O zi din viaţa unui orc

de Gloria Sauciuc în 24 Dec 2014
Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri rulează în cinematografele din 25 de oraşe ale ţării

Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri rulează în premieră săptămâna aceasta pe marile noastre ecrane. Peter Jackson îi lasă pe goblini, lilieci, troli şi orci să defileze spre Muntele Singuratic, într-o cadenţă înfricoşătoare de mârâituri, zale, aparate de luptă de ev mediu şi uriaşi cu baldachine în spate, cârând goblini, şi cu un fel de accesorii pe cap pe post de berbeci, pentru găurit ziduri. Azog, de deasupra priveliştii, perorează discursuri marţiale despre extincţia tuturor raselor ce li se împotrivesc în luptă. Goblinii ies din măruntaiele muntelui, prin tuneluri săpate de nişte viermi clonaţi din saga Dune, în loc ca spectatorul să fie dus în adâncurile muntelui.

Ceea ce vă propunem astăzi este să intrăm în adâncurile Munţilor Ceţoşi, pentru a trăi acolo o zi din viaţa unui orc. Trei dintre cei mai aleşi locuitori ai maleficului Mordor descriu viaţa de zi cu zi în serviciul stăpânului Întunericului.... Este vorba despre cascadorii Mana Hira Davis, Tim Wong şi Shane Rangi, care au povestit publicaţiei Empireonline cum este viaţa de orc.

Ce trebuie să facă un candidat la titlul de orc?

Mana Hira Davis: Au căutat la probe câţiva actori peste 1,85 m care să joace roluri de Orci şi de Uruk-hai, aşa că m-am gândit „De ce nu?”. Aveam experienţă în actorie, în arte marţiale şi îmi plăcea scrima. Am fost la probe, m-am descurcat şi nu m-am mai uitat înapoi!

Shane Rangi: Am dat iniţial probe pentru rolul lui Lurtz dar nu l-am obţinut. Apoi am mers pe platoul de filmare ca şi figurant şi coordonatorul de cascadorii, George Marshall Rugi, care căuta nişte bărbaţi masivi, m-a trecut la un workshop de cascadorie de trei zile. Am avut norocul să primesc un rol scurt în fiecare film.

Puteţi să ne spuneţi ce rol aţi avut în trilogia iniţială?

Davis: I-am purtat pe Pippin şi pe Merry în Cele Două Turnuri. Eram îmbrăcat în costumul de Orc, unul foarte mare, ca să subliniez diferenţa de scară, a fost interesant.

Rangi: Orcii Uruk-hai sunt fiinţe definite în linii mari, pentru că ei vin din acelaşi tipar. Singurele diferenţe sunt acelea de costume. Până la cel de-al treilea film, cu bătălia de la Câmpiile Pelennor, când şi-au făcut apariţia Super-Orcii. A trebuit să creăm felurite culori ale pielii şi felurite fizionomii. Ca şi dublură de cascadorii a trebuit să joc şi rolul lui Gothmog. Care are faţa aceea bulbucată - era cu adevărat hidos! Lui Pete chiar i-a plăcut!

Davis: Am luptat, în rolul de orc, cu Aragorn la Helm's Deep. Ne-am luptat cu el, Viggo (Mortensen, în rolul lui Aragorn) fiind în spatele nostru şi măcelărind alţi orci. Şi-a finalizat ultima lovitură asupra mea, una neplanificată, o lovitură în spate. Mă nimerea de fiecare dată undeva în spate...

Faptul că mergeai în costumaţia de orc te făcea să te porţi diferit?

Davis: Am observat o schimbare la băieţi şi la mine, ne purtam puţin diferit după câteva ore de joc, pentru că este o muncă grea.

Rangi: Ca şi Uruk-hai, îţi puneai machiajul de orc şi armura şi te simţeai invincibil. Te simţeai în stare de orice. Exclusiv din punctul de vedere al machiajului facial, nu e mod mai bun de a intra în pielea personajului decât prin a a avea totul lipit pe faţă. Chiar şi atunci când eşti fericit, arăţi înfuriat!

Exista o separare între Orci şi Elfi pe platoul de filmare?

Rangi: La Hobbit-ul ne-am amestecat, şi asta s-a întâmplat şi la Stăpânul Inelelor. Aveam câţiva tipi de peste 1,80, băieţi vânjoşi, şi mai erau elfii, câteva personaje serafice. Erau mai slabi, mai mici de statură şi, firesc, oamenii gravitau către cei asemănători. Am petrecut timp făcând diverse activităţi împreună, în care elfii filmau o scenă iar orcii o alta. Şi noi orcii stăteam laolaltă. Dacă ne uităm la Helm's Deep, aveai pe Elfi pe de o parte şi pe orcii Uruk-hai pe de alta, şi la prânz şi mereu era la fel. Erai tentat să consideri că Elfii erau înalţi şi frumoşi şi spilcuiţi, iar Uruk-Hai erau un fel de jucători din Liga de Rugby - destul de aspri.

Davis: Este adevărat, unii dintre noi au jucat în ambele roluri - cine încăpea într-un costum de elf, chiar intra în rolul unui elf. Unii dintre noi jucau într-o zi pe orcii Uruk-hai, într-o altă zi juca rolul unui Elf. Eu am jucat şi pe unii şi pe alţii. Am avut gloria mea, ca şi Elf, în secvenţa de la Helm 's Deep. A fost una destul de captivantă, cu peruca pe cap şi făcându-mi treaba de elf. Au o graţie în ei, care merită încercată şi stăpânită. A fost ceva foarte bine făcut. Şi de data asta, în Hobbitul, am fost dublura de cascadorii a lui Thorin Scut-de-stejar, aşa că am avut ocazia să ucid ceva orci, şi câţiva Goblini.

Care este cel mai bun Orc pe care l-ai jucat?

Tim Wong: Am jucat odată rolul unui Orc distinct, timp de şase zile consecutive, la scena atacului din Osgiliath. Pentru una dintre zile aveam furuncule, cicatrici şi puroi pe faţă: a fost cu adevărat aspectul meu preferat. Gorbag, pentru care eram dublura de cascadorii, era la fel de fermecător: partea de sus a corpului meu a fost vopsită în verde cu sprayul de vopsea chiar înainte de a-mi pune eu machiajul pe faţă.

Rangi: Este amuzant, pentru că de multe ori eşti pe scaunul de machiaj, unde ţi se pun piercing-uri şi cicatrici false, şi te gândeşti: „Lui Peter Jackson o să-i placă asta”. Apoi apari pe platoul de filmare şi el îţi zice: „E prea mult. Mai scoate”. A doua zi te prezinţi mai conservator şi el continuă: „Ar merge şi un os înfipt în nas”... Nu ai de unde să ştii.

Exploreaza subiecte similare:

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyybi1 pe 22 decembrie 2014 17:43
Hmm, interesant !
denisa_liza pe 23 decembrie 2014 11:53
mi-a placut mult articolul, foarte interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells