OSCAR 2007: The Departed - cel mai bun film, Scorsese - cel mai bun regizor

de Stefan Dobroiu în 24 Feb 2007
OSCAR 2007: The Departed - cel mai bun film, Scorsese - cel mai bun regizor

Dupa o seara plina de surprize, Martin Scorsese a primit in sfarsit premiul pentru cel mai bun regizor pentru filmul sau "The Departed"/"Cartita". Povestea cu politisti infiltrati a primit de asemenea si trofeul pentru cel mai bun film, iar vechea sa colaboratoare Thelma Schoonmaker, Oscarul pentru cel mai bun montaj. Cat despre William Monahan, scenaristul lui "The Departed", acesta a fost castigatorul premiului pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Chiar daca Leonardo DiCaprio a pierdut in fata lui Forest Whitaker premiul pentrul cel mai bun actor in rol principal, marele castigator al celei de-a 79-a editii a premiilor Oscar este fara indoiala Martin Scorsese. Premiul i-a fost inmanat de prietenii sai de 37 de ani Francis Ford Coppola, George Lucas si Steven Spielberg, care au fost la fel de incantati de succesul lui "Marty" Scorsese ca si regizorul de origine italiana, creatorul altor filme nominalizate la Oscar precum "Raging Bull", "Goodfellas" sau "Casino".

Printre castigatori s-au mai numarat Helen Mirren sau filmele "El laberinto del fauno", "Babel", "Little Miss Sunshine" si "Das Leben der Anderen"/"The Lives of Others". Marii perdanti ai acestei editii a premiilor Oscar sunt "Babel" al lui Alejandro Gonzalez Inarritu, cu un trofeu (pentru coloana sonora a lui Gustavo Santaolalla) din sapte, si muzicalul "Dreamgirls", care a castigat un premiu tehnic pentru cel mai bun sunet si, probabil cea mai mare surpriza a serii, un Oscar pentru rol secundar feminin acordat debutantei Jennifer Hudson.

Prezentam mai jos lista completa a categoriilor si a castigatorilor, in ordinea decernarii statuetelor:

Primul premiu, cel pentru scenografie, prezentat de Daniel Craig si Nicole Kidman, a fost castigat de "Labirintul lui Pan".

Dupa un numar interpretat de actorii Will Ferrell, John C. Reilly si Jack Black si presarat cu invective la adresa nominalizatilor, Oscarul pentru cel mai bun machiaj a fost castigat de "Labirintul lui Pan". David Marti and Montse Ribe, castigatorii statuetei, au mai colaborat la filmul "La Mala Educacion", al lui Pedro Almodovar.

Abigail Breslin si Jaden Christopher Syre Smith au prezentat categoria Cel mai bun scurtmetraj de animatie, premiul revenind lui "The Danish Poet", film canadian regizat de Torill Kove. Tot cei doi pusti au prezentat nominalizatii la Cel mai bun scurtmetraj. Castigatorul a fost "West Bank Story", regizat de Ari Sandel.

Steve Carell si Greg Kinnear au prezentat nominalizatii pentru montaj de sunet, statueta castigata de Alan Robert Murray si Bub Asman pentru filmul "Scrisori din Iwo Jima". Cei doi specialisti au fost nominalizati si pentru al doilea film despre cel de-al doilea razboi mondial regizat de Clint Eeastwood, "Steaguri pline de glorie".

Oscarul pentru mixaj de sunet, prezentat de James McAvoy si Jessica Biel, le-a revenit lui Michael Minkler, Bob Beemer si Willie Burton pentru filmul "Dreamgirls".

Alan Arkin a castigat statueta pentru cel mai bun rol secundar masculin, pentru rolul bunicului din filmul "Fiecare se crede normal"/"Little Miss Sunshine". Premiul a fost prezentat de Rachel Weisz, castigatoarea de anul trecut a Oscarului pentru rol secundar feminin.

Cameron Diaz a acordat premiul pentru Cea mai buna animatie regizorului George Miller, omul din spatele filmului "Happy Feet"/"Mumble - cel mai mare dansator".

Helen Mirren si Tom Hanks au prezentat premiul pentru Cel mai bun scenariu adaptat, castigat de William Monahan pentru filmul "The Departed"/"Cartita".

Doua dintre cele mai bine imbracate actrite, Anne Hathaway si Emily Blunt, partenere in "Diavolul se imbraca de la Prada", au prezentat nominalizatii pentru cele mai bune costume. Oscarul a fost castigat de Milena Canonero, creatoarea delicioaselor costume din "Marie Antoinette".

Din cele cinci filme nominalizate la Cea mai buna imagine, Oscarul l-a primit Guillermo Navarro, raspunzator pentru filmul "Labirintul lui Pan".

Naomi Watts si Robert Downey, Jr. au inmanat Oscarul pentru efecte speciale, primit de John Knoll, Hal Hickel, Charles Gibson and Allen Hall pentru filmul "Piratii din Caraibe".

Clive Owen si Cate Blanchett au prezentat premiul pentru cel mai bun film strain. Acesta a fost castigat de productia germana "Das Leben der Anderen"/"The Life of Others" a regizorului Florian Henckel von Donnersmarck.

George Clooney a prezentat nominalizarile la Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, care i-a revenit lui Jennifer Hudson pentru rolul din filmul "Dreamgirls".

Eva Green si Gael Garcia Bernial au prezentat nominalizarile pentru cel mai bun scurtmetraj documentar. Oscarul a fost castigat de "The Blood of Yingzhou District", regizat de Ruby Yang si Thomas Lennon.

"An Inconvenient Truth", regizat de Davis Guggenheim, a castigat Oscarul pentru cel mai bun documentar, prezentat de Jerry Seinfeld.

Clint Eastwood i-a inmanat Oscarul pentru intreaga cariera lui Ennio Morricone.

Penelope Cruz si Hugh Jackman au prezentat Oscarul pentru cea mai buna coloana sonora, castigat de Gustavo Santaolalla pentru filmul "Babel".

Tobey Maguire si Kirsten Dunst au prezentat nominalizarile pentru cel mai bun scenariu original. Oscarul a fost castigat de Michael Arndt pentru "Little Miss Sunshine"/"Fiecare se crede normal".

Melodia "I Need to Wake Up" din filmul documentar "An Inconvenient Truth" a castigat Oscarul pentru cantec original. Muzica a fost compusa de Melissa Etheridge, iar nominalizatii la aceasta categorie au fost prezentati de Queen Latifah si John Travolta.

Oscarul pentru montaj a fost primit de Thelma Schoonmaker pentru filmul "The Departed".

Philip Seymour Hoffman i-a inmanat Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal lui Helen Mirren, pentru rolul din "The Queen"/"Regina".

Reese Witherspoon a prezentat Oscarul pentru cel mai bun actor principal, care i-a revenit lui Forest Whitaker pentru rolul din filmul "The Last King of Scotland"/"Ultimul rege al Scotiei''.

Martin Scorsese a castigat Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru "The Departed". Trofeul i-a fost inmanat de George Lucas, Francis Ford Coppola si Steven Spielberg.

Jack Nicholson si Diane Keaton au prezentat nominalizatii pentru Cel mai bun film. Statueta i-a revenit filmului "The Departed".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Vorador pe 22 martie 2011 21:07
merita premiul
Xadrian pe 25 iunie 2011 05:15
You've hit the ball out the park! Incdreible!
uxnwmq pe 25 iunie 2011 14:36
hQb8Iq mspqlqnmbljf

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells