Oscar 2010: Zece actori intră în bătălia pentru prestigioasele premii

de Răzvan Boboc în 3 Mar 2010
Oscar 2010: Zece actori intră în bătălia pentru prestigioasele premii

Actori mari, precum Jeff Bridges, George Clooney şi Morgan Freeman, se bat anul acesta pentru premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor - rol principal.

Vă prezentăm astăzi care sunt cei zece actori nominalizaţi la categoriile Cel mai bun actor - rol principal şi Cel mai bun actor - rol secundar.

Conform presei internaţionale, cele mai mari şanse le au Jeff Bridges, pentru rolul din Crazy Heart, şi Christoph Waltz (Inglourious Basterds).

CEL MAI BUN ACTOR - ROL PRINCIPAL

Jeff Bridges (Crazy Heart) - actorul interpretează rolul lui Bad Blake, un cântăreţ de muzică country falit, cu o viaţă furtunoasă în spate, care este pe punctul de a fi salvat. Bridges a mai fost nominalizat de alte patru ori la Oscaruri (The Last Picture Show, Thunderbolt and Lightfoot, Starman şi The Contender), dar nu a luat niciodată celebra statuetă. Anul acesta, rolul din Crazy Heart i-a adus Globul de Aur.



George Clooney (Up in the Air) - este Ryan Bingham, un bărbat trecut de 40 de ani, care călătoreşte prin toată ţara pentru a eficientiza companiile, prin concedierea cât mai multor angajaţi. Ryan nu are o viaţă tocmai exemplară şi îşi îneacă nemulţumirile în băutură, sex şi mii de mile zburate, anonim, cu avionul. Clooney a obţinut Oscarul în 2006, pentru rolul din Syriana şi a mai fost nominalizat de alte două ori, pentru scenariul filmului Good Night, and Good Luck şi pentru rolul din Michael Clayton.



Colin Firth (A Single Man) - interpretează rolul lui George, un profesor de engleză care, după dispariţia bruscă şi sfâşietoare a partenerului de viaţă, încearcă să-şi continue viaţa în imensul Los Angeles. Este prima nominalizare a actorului la premiile oferite de Academia Americană de Film.



Morgan Freeman (Invictus) - este preşedintele african Nelson Mandela. Filmul prezintă evenimentele din 1995, când, în timpul primului mandat de preşedinte al lui Mandela, Africa de Sud găzduieşte Campionatul Mondial de Rugby. Preşedintele s-a folosit de acest eveniment pentru a aduce albii şi persoanele de culoare laolaltă, după decenii de violenţă şi neîncredere. Actorul are în palmares un Oscar pentru rolul din Million Dollar Baby şi a mai fost nominalizat de alte trei ori.



Jeremy Renner (The Hurt Locker) - este Sergentul William James, expert în dezamorsarea bombelor, care este detaşat în Irak pentru a-i lua locul camaradului său, Matt Thomson, un vechi membru al echipei care fusese ucis de o bombă artizanală. Este prima nominalizare a lui Renner la Oscar.



CEL MAI BUN ACTOR - ROL SECUNDAR

Matt Damon (Invictus) - este căpitanul unei echipe de rugby din Africa de Sud în filmul regizat de Clint Eastwood. În 1998, actorul a obţinut un Oscar pentru scenariul peliculei Good Will Hunting, scris alături de Ben Affleck. În acelaşi an, a fost nominalizat şi la categoria Cel mai bun actor.



Woody Harrelson (The Messenger) - filmul spune povestea unui soldat american ce se trezeşte în mijlocul unei dileme morale după ce devine apropiatul văduvei unui ofiţer căzut la datorie. Harrelson joacă rolul căpitanului Tony Stone. A mai fost nominalizat la Oscar în 1997, pentru rolul din lungmetrajul The People vs. Larry Flynt.



Christopher Plummer
(The Last Station) - interpretează rolul celebrului scriitor rus Lev Tolstoi. Filmul este bazat pe romanul lui Jay Parini şi este o dramă istorică ce ilustrează lupta lui Tolstoi pentru a realiza un echilibru între faimă şi viaţa obişnuită. Deşi are o carieră impresionantă în spate, aceasta este prima nominalizare a lui Plummer la Oscar.


      
Stanley Tucci (The Lovely Bones) - bazat pe bestseller-ul scriitoarei Alice Sebold, filmul este povestea unei fete de numai 14 ani, Susie Salmon (Saoirse Ronan), ucisă cu sălbăticie de un criminal rămas nedescoperit. Este prima nominalizare a lui Tucci la premiile Oscar.

Christoph Waltz (Inglourious Basterds) - este colonelul nazist Hans Landa care ucide cu sânge rece familia lui Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent), în Franţa ocupată de germani, în filmul lui Quentin Tarantino. Şi pentru Waltz, aceasta este prima nominalizare la premiile oferite de Academia Americană de Film.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
TAMARAINSA pe 3 martie 2010 07:26
Christoph Waltz este un actor care poate fi angajat si la Teatrul National din Bucuresti.
De ce mi se pare ca e familiar ?

TAMARAINSA pe 3 martie 2010 07:28
Are un umor fin pe care l-am studiat si eu cu niste studenti la actorie.
Umorul pe care Shakespeare l-a invatat si el de la Marlowe.

victor_neo75 pe 3 martie 2010 10:14
Oscarul pt. actor secundar este adjudecat din vara lui Christoph Waltz ("That's a Bingo !!!") pt. "Inglourious Basterds".

Oscarul pt. cel mai bun actor il va lua Jeff Bridges ("Crazy Heart"), care joaca magistral rolul unui cantaret de muzica country falit si alcoolic, dar care incet-incet isi revine. Melodiile din film sunt cantate chiar de Jeff Bridges. Interesanta parabola cu actorul Robert Duvall (apare in rol secundar in "Crazy Heart") care a luat un Oscar pt. un rol asemanator in 1983 in "Tender Mercies".

oanceaflavius pe 3 martie 2010 12:09
De departe Jeff Bridges merita nr.1.Dar cum premiile Oscar ca si Nobel sunt comandate de evrei te poti astepta la orice.
fanfirth pe 3 martie 2010 13:05
Colin Firth merita Oscarul anul asta pentru ca face rolul vietii lui in A Single Man, rol foarte apreciat de toti criticii.Dar pentru ca e greu sa patrunzi in "gasca"Hollywood-ului va castiga Jeff Bridges pentru ca "e timpul sa castige". Iar la cel mai bun actor in rol secundar va castiga Christof Waltz pentru ca le-a castigat pe toate pana acum...
roxanagiorgiana21 pe 3 martie 2010 14:01
Toti sunt actori exceptionali...merita fiecare Oscar...abia astept sa vad totusi care va fii "the winner" :D
TI pe 3 martie 2010 14:11
@oanceaflavius
Daca te vezi inconjurat de conspiratia evreiasca, fara nici o sansa de a fi recompensat pe merit pentru calitatile tale, cum mai poti trai ?
Cu o asemenea gandire pesimista primitiva mai bine mergem la carciuma sa ne inecam amarul.
In alta ordine de idei, eu as vrea sa primeasca Oscarul Christopher Plummer, ca pana acum a tot fost ocolit de premii, desi a avut multe roluri memorabile.(si nu s-a plans nicidata ca i-au fost furate premiile ci a continuat sa joace pentru a-si demonstra valoarea in timp)

BudauBogdan pe 3 martie 2010 15:22
Christoph Waltz si Jeff Bridges!!!
kosmin1403 pe 3 martie 2010 15:45
nu trebuie sa fi expert in lumea cinematografiei ca sa iti dai seama de valoarea lui Cristopher Waltz. a jucat extraordinar. Iar ptr rol principal as zice Jeff Bridges, Morgan Freeman sau Plummer. Nu numai ca sunt niste actori cu cariere stralucitoare, dar sunt tipul de actori care reusesc sa joace orice rol cu brio.
gigi kent pe 3 martie 2010 16:22
ba, acum imi dau seama ca parazitii au veleitati de nostradami
''vin zece trupe, pe 200 de dolari'' legatura e clara, ei au stiut de acum cativa ani de o0scaru asta.

oanceaflavius pe 3 martie 2010 21:22
Catre TI.Stimabile nu sunt nici frustrat nici antisemit.Pina acum doar un sfert au castigat premiile Oscar si Nobel pe corecte.Cristopher Plummer merita un Oscar pentru inteaga activitate.Evreii conduc in cele mai importante chestii(nu ti le mai enumar),deci ei hotarasc.Oricum ,nu as mai dori ca un film gen "Politist adjectiv" sa mai ia vreun premiu.
RomaniaMare pe 4 aprilie 2010 03:33
Cel mai bun actor principal-George Clooney a jucat excelent in "Up in the Air",dar Jeff Bridges si-a meritat cu prisosinta Oscarul!
Cel mai bun actor in rol secundar-nici o noutate,toata lumea stia ca Oscarul ii va fi acordat lui Christoph Waltz,care a fost extraordinar,fantastic,incredibil.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells