Nikolaj Coster-Waldau: În sezonul 3 din Urzeala tronurilor, „Jaime Lannister a întâlnit pentru prima oară pe cineva în care are încredere”

de Gloria Sauciuc în 6 Apr 2014
Luni, 7 aprilie, de la ora 22, va fi difuzat în premieră la HBO primul episod din Urzeala tronurilor, sezonul 4. Episodul va fi disponibil și pe HBO GO pentru cei care vor accesa www.hbogo.ro

În luna februarie am avut ocazia, prin bunăvoinţa HBO, de a-i întâlni şi intervieva la Londra pe actorii Nikolaj Coster-Waldau şi Gwendoline Christie din serialul Game of Thrones. Press junket-ul a fost organizat la Corinthia Hotel, la câţiva paşi de Tamisa. După interviuri, care au avut loc la etaj, în spaţii relativ mici, am avut răgaz să observ atriumul de la parter, din zona recepţiei, maiestuos şi impresionant, într-un elegant stil victorian, cu orhidee imperiale mov, coloane greceşti şi o lumină plăcută, în contrast cu vremea ploioasă. Nikolaj Coster-Waldau şi Gwendoline Christie, a doua cea mai înaltă actriţă din istoria filmului (1,91 m înălţimea dată de imdb.com, iar mărimea 46 la pantof...; mai mult avea Lindsay Kay Hayward - 2,06 m) au fost ultimii doi actori intervievaţi.  Cei doi îşi jucau personajele în faţa noastră, a jurnaliştilor prezenţi la press junket, sau poate că aşa sunt ei de obicei. Se luau peste picior, se tachinau... Gwendoline are mult simţ al umorului şi râde extrem de exploziv, iar Jaime Lannister punctează mereu când i se pare că impozanta actriţă nu a răspuns jurnaliştilor „la înălţime”.

Să ne amintim că Jaime Lannister este trimis sub protecţia lui Brienne din Tarth la Debarcaderul Regelui, ca semn de bunăvoinţă a lui Catelyn Stark, iar cei doi, pe parcursul sezonului 3 al GOT, duc un fel de joc de-a şoarecele şi pisica. Însă drumul e presărat cu priimejdii, iar Brienne ajunge în arenă cu urşii,, pe când Jaime îşi pierde mâna dreaptă. Călătoria aceasta îi schimbă pe amândoi. 

Personajul tău intră într-o zonă gri în care încearcă să fie mai uman şi mai agreabil în sezonul 3. Ţi-a plăcut mai mult să fii aşa sau mai mult să fii eroul negativ?

Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister): Am avut un serial de atâtea ore în care am avut timp să aflăm multe lucruri despre personaj. La început nu ştiam nimic despre Jaime Lannister, puteam doar să îi observăm acţiunile. Nu şiam de ce acţionează aşa cum acţionează. Cred că întrebarea este dacă putem să ne aşeptăm la mai multe sezonul următor?

Mă întreb dacă personajul tău are vreo vulnerabilitate, dacă are o latură umană pe care o scoate la iveală în sezonul 4.

Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister): În sezonul 4 el abia s-a întors de câteva săptămâni din călătorie, şi este comandantul gărzii regale. Întreaga familie s-a reunit, şi el trebuie să facă faţă aşteptărilor tatălui său, şi celor ale surorii sale, şi este destul de complicat. Fratele său, Tyrion, este - de asemenea - într-o situaţie dificilă, şi are nevoie de ajutorul lui. Şi mai este nepotul/fiul său - acum rege - care trebuie să se căsătorească şi care îi creează dificultăţi. Şi, desigur, are de-a face cu această femeie, Brienne din Tarth, pe care a adus-o cu el şi care îi aminteşe de promisiunea pe care a făcut-o lui Catelyn Stark, de a-i proteja fiicele, pe Arya şi Sansa.

Mai este şi faptul că şi-a pierdut mâna şi asta este o problemă pentru el. E ceva care l-a definit nu numai în proprii lui ochi, ci şi în ochii lumii. Îşi menţine o aparenţă curajoasă, dar... (să nu spun ceva ce nu trebuie)... Evident, faptul că era un spadasin neîntrecut era ceva foarte important pentru el, deoarece el era obişnuit ca lumea să se teamă de el, lucru important ţinând cont că este Lordul Comandant al Gărzii Regale, om care este respectat în primul rând pentru fizicul lui, pentru faptul că este periculos. Toate lucrurile prin care a trecut l-au schimbat puţin, a întâlnit pentru prima oară o persoană în care are încredere, Brienne, persoană din afara familiei, şi toată călătoria sa l-a schimbat.

Este o scenă în care Tyrion îi spune „am nevoie să devii omul care ţi-ai dorit întotdeauna să devii". Şi despre asta este acest al patrulea sezon pentru Jaime Lannister. Nu neaparat omul pe care şi-a dorit Tyrion, ci omul care a trebuit să fie Jaime.

Ce se întâmplă odată ajuns la Debarcaderul Regelui?

Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister): Au trecut câteva săptămâni, şi a avut acele tangenţe cu familia lui; ar fi vrut să închidă ochii şi să alunge realitatea, dar iată că are acum o mână din aur în locul mâinii lui adevărate. Ca şi în viaţă, nu e o schimbare uşoară.

Te-ai distrat mai bine atunci când ai fost mai rău sau când ai fost mai tandru cu Brienne?

Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister): Nu cred că Jaime este rău. Îmi place inteligenţa lui: momentele în care se prefăcea nebun era ca un instrument prin care distrugea o armură pentru a găsi un punct vulnerabil. Ştia exact unde să lovească.

Gwendoline Christie (Brienne din Tarth): ....Da, dar şiu că ţi-a plăcut să faci asta...

Nikolaj Coster-Waldau: ....Da, însă asta nu mă face un om rău. Una din principalele bucurii ale lui Jaime este să joace jocuri, şi asta a început încă de când George R.R. Martin a creat personajul, şi desigur Daniel Minahan şi David Benioff. Jaime ştie să te facă să zâmbeşi, chiar şi atunci când e momentul nepotrivit. E cu adevărat captivant. Jaime e atrăgător. E un personaj care a început într-un loc întunecat. Este un soldat, ştie bine să se lupte, şi nimeni nu ştie asta mai bine decât el. Şi, deodată, i se iau toate acestea. Obişnuit cu privilegiile, obişnuit să-şi cumpere drepturile, este pus în faţa unei situaţii din care nu poate ieşi, chiar cu bani. Sunt obstacole obiective puse în faţa ta ca personaj, este extraordinar să lucrezi cu ele...

Brienne îi aminteşte lui Jaime de promisiunea lui. Însă lumea din Westeros este rece şi dură, iar Brienne se luptă cu această lume de una singură, mai mult sau puţin...

Gwendoline Christie (Brienne din Tarth): Cred că Brienne este conşientă de promisiunea pe care i-a făcut-o lui Catelyn Stark pentru ca fiicele ei să se întoarcă în siguranţă. Ea a depus jurământul în faţa doamnei Stark că îl va duce în siguranţă pe Jaime în Debarcaderul Regelui, şi este o femeie de cuvânt. Cred că în persoana lui Catelyn Stark Brienne întâlneşe pentru prima dată o femeie puternică şi cu o inimă curată, aceeaşi puritate la care Brienne însuşi aspiră. Cred că misiunea vieţii lui Brienne este onoarea, şi îndeplinirea până la capăt a datoriei. Brienne s-a hotărât să ducă o viaţă de femeie-soldat, pentru a nu fi nevoită să se căsătorească şi să moară născând copii, aşa că şi-a croit o viaţă diferită, punându-se în slujba unui bine mai mare... Nu că vreau să mă plâng, dar nu există din abundenţă roluri feminine strălucite. Or acesta este un rol feminin strălucit, complex şi cu multe valenţe, iar eu sunt onorată să îl joc. Nu e vorba despre o experienţă cathartică, rolul este un job pe care îl fac cu plăcere. Şi îmi doresc ca în Game of Thrones să fie mai multe roluri bune, strălucite pentru personajele feminine. Eu am avut noroc. A fost un rol excepţional....

Nikolaj Coster-Waldau: Da, pentru că ai jucat cu mine... ... Nu trebuia să zici că sunt amuzant, atrăgător?! (se râde)

După „Nunta roşie” şi după tot ce ţi s-a întâmplat cum crezi că am mai putea să fim surprinşi sau uimiţi?

Nikolaj Coster-Waldau: Asta depinde de materialul original. Fiecare sezon are mai multe linii narative, un punct culminant, dacă vreţi. Dar nu cred că trebuie să vorbim aşa despre Nunta roşie, care a fost un episod traumatic... Construcţia narativă se schimbă de fiecare dată, şi nu ştii cum va evolua, însă ceea ce ştii este că va fi o răsturnare de situaţie la care îţi va veni să spui: „O, nu!”

Gwendoline Christie (Brienne din Tarth): Brienne, pentru Debarcaderul Regelui, este o anomalie. O femeie care învârte sabia şi poartă armură. Ea ajunge în situaţii la care nu se aştepta, cu oameni la care nu se aşepta, la multe surprize. E ca atunci când eram copil şi citeam cărţi şi abia aşeptam să citesc următorul capitol, aveam acel gen de entuziasm. E grozav să fii într-un serial atât de îndrăgit şi e frumos să ai acel gen de entuziasm.

 Cum e să joci în serialul cel mai piratat din ultimii câţiva ani?

Nikolaj Coster-Waldau: Cred că ar trebui să-l facă cât mai repede accesibil online.Trebuie să aşepţi mai multe luni, dar în final trebuie să ştii că plăteşi nişe bani şi îl obţii. Trebuie să nu furi.

Exploreaza subiecte similare:

Game of Thrones, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 6 aprilie 2014 14:07
Voi fi pe faza! Abia astept!
alex_il_fenomeno pe 20 august 2014 11:31
Mai avem timp sa vedem ce se va intampla.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells