Money Monster. George Clooney a creat o personalitate de televiziune trăsnită şi hiperbolizată iar Julia Roberts e vocea rațiunii

de Cinemagia în 31 Mai 2016
Thrillerul de înaltă tensiune Money Monster, din 3 iunie în cinematografe

În thrillerul de înaltă tensiune Money Monster, George Clooney şi Julia Roberts îi interpretează pe Lee Gates, gazda unei emisiuni financiare televizate şi pe Patty, producătoarea acestei emisiuni, care sunt puşi într-o situaţie extremă atunci când un investitor furios, care pierduse totul (Jack O’Connell), le ia pe sus studioul.  În timpul unei emisiuni tensionate, care se transmite live la televiziune, Lee şi Patty trebuie să dea în vileag conspiraţia ce stă la baza dezvoltării rapide a pieţelor high–tech din lume.

„În primul rând,  e un mainstream thriller care e incitant, rapid, isteţ şi totuşi relativ uşor de înţeles. 

Celălalt motiv, pentru care vrei să mergi la cinema să-l vezi, este că te va impresiona cu siguranţă o poveste reală, incredibil de relevantă”, susţine Jodie Foster, care a regizat thriller-ul Money Monster..

 „În primul rând,  e un mainstream thriller care e incitant, rapid, isteţ şi totuşi relativ uşor de înţeles.  Celălalt motiv, pentru care vrei să mergi la cinema să-l vezi, este că te va impresiona cu siguranţă o poveste reală, incredibil de relevantă”, susţine Jodie Foster, care a regizat thriller-ul Money Monster.

„Îl cunoaştem pe acest om, Lee Gates, interpretat de George Clooney, care la început e un tip plin de el, dar gol pe dinăuntru, care se bucură de succes profesional, dar care e de fapt un ratat în ochii altora şi ai lui însuşi,  – şi care, atunci când se confruntă cu o situaţie care-l pune la încercare, se ridică, cu ajutorul Juliei, la înălţimea acestei ocazii, îşi regăseşte umanismul, reuşeşte să se schimbe şi să evolueze”, mai spune regizoarea.

Clooney îl interpretează pe Lee Gates, un cunoscător al bursei şi gazda renumită a unui show financiar de televiziune, care îi sfătuieşte pe telespectatori cu privire la investiţiile pe care ar trebui să le facă

Dansând în platou sau jucând darts, el face aprecieri asupra pieţei de capital, pe care le presară cu glume şi efecte sonore.  „Show-ul Money Monster  este relativ ridicol”, spune Foster.  „Este o emisiune de ştiri financiare, împănată cu o mulţime de imagini din filme vechi, clopoţei, cântecele, sau pernuţe colorate pe care Lee Gates le cară după el în studio pentru a explica piaţa financiară.  El cântă şi dansează cu fete frumoase, îşi schimbă pălăriile, în timp ce vinde ponturi despre mersul bursei – dar toate astea îi lasă în gură un gust amar – el se detestă pentru tot ceea ce face.  Filmul ni-l prezintă pe Lewe Gates într-un moment al vieţii sale când i se oferă o şansă de izbăvire”.

Intrând din nou în echipă cu George Clooney, se află Julia Roberts, care o interpretează pe Patty Fenn, producătoarea  hotărâtă a  emisiunii „Money Monster.”  „Patty Fenn este  super-producătorul.  Ea distribuie sarcinile ca nimeni alta – e senzaţională”, susţine Foster.  „Ea mânuieşte firele nevăzute ale acestui show şi-i şopteşte în ureche lui Lee Gates ce mişcare urmează să facă.  Lee Gates e cam leneş.  Nu-şi prea învaţă textul.  El spune cam ceea ce-i trece prin minte, iar ea trebuie să se asigure că emisiunea curge fără probleme.  Ea ştie cum să-l controleze”.

Atunci când recomandarea lui Gates (George Clooney) de a  investi în Ibis Clear Capital se duce de râpă, întrucât valoarea acţiunilor scade vertiginos, complicitatea sa ajunge în prim-plan pentru că un investitor păgubit, Kyle (Jack O’Connell), reuşeşte să deturneze emisiunea live „Money Monster”, învinovăţindu-i pe Gates şi Fenn (Julia Roberts), pe care-i ţine sub ameninţarea cu moartea. 

Preluând emisiunea lui Gates, acest om declanşează o criză care se derulează în timp real şi în direct, la televiziune.

Clooney adaugă faptul că parada pe care o face prezentatorul ascunde de fapt dispreţul pe care-l nutreşte pentru spectatorii emisiunii.  „Emisiunea lui este dublată de o doză de cinism”, susţine Clooney.  „Te uiţi la tipii ăştia din spatele birourilor lor, care te sfătuiesc unde să-ţi plasezi banii şi atunci când îi pierzi, ei suspină: ‘Ei bine, se mai întâmplă!’”. Totuşi, Clooney observă: „Filmul  se ocupă preponderant de cele trei personaje şi ne arată prin ce trec ele – în special tipul pe care îl interpretează Jack O’Connell”.

Atunci când recomandarea lui Gates de a  investi în Ibis Clear Capital se duce de râpă, întrucât valoarea acţiunilor scade vertiginos, complicitatea sa ajunge în prim-plan pentru că un investitor păgubit, Kyle Budwell (O’Connell), reuşeşte să deturneze emisiunea live „Money Monster”, învinovăţindu-i pe Gates şi Fenn, pe care-i ţine sub ameninţarea cu moartea. 

Preluând emisiunea lui Gates, acest om declanşează o criză care se derulează în timp real şi în direct, la televiziune.  „A fost ceva extraordinar pentru noi”, afirmă producătorul Grant Heslov.  „Noi am devenit aproape insensibili la tot ceea ce vedem la televizor sau pe internet. De aceea, faptul că asta se întâmplă pe viu la televiziune a fost o modalitate interesantă de a comenta acest fenomen care se întâmplă în societatea noastră”.

Gates începe să vorbească cu Kyle – la început pentru a-şi salva viaţa. El este ajutat  de Patty, care rămâne o prezenţă liniştitoare în camera de regie.  „Kyle nu-şi dă seama că Lee vorbeşte permanent  cu Patty prin cască”, explică Heslov.

Ulterior, în timp ce Gates şi Patty încearcă să-şi dea seama ce s-a întâmplat, ei se înduioşează gândindu-se la suferinţa lui Kyle, redescoperă în ei entuziasmul şi impulsul de jurnalişti, dezvăluind o conspiraţie regizată pe Wall Street, care îi depăşeşte cu mult pe protagonişti.

Pentru a-l întruchipa pe Lee Gates, Clooney a creat o personalitate de televiziune trăsnită şi hiperbolizată

„Lee Gates este un fel de bufon”, spune Foster.  „George a venit cu ideea ca Lee Gates să înceapă emisiunea ‘Money Monster’ cu un dans.  Când a venit prima oară la repetiţii, el a spus: ‘Am nevoie de o jumătate de oră ca să concep secvenţa cu dansul ăsta.’  Iar eu i-am spus: ‘Cred că ai nevoie de mai mult de atât.’  Aşa că am chemat coregraful şi ei s-au apucat de lucru...”

 „George era hotărât să se facă de râs în stil mare,” continuă Foster.  „Îmi place de el când face asta. E o secvenţă absurdă în care vezi un alb între două vârste, care merge de parcă ar dansa hip-hop…Nu poţi să te abţii şi atunci râzi şi te gândeşti că tipul ăsta poate să fie decât un bufon”.

Ideea că toată criza se desfăşoară pe viu, la televizor l-a intrigat de asemenea pe Clooney. „Eu am trăit pe vremea televiziunii live – în fiecare zi din primii mei 16 ani de viaţă am văzut  televiziune live, pentru că tatăl meu avea o emisiune live de varietăţi, iar ştirile se prezentau de asemenea live”, explică Clooney.  „Mai târziu, i-am cam forţat pe cei de la NBC să realizeze live unul dintre episoadele ‘ER’ şi am realizat ‘Fail Safe’ ca producţie live.  Asta se întâmpla înainte ca alte show-uri TV să practice o televiziune realmente riscantă; am considerat întotdeauna că televiziunea poate face ceva ce filmul nu poate, iar acel lucru este emisiunea live.  E ca şi când ai face acrobaţii la înălţime fără plasă de siguranţă, iar asta e foarte emoţionant”.

Rolul lui Kyle Budwell, omul obişnuit care a recurs la măsuri disperate după marele fiasco al băncii, când toate economiile lui de o viaţă au fost distruse, a fost asumat de către Jack O’Connell.  Starul debutant din Unbroken, O’Connell îi dă viaţă aici lui Kyle, un tânăr decent şi muncitor care cedează psihic sub presiunea falimentului personal.  „Kyle este om modest, care a crezut că dacă va face ceea ce trebuie şi va munci cinstit, va putea să realizeze ceva în viaţă”, explică Foster.  „El a moştenit nişte bani pe care i-a investit cum a putut mai bine, dar acum i-a pierdut din cauze necunoscute, pe care nu le poate controla.  Tot ce avea pe lume a dispărut într-o clipă, iar el nu înţelege de ce şi cum.  Kyle nu poate accepta asta.  El a făcut totul ca la carte şi totuşi acum trebuie să se declare învins.  Kyle refuză să accepte eşecul şi să meargă mai departe – el vrea să riposteze, să lupte pentru dreptatea lui”.

„Eu sunt alături de Kyle”, afirmă O’Connell. „Cred că situaţia lui nefericită este relevantă pentru mai mulţi oameni şi că spectatorii se vor recunoaşte în acest personaj.  Totuşi, ei nu vor fi de acord cu răzbunarea lui Kyle”. 

Disperat, Kyle recurge la violenţă pentru a-i găsi pe responsabili şi-i ia în vizor pe Lee Gates şi Walt Camby, directorul executiv de la Ibis Clear Capital.  „Kyle se duce la studioul TV de unde e transmisă emisiunea ‘Money Monster’, cu gândul că va da ochii cu cei vinovaţi de nenorocirea sa:  Walt Camby, interpretat de Dominic West, care e directorul executiv al fondului de investiţii şi Lee Gates, care le-a sugerat spectatorilor să-şi investească banii în Ibis Clear Capital”, explică Foster.  „El simte că sunt cu toţii băgaţi în aceeaşi oală şi că ei trebuie să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat”.

„Kyle continuă să pună întrebările pe care nimeni nu îndrăzneşte să le pună”, susţine Foster.  „El refuză să închidă ochii şi să suporte cu stoicism ceea ce s-a întâmplat.  El ştie că nu va mai putea recupera banii, dar vrea cu orice preţ să obţină nişte răspunsuri”.

Jack O’Connell îşi vede personajul ca pe o victimă a unui sistem financiar, care e lipsit de măsuri preventive menite să protejeze piaţa de manipulări sau disfuncţii.  „Ar fi uşor să-l vedem pe Kyle ca pe un personaj negativ.  Desigur, e un gest extrem să ameninţi viaţa cuiva, dar eu cred că el a fost împins să facă acest lucru”, explică O’Connell.  „Ceea ce face Kyle este din cauza disperării, iar interpretarea mea sper să dovedească acest lucru. Disperarea îl face să clacheze, dar el va fi cel care va plăti preţul măsurilor hazardate pe care le ia”.

De-a lungul filmului, Kyle (Jack O’Connell) devine catalizatorul care-l va face pe Gates să se schimbe

De-a lungul filmului, Kyle devine catalizatorul care-l va face pe Gates să se schimbe.  „Primul impuls al lui Gates, în faţa acestei situaţii limită, este să încerce să-l manipuleze pe Kyle”, explică Foster.  „Când îşi dă seama că vechile lui stratageme şi manipulări nu  funcţionează, Lee este forţat să recunoască că a fost orb, că i-a condus pe oameni către prăpastie şi că nu-şi mai poate permite să fie tolerant cu minciunile care li se toarnă pe gât spectatorilor”.

Pentru a-l interpreta pe Budwell, O’Connell a trebuit să scoată la suprafaţă cele mai viscerale emoţii.  „Kyle e totul o emoţie.  El ia decizii pripite, emoţionale,” explică Jodie Foster.  „Kyle este uneori chiar instabil şi greu de stăpânit.  Dar, alteori el e ca un copil mic, pe care ai vrea să-l iei în braţe şi să-l potoleşti din plâns. Jack a trebuit să-l creeze pe Kyle  bazându-se pe sentimente fluctuante”.

În calitatea ei de purtător de cuvânt al Ibis Clear Capital, Diane Lester, interpretată de Caitriona Balfe din „Outlander”, trebuie să vorbească în numele companiei care se află într-o criză financiară fără precedent.  „Diane e foarte interesantă.  E o tipă ambiţioasă, iar slujba i se pare importantă, dar ea e o persoană integră”, spune Balfe.  „Are o oarecare doză de naivitate, care mi-a plăcut. Ea crede în compania pentru care lucrează şi consideră că aceasta are numai bune intenţii. Ea nu are motive să pună la îndoială ceea ce ştie.  Dar de îndată ce începe să înţeleagă ceea ce se petrece şi consecinţele muncii ei asupra oamenilor, ea începe să caute singură adevărul”.

Distribuţia este completată de Giancarlo Esposito, din „Breaking Bad,”  care interpretează rolul lui Marcus Powell, căpitanul de poliţie care încearcă să dezamorseze situaţia tensionată, şi Dominic West, cunoscut din „The Wire”  în rolul lui Walt Camby, directorul executiv al Ibis Clear Capital, compania ale cărei acţiuni au căzut la bursă într-atât încât l-au ruinat pe Kyle, determinându-l să ia decizii nesăbuite.

 

 

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Money Monster

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 31 mai 2016 16:17
Chiar pare ceva inedit, asa ca abia astept sa ajung sa vad acest film.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells