Mini-serie: The Honourable Woman

de Ştefan Dobroiu în 14 Sep 2014
Maggie Gyllenhaal joacă rolul principal în lăudata producţie BBC

Printre multele exemple care dovedesc că Marea Britanie întrece Hollywood-ul în ceea ce priveşte serialele pe cât de inteligente pe atât de captivante se numără şi The Honourable Woman, cu Maggie Gyllenhaal în rolul principal. Difuzat de BBC Two şi coprodus de Sundance Channel, serialul a fost primit cu entuziasm de critici şi public. Pentru cei interesaţi de continuul joc de interese din Orientul Mijlociu, The Honourable Woman vine cu o perspectivă departe de a fi pro-americană şi pro-Israel.

Am vorbit acum câteva luni despre Tyrant, serialul FX creat de Gideon Raff (Homeland), în care fiul unui dictator dintr-o ţară arabă se întoarce acasă după mai multe decenii petrecute în SUA. Dacă lui Tyrant i se poate reproşa propaganda pro-americană, The Honourable Woman nu lasă loc unor astfel de reproşuri, afundându-se detaşat şi obiectiv în conflictul dintre Israel şi Palestina. În centrul atenţiei este Nessa Stein (Gyllenhaal), o femeie de afaceri din Londra care se dedică păcii din Orientul Mijlociu şi jonglează cu secrete din trecut, dar şi cu ameninţări directe, după ce un partener de origine palestiniană este descoperit mort. Nessa va trebui să lupte din răsputeri pentru ca reputaţia ei să iasă nepătată din hăţişul de intrigi care o înconjoară, continuând în acelaşi timp efortul de a transforma Orientul Mijlociu într-o lume mai bună, fără să ia partea vreuneia dintre forţele implicate în conflict.

Dens, imprevizibil, nu foarte violent şi extrem de complex, serialul scris şi regizat de Hugo Blick (The Shadow Line) a fost comparat cu Homeland (despre care noi credem că, cel puţin vorbind despre primele două sezoane, este unul dintre cele mai bune seriale ale ultimului deceniu) în ceea ce priveşte intensitatea intrigii şi ritmul dezvăluirilor. Blick controlează perfect detaliile ce fac tot mai sumbră viaţa familiei Stein şi tot mai dificile încercările ei de a-şi păstra echidistanţa, într-o situaţie tensionată în care echidistanţa este mai degrabă o declaraţie de război decât o invitaţie la pacifism.

Maggie Gyllenhaal este excelentă în rolul Nessei, femeia de afaceri înnobilată de regină pentru faptele ei de caritate în Orientul Mijlociu. Cu ajutorul unor flashback-uri atent presărate de scenariu, aflăm complicata istorie a personajului, dar şi detaliile relaţiilor ei cu cei din jur. Este fratele ei, Ephra (Andrew Buchan, din mega-hitul Broadchurch), doar un tată de familie preocupat de siguranţa alor săi? Şi de ce i-a cedat Nessei conducerea companiei Stein Group în urmă cu şapte ani, transformând-o într-unul din cei mai puternici CEO din Marea Britanie? Întrebări sunt ridicate şi de Atika Halibi (Lubna Azabal, cunoscută din Paradise Now şi Incendies, ambele nominalizate la Oscarul pentru Cel mai bun film străin), dădaca celor doi copii şi prietenă a Nessei, de care o leagă o violentă experienţă personală.

În jurul acestui nucleu familial, Blick creează o întreagă frescă de personaje, o zonă importantă în intrigă fiind ocupată de MI6. Stephen Rea (nominalizat la Oscar în 1993 pentru The Crying Game) este imperturbabilul şef al biroului pentru Orientul Mijlociu din MI6, care descoperă treptat încrengătura de relaţii a grupului Stein în zona sa de interes şi încearcă, alături de şefa şi amanta sa Julia Walsh, şefa MI6, să înţeleagă rolul Nessei Stein în îngrijorătorul şir de evenimente pus în mişcare de suspecta sinucidere a partenerului de afaceri al Nessei.

Evident, cu o asemenea lupă îndreptată asupra Orientului din peisaj nu puteau lipsi SUA. Dar, spre deosebire de serialele de la Hollywood, care adesea se transformă în material de propagandă pentru politica imperialistă a celei mai puternice ţări de pe glob, The Honourable Woman aruncă săgeţi ascuţite împotriva aroganţei americane, ai cărei reprezentanţi acţionează local de parcă totul li se cuvine. Nu durează mult până când CIA intră în jocul din jurul Stein Group, iar perspectiva serialului asupra americanilor este aproape satirică.

Dacă îţi doreşti un serial actual, intens şi inteligent, The Honourable Woman este un titlu cât se poate de potrivit.

Exploreaza subiecte similare:

Maggie Gyllenhaal, Homeland, Tyrant, Hugo Blick, Broadchurch, Andrew Buchan, Stephen Rea, The Crying Game, The Honourable Woman

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells