Moonlight, melodrama ce repară imaginea Hollywood-ului

de Gloria Sauciuc în 27 Feb 2017
În Lumina Lunii/Moonlight, drama scrisă și regizată de Barry Jenkins, intră pe 10 martie în cinematografele din țară, distribuită de Transilvania Film

Moonlight (regia Barrry Jenkins), film care a fost ovaționat și premiat în circuitul festivalier de la premiera sa mondială din luna septembrie a anului trecut, a luat premiul Oscar, pe 27 februarie 2017, într-o neașteptată lovitură de grație adusă favoritului acestei ediții, muzicalul La La Land.

Drama despre maturizare a unui băiat de culoare din Miami a fost declarată „Cel mai bun film”, dovedind cât de dornic este Hollywood-ul să-și afișeze imaginea de corectitudine politică, „șifonată” în trecut de campanii  precum #OscarSoWhite.  Un alt Oscar a ajuns în mâinile lui Mahershala Ali, pentru rolul secundar din Moonlight, cel al susținătorului/tatălui adoptiv al protagonistului. Moonlight a avut și Cel mai bun scenariu adaptat, în viziunea votanților la Oscar. Din cele opt nominalizări, numai trei s-au concretizat în statuete Oscar pentru drama Moonlight.

Recunosc că Moonlight mi-a atras atenție de când am văzut afișul psihedelic al filmului. Cele trei etape ale maturizării lui Chiron sunt redate prin colajul cu tăieturi din pozele celor trei actori care îl joacă pe protagonist, în etape diferite ale vieții lui.

Fiu al unei mame dependente de heroină (Naomie Harris, nominalizată și ea pentru interpretare la Oscar), viața lui Chiron e marcată de abuzuri din partea celor din jur. Chiron găsește în copilărie un susținător în persoana lui Juan (Mahershala Ali). Adolescența vine la pachet cu descoperirea fiorilor dragostei, dar e vorba de o iubire damnată social; la vârsta adultă, îl regăsim din nou pe Chiron - dar este el acum cel la care visa în copilărie?

Filmul extrem de dramatic e scăpat de câteva ori pe panta melodramatismului. Toate relele se întâmplă protagonistului iar el nu reușește să se ridice din postura de victimă, cu atât mai mult cu cât are un „umăr” pe care să se sprijine - susinătorul său necondiționat, Juan. Producția independentă mai are de pierdut și de pe urma jocului stângaci al câtorva dintre debutanți, însă puștiul care îl joacă pe Chiron copil este excelent în rol.

„Moonlight” a obținut, anterior Oscarului, Globul de Aur pentru Cel mai bun film - categoria „dramă”, detronând producțiile unor echipe mult mai experimentate, cele ale filmelor Manchester by the Sea, Hacksaw Ridge, Hell or High Water și Lion.

Naomie Harris surprinde bine psihologia dependentului de heroină în Moonlight, făcând portretul unei mame rupte de realitate, iresponsabile, cu câteva clipe de „trezire” în care își asigură fiul de iubirea ei, dar Oscarul pentru rol feminin secundar a fost câștigat de Viola Davis.

Exploreaza subiecte similare:

Mahershala Ali, Moonlight

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Theodor2011 pe 27 februarie 2017 15:25
Interesant articol, Gloria, insa vreau sa citez randurile cheie din acest articol:

'' Drama despre maturizare a unui băiat de culoare din Miami a fost declarată „Cel mai bun film”, dovedind cât de dornic este Hollywood-ul să-și afișeze imaginea de corectitudine politică, „șifonată” în trecut de campanii precum #OscarSoWhite.''

Deci, membrii academiei au acordat OSCAR'ul pt The Best Picture acestei drame (cumva in compensare) in care actorii principali sunt de culoare inclusiv regizorul Barry Jenkins. ca sa isi repare cumva gafele din galele trecute (adica din anii trecuti) vrand astfel sa isi repare politică, „șifonată” în trecut de campanii precum #OscarSoWhite.'' Cand OSCAR'ul nu a mers deloc la actorii de culoare.
Pai aici pare a fi motivul real pt care OSCAR'ul a mers la acest film, cum si OSCAR-urile pt actori secundari au mers tot la actori de culoare: , Mahershala Ali si Viola Davis.
Viola Davis, chiar a meritat OSCAR'ul pt cea mai buna actrita in rol secundar.(a pus mult suflet in prestatia din Fences, s-a implicat enorm)
Am vazut 8 din cele 9 productii nominalizate la The Best Picture, insa Moonlight chiar nu merita acest mare premiu. Hacksaw Ridge, Manchester By The Sea si La La Land au fost cel putin in viziunea mea filme mult mai bune ca Moonlight.

Gloria pe 27 februarie 2017 16:08
De acord, ai mare dreptate! Exista sintagma de „Oscar bait”, ce se aplica filmului care - prin data lansarii (in septembrie, aproape de perioada nominalizarilor) subiect (povestea maturizarii unui tanar, care ajunge victima mediului din care provine), personaje de culoare, protagonist cu orientare gay etc. a bifat la toate categoriile „sensibile”, pe care membrii Academiei au preferat sa le imbratiseze decat sa provoace noi controverse,
Seby10Cr7 pe 27 februarie 2017 16:52
Respect, Gloria si Theodor2011. Chiar asta incerc sa explic tuturor ca Moonlight a bifat la toate acele categorii "sensibile" si ca acest film mi se pare un film facut doar pentru a castiga acele premii. Daca stateam putin sa ne gandim, nu prea erau sanse sa piarta Moonlight la categoria "Best Picture". Cum ai zis si tu, membrii Academiei nu au vrut sa mai porneasca alte controverse si uite asa primim un castigator nemeritat din punctul meu de vedere!
Rares.si.atat pe 27 februarie 2017 17:35
In acest an a castigat un film care sa ma ierte Dumnezeu nu poate intra in categoria film.
Ca sa realizezi un astfel de film nici macar nu iti trebuie idei in 2014 am avut parte de o minunatie de film si anume Birdman,sa stai si sa pui Moonlight langa Birdman este ca si cum ai pune o caruta sa se intreaca cu un Ferrari.
Un film ce se zbate in mediocritate plin ce clisee si toate elementele ce sunt asa numite "oscar bait" un film facut sa fure premii si nu facut de dragul artei.
Oarecum ma asteptam la asa ceva, La La Land a castigat mai toate premiile pentru film tot anul si il pierde pe cel mai important intr-o maniera ce trece de nivelul penibilului.
Arta pierde in detrimentul politicii.O gala groteasca in care s-a aruncat cu referiri la Trump de la inceput pana la sfarsit, inteleg ca Hollywood este impotriva Trump dar asa ceva este exagerat, o gala care daca era vazuta de pe Luna iti dadeai seama cat de politica a fost.
Nu iti trebuie talent de regizor sa faci filme precum Moonlight sau Boyhood ci doar o camera si 2-3 negrii ( Moonlight) si gata filmul.
La La land a castigat faptul ca o sa fie memorabil de-a lungul anilor iar Moonlight nu o sa aibe parte de asa ceva, lumea se va intreba peste ani " Care Moonlight ? "

mihnea_aspru95 pe 27 februarie 2017 19:31
ORICUM, pentru mulţi - LA LA LAND a câştigat dacă mă înţelegi (el a fost primul anunţat :))), că a fost greşeală intenţionată sau involuntară, Moonlight a rămas în UMBRĂ ca fiind rezervă, păi no?!). Sunt foarte bucuros că s-a făcut acea GAFĂ (cu înmânarea trofeului, mult mai bine a ieşit). Într-un fel sau altu', La La Land a ieşit în evidenţă (a fost adevăratul câştigător). Fii atent, sunt curios "Ce spun românii", dacă întrebi 100 de români, bag pariu că 70 dintre ei vor râspunde La La Land a câştigat Oscarul din 2017 , mai ales după acea gafă :))))))) Cu privire la BIRDMAN. DA! El a fost ultimul câştigător meritat. Un film d.p.m.d.v. de nota 8 (foarte bun). Apropo, ce spui cu Trump şi toate acestea "politically correct", The Salesman a luat statueta în dauna unui film străin superb, Toni Erdmann, iar la documentar în scurtmetraj - White Helmets în locul lui Joe's Violin.........hehehe.... Şi-n încheiere mai spun că, cel mai bun lucru pentru acest eveniment / gală, a fost prezentatorul HAIOS Jimmy Kimmel (supranumit "kimmelman" de Gal Gadot :))). Prea tare a fost... În special ce a făcut cu "fratele său", Matt Damon, olllleeeeeelllll...............................:DDD
Rares.si.atat pe 2 martie 2017 18:49
Mihnea-aspru95 Jimmy Kimmel a dat startul la aceasta prostie numita si gala premiilor oscar 2017. Casa dau un exemplu am urmarit Golden Globes 2017 unde un alt Jimmy si acesta nu este Kimmel si Fallon a facut o treaba muuult mai buna.Gala a fost organizata superb comaprativ cu aceste oscaruri. Mi-am schimbat parerea despre Kimmel pentru ca a inceput toata treaba cu Trump plus faza cu acel mesaj pe Twitter. FunnyX Pai si cat vrei sa acorde unei asemenea "capodopere". Din punctul meu de vedere 6 este prea mult la ce clisee sunt in filmul ala... Seby10Cr7 Ca exemplu am reusit sa apreciez ceva si anume : coloana sonora care este ok , nu geniala si cat de cat cinematografia, Naomie Harris a jucat ok dar sraca 0 sanse in fata unei Viola Davis incredibile in Fences.In rest nimic. As fi dat premiul pentru cel mai bun actor lui Lucas Hedges din Manchester by the sea nu lui Mahershala Ali care saracu in nici o treime din film nu a aparut.Sunt actori care au castigat oscar pentru aceasta categorie cu un rol infinit mai bun ca Mahershala Ali un exemplu in 2014 : J.K.Simmons

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells