Misteriosul Top Of the Lake

de Gloria Sauciuc în 2 Iul 2013
Miniseria are 92 % cronici pozitive pe rottentomatoes.com şi 91% popularitate

Renumita regizoare neozeelandeză Jane Campion a făcut din nou echipă cu Holly Hunter, actriţa din The Piano, pentru miniseria Top of the Lake, alcătuită din şapte episoade, care seamănă mult cu Twin Peaks al lui David Lynch. Povestea debutează într-o notă tragică: într-un orăşel de munte, frumos dar rupt de lume, Tui Mitcham, o fată de 12 ani, este gravidă. Copila dispare după o plimbare pe un lac îngheţat.

Robin Griffin, o femeie detectiv profesionist aflată în vizită în orăşel (unde, de altfel, s-a născut), începe să caute informaţii. Pe măsură ce află lucruri despre viaţa lui Tui, Robin (Elisabeth Moss, Mad Men) se confruntă cu secretele din propriul ei trecut, bărbaţii pe care i-a părăsit cândva şi care acum par să îi pună piedici. Jane Campion semnează nu numai regia, ci şi scenariul original.

Elisabeth Moss joacă rolul acestei femei detectiv din Sydney, proaspăt reîntoarsă în orăşelul ei de baştină, care doreşte să-i facă dreptate fetei dispărute. Moss-puternică şi vulnerabilă în acelaşi timp, potrivită în ţinuta de detectiv - încape surprinzător de bine în rol: Robin, având încă de suferit în urma copilăriei în această comunitate unde şi drogurile, şi armele sunt la căutare, ar fi partenera perfectă pentru Clarice Starling din Tăcerea Mieilor, scrie Entertainment Weekly.

Misterul dispariţiei fetei constrastează cu frumuseţea peisajului rural din Noua Zeelandă, iar caracterul reprobabil al oamenilor din partea locului este ca un duş rece, notează aceeaşi publicaţie.

Nevoită să stea un timp în această regiune cu peisaje frumoase, dar săracă în aproape orice altă privinţă, Robin nu duce lipsă de suspecţi în cazul dispariţiei fetei: e vorba de fraţii victimei şi chiar de tatăl acesteia, un sinistru traficant de droguri, jucat de Peter Mullan, care îl portretizează în acelaşi timp carismatic şi dement. În curând devine evident că dispariţia lui Tui este puternic legată de propriul trecut al lui Robin. Din motive care abia mai târziu vor ieşi la iveală, Robin este tot mai atrasă de acest caz - ajutată sau împiedicată de atrăgătorul poliţist din oraş (David Wenham).

Pe măsură ce graniţele între filmul de cinema şi televiziune dispar pe zi ce trece, pare potrivit ca serialul preferat în Statele Unite, cu premiera la festivaluri precum Sundance sau Festivalul de Film de la Berlin, să fie Top Of The Lake (86/100 scorul pe metacritic.com).

În regia lui Campion şi a lui Garth Davis, serialul pare la prima vedere un nou The Killing, ce aparţine genului crimă-într-un-orăşel. Şi totuşi, chiar dacă este vorba despre o crimă, aceasta trece în plan secund în cadrul unei întregi anchete despre un fel mult mai grav de corupţie. Serialul lui Jane Campion începe cu personajul femeii-detectiv de la poliţia din Sydney - Robin Griffin , întoarsă acasă pentru a fi alături de mama sa aflată pe moarte, doar pentru a avea de a face cu tânăra Tui (Jacqueline Joe).

Există un mister la mijloc - cine să fie tatăl copilului lui Tui? - însă filmul rareori se împotmoleşte în detalii procedurale, descriind mai mult lumea din Laketop cu localnici dubioşi, poliţişti corupţi şi cu o comunitate a femeilor condusă de carismatica americancă GJ (Holly Hunter), scrie IndieWire.

Exploreaza subiecte similare:

Holly Hunter, Elisabeth Moss, Top of the Lake, Jane Campion, David Wenham

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells