscolul şi zăpada se strecurau peste tot, peisajul şi atmosfera au meritat efortul, ele aruncându-ne pe toţi în lumea lui Tolkien. Chiar ne-am adus aminte de unul din bannerele filmului Frăţia inelului, în care membrii frăţiei lui Frodo urcă în şir indian versantul unui munte, cu siluetele lor inconfundabile puse în evidenţă de lumina asfinţitului.

Mlaştinile lui Gollum
Pentru următoarea oprire, o nouă ghicitoare: "Stau pe trei picioare când mă odihnesc şi pe unul când muncesc." Cimilitura ne-a deschis drumul spre vulcanii noroioşi ascunşi (la câţiva kilometri de decorul selenar al vulcanilor noroioşi atât de vizitaţi ai Buzăului), unde ne-am aventurat în nămol şi am povestit pentru reporterii Antenei 1 cât de interesant ni s-a părut itinerariul şi cât de mult aşteptăm Hobbitul: Dezolarea lui Smaug. Dacă primul film ne-a plăcut în ciuda unor probleme de ritm, sequelul nu va mai pierde vremea cu prezentarea personajelor şi ne va arunca direct în acţiune. Cireaşa de pe tort: confruntarea cu titularul Smaug...

Festin în Bag-End
Seara s-a terminat în casa lui Bilbo. Pensiunea Olga din Sărata Monteoru a fost decorul perfect pentru o cină ce a copiat ospăţul de la începutul trilogiei lui Peter Jackson. Rulade de ciuperci, salate de paste, plăcinte cu mere şi dovleac au primit denumiri tolkieneşti şi au fost ajutate să alunece pe gât de cel mai bun vin roşu fiert, numai bun să încălzească nişte hobbiţi şi pitici rebegiţi de frig după 15 ore de luptă cu stihiile. În curtea pensiunii, un foc de tabără îmbia la glume şi poveşti şi, dacă farfuriile nu ar fi fost încă pline cu bunătăţile maestrei în bucătărie a pensiunii, cu siguranţă am fi perpelit o ciozvârtă de orc în jar...

În căutarea Inelului
După un somn fără vise, de dimineaţă am pornit iarăşi la drum, de această dată spre canionul de sare de la Meledic. Este de ajuns să vezi versanţii accidentaţi ai canionului pentru a fi transpus imediat în aventura lui Bilbo, care se va trezi, alături de Gandalf şi cei 12 gnomi, prins în mijlocul unei lupte între giganţii montani, la traversarea Munţilor Înceţoşaţi. Explorarea celui mai interesant relief carstic din România s-a soldat şi cu o pradă pe cinste: descoperirea, într-un cotlon înconjurat de frumoase cristale de sare, a Inelului. Nu a mai fost nevoie de nicio ghicitoare pentru a ghici deznodământul călătoriei: inelul trebuia aruncat în foc pentru a scăpa o dată pentru totdeauna România de ameninţarea lui Sauron.

Focul viu
Şi unde să faci asta dacă nu în Focul viu din Lopătari? Flăcările sunt alimentate de gaze subterane şi, spune Doru Panaitescu, nu se sting absolut niciodată, oricât de consistente ar fi ploile sau zăpezile. Pentru a face legătura cu Hobbitul: Dezolarea lui Smaug, putem spune că flăcările sunt răsuflarea dogoritoare a acestuia, dar noi am preferat, probabil spre dezolarea dragonului, să ne întoarcem la povestea din Stăpânul inelelor şi să scăpăm de ameninţarea inelului. Cum nu totul se întâmplă ca în poveşti, acesta a supravieţuit, deşi l-am aruncat în foc pentru câteva fotografii. Acum stă liniştit, galben şi scânteietor pe biroul autorului acestor rânduri. Nu funcţionează foarte bine nici la capitolul invizibilitate. Cine ştie, poate nu l-am pus pe degetul care trebuie!
 
Dacă e să ne reîntoarcem la distribuţia de film din România, iniţiativa Forum Film este mai mult decât lăudabilă, iar organizarea şi pregătirea au fost ireproşabile. În ciuda faptului că am trecut prin locuri aproape inaccesibile, totul s-a desfăşurat în siguranţă perfectă datorită specialiştilor în şofatul off-road Doru Panaitescu, Răzvan Caloinescu şi Dragoş Boldea, iar parfumul tolkienesc a făcut mai frumoasă o excursie superbă nu doar iarna, ci în orice lună a anului. De acum nu mai rămâne decât să vedem Hobbitul: Dezolarea lui Smaug. O vom face miercuri seara, iar joi dimineaţa cititorii Cinemagia vor găsi pe site impresiile noastre despre ceea ce se anunţă a fi blockbusterul iernii dintre 2013 şi 2014.

Ghicitori:
Unde găseşti drumuri fără care, păduri fără copaci şi oraşe fără case?
Răspuns: pe o hartă
Stau pe trei picioare când mă odihnesc şi pe unul când muncesc.
Răspuns: roaba

Exploreaza subiecte similare:

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Alte știri din cinema

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Mary & George: un penis, o orgie sau o trădare pe minut

Serialul disponibil pe Sky Showtime aruncă o privire ireverenţioasă spre aristocraţia britanică de la 1600

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 10 decembrie 2013 12:22
Frumos.
raulk pe 10 decembrie 2013 13:05
Asemenea initiative ar trebui facute mai des si poate organizat un concurs pentru fanii filmelor.
iantoc pe 10 decembrie 2013 13:13
mi-a placut povestea....
Cinefilul007 pe 10 decembrie 2013 15:44
Daca ForumFilm nu e aceelasi lucru cu CineForum, atunci ati facut o mare gafa...
Lanny pe 10 decembrie 2013 17:34
E acelasi lucru.
scandarelli pe 10 decembrie 2013 16:18
Ma bucur nespus ca v-ati simtit bine in excursie, ca v-au placut peisajele si bucatele autohtone. De ghicitori nu mai zic, m-au induiosat pana la lacrimi, mai ceva ca textele din pliantele turistice. Ce ma nedumereste e convingerea voastra ca plimbarica asta moca prezinta vreun interes si pentru cititorii acestui site dedicat, din cate stiu eu filmului.
Bayard pe 10 decembrie 2013 16:32
Pare o excursie super, insa sincer nu stiu daca trebuia sa fie articol pe cinemagia pentru ca nu a fost organizat vreun concurs deschis pentru toata lumea.... a fost pur si simplu pe baza de invitatie. E o veste buna ca treptat intra si Romania in mintea marilor studiouri.... dar cam atat.
alex_il_fenomeno pe 22 ianuarie 2014 13:49
La ce film este, merita sa aiba o asemenea prezentare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells