Oscar 2011: tot ce trebuie să ştii despre "Cel mai bun film străin"

de Gloria Sauciuc în 23 Sep 2010
Oscar 2011: tot ce trebuie să ştii despre "Cel mai bun film străin"

32 din 65 de ţări anul trecut şi-au anunţat până acum reprezentantul pentru categoria „Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar 2011. Danis Tanovic, reprezentantul Bosniei Herţegovina, este singurul regizor din competiţie care deja posedă o statuetă Oscar, pentru filmul său din 2001, No Man's Land. Anul acesta concurează cu Cirkus Columbia, film prezentat la Veneţia şi Toronto, despre reîntâlnirea unui tată (Miki Manojlovici) cu fiul (Boris Ler) pe care nu l-a mai văzut de 20 de ani. Cel dintâi se întoarce în localitatea natală din Bosnia după o lungă perioadă în care a locuit în Germania, cu gândul de a divorţa de nevastă şi a se însura cu o tânără de vârsta fiului.

Replici în română pentru membrii Academiei
România este reprezentată de Eu când vreau să fluier, fluier, dar Academia va mai auzi dulcele grai românesc într-un film - şi anume în cel ce reprezintă Ungaria anul acesta, Bibliothèque Pascal, regizat de Szabolcs Hajdu, ales în detrimentul producţiei regizate de Kornél Mundruczó, Frankenstein Project. Filmul Bibliothèque Pascal spune povestea Monei, o româncă de origine maghiară, care pleacă la mare şi il întâlneşte pe Viorel (Andi Vasluianu), un infractor ce o seduce prin carisma şi imaginaţia bogată. Filmul a fost descris ca o aventură salbatică, suprarealistă, în care oamenii sunt capabili să se proiecteze pe ei înşişi în imaginaţia celorlalţi, iar eroina noastra este vândută ca sclavă pentru a ajunge într-un bordel cu clasă din Liverpool, în care patronii îşi întruchipează fanteziile deopotriva literare şi sexuale cu Lolite, Sfinte Ioana şi Desdemone. Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Marius Bodochi, Marius Manole, Mihai Constantin şi Florin Piersic Jr. Actori români joacă şi în Misiunea Directorului de Resurse Umane (R. Eran Riklis), nominalizarea Israelului la Premiile Oscar. Irina Petrescu (într-un rol memorabil), Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, precum şi actriţa israeliană de origine română Rozina Cambos joacă în această călătoria epică a unui om ce lasă în urmă un Ierusalim dominat de teroare şi violenţă pentru a ajunge într-un colţ îndepărtat din Europa de Est, totul ca să redea demnitatea unei femei pe care nu a cunoscut-o niciodată.

Unde s-au lansat filmele
Şi anul acesta au fost trimise spre vot Academiei Americane preponderent filme premiate sau selecţionate la Festivalul de Film de la Cannes: este vorba despre nu mai puţin de cinci titluri ce şi-au făcut lansarea pe Croazetă. Ne referim, desigur, la posesorul Palme d'Or-ului, thailandezul Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, la reprezentantul Franţei - Des hommes et des dieux, în regia lui Xavier Beauvois, deţinătorul Marelui premiu la Cannes, la Outside the Law, reprezentantul Algeriei, de asemenea în competiţie pentru Palme d'Or în luna mai a acestui an şi la producţia Life, Above All, de Oliver Schmitz, reprezentantul Africii de Sud, concurent la Cannes în secţiunea Un Certain Regard.

Filmul-şoc din listă
Cel mai şocant film dintre cele care sunt supuse în acest an atenţiei Academiei reprezintă Grecia: este vorba despre Dogtooth, în regia lui Giorgos Lanthimos, distins în 2009 cu premiul secţiunii canneze Un Certain Regard. Filmul, o metaforă a alienării, este despre o familie în care părinţii îşi izolează copiii de lume, şi îi educă fără nicio influenţă din lumea exterioară. Cele două fete şi băiatul cred că avioanele de pe cer sunt jucării, iar pisica este cel mai periculos animal de pe pământ. Mexicul va nominaliza cel mai probabil filmul Biutiful, de Alejandro González Iñárritu (Javier Bardem premiu de interpretare la Cannes), iar Japonia filmul Outrage, al lui Takeshi Kitano, în competiţie pentru Palme d'Or anul acesta. Coreea de Sud face excepţie, ca şi Ungaria, nenominalizând un film lansat în Grand Théâtre Lumière: Poetry (regia LEE Chang-dong), câştigător pentru scenariu anul acesta la Cannes, e înlocuit cu A Barefoot Dream, de Tae-gyun Kim.

Nu lipsesc din lista celor 32 de nominalizări de până acum filme premiate la Toronto, ca Incendies, al lui Denis Villeneuve - cea mai bună producţie canadiană, sau Berlin -  Eu când vreau să fluier, fluier, deţinătorul unui Urs de Argint, ori When We Leave (de Feo Aladag), reprezentantul Germaniei, câştigătorul premiului Label Europa Cinemas, tot la Berlin.

Ţările nehotărâte
Italia, posesoarea - de-a lungul timpului - a celor mai multe trofee Oscar la categoria Film străin (un număr de 13 statuete), a aşteptat Festivalul de Film de la Veneţia pentru a face nominalizarea, dar aproape două săptămâni au trecut de atunci şi încă nu a fost luată o decizie. Nici Spania, a treia ţară ca număr de statuete Oscar câştigate de-a lungul timpului, după Italia şi Franţa, şi la egalitate cu Japonia, nu şi-a anunţat încă reprezentantul. Argentina, câştigătoarea de anul trecut, nu a făcut - de asemenea - nominalizarea, alegerea fiind probabil dificilă: filmul trimis trebuie să fie la înălţimea lui El secreto de sus ojos. Cel mai probabil disputa este între Los labios, de Iván Fund & Santiago Loza şi Carancho, de Pablo Trapero.

În săptămânile ce urmează noi filme vor fi trimise Academiei Americane, ce desemnează una sau mai multe comisii care vor viziona, apoi numi lista scurtă de nouă filme, cu o săptămână înainte ca nominalizările oficiale să fie făcute. Din cele nouă, numai cinci filme vor rămâne finaliste. Pe 25 ianuarie 2011 se vor anunţa nominalizaţii, iar pe 27 februarie va avea loc Gala Premiilor Oscar, la Kodak Theater din Hollywood.  Pentru filmele străine, membrii activi ai Academiei nu au voie să voteze dacă nu au văzut filmele finaliste într-o sală de cinema, ci doar pe DVD.

Iată, în continuare, lista cu filmele trimise până acum Academiei, din partea a 32 de ţări, aşa cum a fost  ea sistematizată de publicaţia IndieWire:

Africa de Sud - Life, Above All, regia: Oliver Schmitz
Algeria - Outside the Law, regia: Rachid Bouchareb
Austria - La Pivellina, regia: Tizza Covi & Rainer Frimmel
Azerbaijan - Precinct, regia: Ilgar Safat
Bangladesh - Third Person Singular Number, regia: Mostofa Sarwar Farooki
Belgia - Illegal, regia: Olivier Masset-Depasse
Bosnia şi Herţegovina - Cirkus Columbia, regia: Danis Tanovic
Bulgaria - Eastern Plays, regia: Kamen Kalev
Canada - Incendies, regia: Denis Villeneuve
Coreea de Sud - A Barefoot Dream, regia: Tae-gyun Kim
Croaţia - The Blacks, regia: Goran Devic şi Zvonimir Juric
Egipt - Messages From The Sea, regia: Daoud Abdel Sayed
Elveţia - La petite chambre, regia: Stéphanie Chaut & Véronique Reymond
Estonia - The Temptation of St. Tony, regia: Veiko Öunpuu
Finlanda - Steam of Life, regia: Joonas Berghail & Mika Hotakainen
Franţa - Des hommes et des dieux, regia: Xavier Beauvois
Germany - When We Leave, regia: Feo Aladag
Grecia - Dogtooth, regia: Giorgos Lanthimos
Ungaria - Bibliothèque Pascal, regia: Szabolcs Hajdu
Iran - Farewell Baghdad, regia: Mehdi Naderi
Irak - Son of Babylon, regia: Mohamed Al-Daradji
Israel - The Human Resources Manager, regia: Eran Riklis
Japonia - Confessions, regia: Tetsuya Nakashima
Macedonia - Mothers, regia: Milcho Manchevski
Olanda - Tirza, regia: Rudolph van den Berg
Peru - Undertow, regia: Javier Fuentes-León
Polonia - All That I Love, regia: Jacek Borcuch
România - Eu când vreau să fluier, fluier, regia: Florin Şerban
Rusia - The Edge, regia: Aleksei Uchitel
Slovacia - The Border, regia: Jaroslav Vojtek
Suedia - Simple Simon, regia: Andreas Ohman
Taiwan - Monga, regia: Doze Niu
Thailanda - Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, regia: Apichatpong Weerathesakul
Turcia - Honey, regia: Semih Kaplanoglu
Venezuela - Hermano, regia: Marcel Rasquin

Părerea ta

Spune-ţi părerea
smiley3abe pe 23 septembrie 2010 20:53
Eh, sa speram ca "Eu cand vreau sa fluier, fluier" va ajunge in primele 5. Eu sunt sigur ca nu va fi asa dar, speranta moare ultima.
StamatinFlorin pe 23 septembrie 2010 22:40
Momentan din filmele acestea nuj daca merita vreo unu oscar pe mn nu ma prea fascineaza nici unul ...
kalamity pe 23 septembrie 2010 22:52
@stamatinflorin da intr-adevar probabil ai vazut 2-3 filme din lista si deja stii u ca nu merita ....:|
johnnyg pe 23 septembrie 2010 23:35
Sunt asa de curios cum de "Marti, dupa Craciun" nu i-a suflat acest privilegiu lui "Eu cand vreau sa fluier, fluier"! Doua "capodopere" ale cinematografiei romanesti de anul acesta care se bat intre ele prin gura criticilor trecuti de 45 de ani care sunt profesori evident, si care si-au inselat nevestele . . . un alt evident.
Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, dar filmul lui Florin Serban nu va trece nici macar de prima lista a academiei. Adevarul e ca nici nu merita. Si lasand asta la o parte, nu e ceva neaparat rau daca nu ajunge in primele 5, pentru ca Academia lasa mult de dorit de la o vreme incoace. Si pana la urma vorbim doar de niste premii ale unei academii. La fel exista si premiile academiei franceze, spaniole, etc. Ce va ambalati toti cu Oscarul? Singurul lucru bun e reclama facute la filme, in rest . . .

http://classiq.ro/ pe 24 septembrie 2010 08:18
sunt de acord cu comentariul anterior. Oscarurile sunt niste simple premii, care nu reflecta de multe ori filmele de valoare. sunt atat de multe festivaluri in lume, care reprezinta un adevarat barometru al filmelor de calitate. Academia Americana de Film... hmmm, cate filme americane realizate in ultimii 5 ani v-au impresionat?
Blondie pe 24 septembrie 2010 09:24
Si totusi premiul Oscar ramane cel mai ravnit trofeu cinematografic...sunt asa de multe festivaluri de filme ca mai nimeni nu o auzit de ele exceptand pe cei din domeniu.
De parca stie cineva cine a castigat acuma 2-3-4 ani la festivalul de film de la Venetia, Berlin sau mai stiu eu unde fara sa caute pe google.

corinka pe 24 septembrie 2010 11:56
Citind comentariul anterior mi-a venit in minte urmatoarea intrebare: Cine stie, fara sa caute pe google, cine a luat premiul Oscar pentru film strain in 2001? Sau in 2005? Sau in 1973 etc.
johnnyg pe 24 septembrie 2010 16:19
Nimeni nu tine minte corinka :-))) Pana la urma FILMUL e cel care iti ramane in minte, nu premiile pe care le-a luat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells