Marea Aventură Lego: ultra creativ, amuzant, pentru întreaga familie

de Cristina Grigore în 9 Feb 2014
„Aceasta este cea mai distractivă experienţă cinematografică, când oameni de toate vârstele râd împreună” - Chris Miller

Când urmăreşti o reclamă bună, uiţi adesea de produs. Eşti fascinat de imagine, de creativitatea şi inventivitatea realizatorilor, te bucuri şi te emoţionezi cu uşurinţă. La fel stau lucrurile şi în cazul lui The Lego Movie. Mulți au comparat filmul cu o mega reclamă Lego. După ce vezi însă creaţia lui Phil Lord şi Chris Miller (scenarişti şi regizori ai animaţiei) realizezi că The Lego Movie este mult mai mult de-atât. Cine ar fi rcrezut că nişte figurine galbene şi rigide pot fi protagonistele unei poveşti atât de reușite?

Care este, pe scurt, povestea filmului? Într-o frumoasă şi metropolitană lume Lego, banalul şi neinteresantul Emmet, un constructor mereu optimist, care nu iese din cuvântul fişelor cu instrucţiuni, află într-o zi că universul în care trăieşte este în pericol major, iar cel de la care vine dezastrul este chiar conducătorul oraşului, Lord Business.

Victor Slav şi Nicoleta Luciu sunt frumoşi şi celebri, o piesă de rezistenţă pe partea de marketing, dar una mai puţin necesară pe partea de voce.

Putea oricine altcineva să rostească cele câteva (foarte puţine) replici pe care le-au avut în film!

Până şi vocile lui Unikitty şi Cosmonautul au ieşit mai bine în evidenţă.

Ceea ce îi zdruncină însă complet existenţa e vestea că el este Cel Ales, pe care Marii Constructori îl aşteaptă pentru a găsi Piesa de Rezistenţă şi a salva universul Lego de la dispariţie. Toate bune, doar că Emmet nu este Formidabilul. Are nevoie de eroii lumii sale pentru a se lansa în Marea Aventură, iar aceştia  - curajoasa şi inventiva Wildstyle, legendarul Batman, simpatica, dar înţepata Unikitty, o pisică-unicorn, MetalBeard, un uriaş cu aspect de Transformers, dar alcătuit exclusiv din detalii piratereşti, Vitruvius, un vrăjitor cu aer de înţelept şi un cosmonaut depăşit de vremuri pe nume Benny, îi stau alături, în ciuda doveditelor sale inabilităţi. Iar Emmet, schimbat de aventurile, aşteptările partenerilor săi de drum şi de… dragoste, găseşte în el resursele necesare unui adevărat erou.

Sigur, în film mai apar şi Superman, şi Wonder Woman. Însă apariţiile lor sunt scurte… după câteva secvenţe dispar complet din peisaj şi nu tocmai într-un mod onorabil. Ceea ce face legătura şi cu dublajul în limba română al filmului, a cărui „piesă de rezistenţă” a fost prezentată de distribuitorul în România al filmului, Media Pro Distribution, în persoanele lui Victor Slav şi Nicoleta Luciu, cei care i-au dublat pe Superman, respectiv Wonder Woman.

Sigur, sunt frumoşi şi celebri, o piesă de rezistenţă pe partea de marketing, dar una mai puţin necesară pe partea de voce. Putea oricine altcineva să rostească cele câteva (foarte puţine) replici pe care le-au avut în film? Categoric da! Până şi vocile lui Unikitty şi Cosmonautul au ieşit mai bine în evidenţă.

Pentru că tot suntem la partea de „în limba română”, e salutară ideea regizorului de dublaj de a adapta replicile personajelor, de le face neaoşe, mai uşor de asimilat publicului român. Clienţii unui bar din Vestul Sălbatic sunt gratulaţi de Emmet cu titlul de „cicoflenderi”, iar gestul lor neprietenesc stârneşte replica: „Un fleac, m-au ciuruit!”. Pe de altă parte, veţi auzi în film şi o seamă de replici cu accent ardelenesc şi moldovenesc, ce dau savoare versiunii româneşti.

Pentru că tot suntem la partea de „în limba română”, e salutară ideea regizorului de dublaj de a adapta replicile personajelor, de le face neaoşe, mai uşor de asimilat publicului român.

Clienţii unui bar din Vestul Sălbatic sunt gratulaţi de Emmet cu titlul de „ciocoflenderi”, iar gestul lor neprietenesc stârneşte replica: „Un fleac, m-au ciuruit!”. Pe de altă parte, veţi auzi în film şi o seamă de replici cu accent ardelenesc şi moldovenesc, ce dau savoare versiunii româneşti..

Cu toate acestea, şi cu toate că dublajul în limba română a făcut progrese evidente în ultima vreme, nu poţi să nu remarci (după ce vizionezi trailer-ul şi clipurile de promovare ale filmului) că s-au pierdut la dublaj o seamă de accente amuzante esenţiale, de nuanţe ale vocii actorilor originali ce punctează mult mai captivant dialogul viu, cu replicile sale sarcastice sau ironice, pe alocuri de un umor sec. Copiii nu vor avea aici nicio obiecţie. Pentru părinţi, însă, mai ales pentru cei care au gustat din plin dinamismul, umorul, imaginea impecabilă şi creativitatea debordantă a Aventurii Lego, o vizionare 3D în variantă originală e mai mult decât recomandată.  

Trebuie menţionat şi faptul că, pentru a-şi transpune viziunea pe marele ecran, realizatorii au avut nevoie de aproape 15 milioane de piese şi trei ani de dezvoltare şi producţie. Sute de artişti au colaborat sub bagheta lui co-regizorului Chris McKay şi a celor de la Studiourile Animal Logic pentru a aduce pe marile ecrane această animaţie computerizată netradiţională, în stil fotorealist, asemănătoare tehnicii stop-motion, în scopul de a conferi personajelor şi decorului estetica definitorie construcţiilor Lego.

În loc să creeze decorurile şi să deseneze piesele cu ajutorul graficii computerizate, animatorii au creat fiecare componentă individual şi au construit fiecare scenă piesă cu piesă. A ieşit un film revoluţionar datorită dimensiunii ambiţioase şi a modalităţii în care incorporează piesele Lego pentru a transmite profunzime şi acţiune.

 „Tot ceea ce vede publicul pe ecran, fie că este fum, apă, pietre, foc sau explozii, este construit vizual din piese Lego. Am vrut să simulăm elemente naturale cu piese Lego aşa cum nu s-a mai făcut vreodată pe marele ecran” - spune producătorul Dan Lin, unul din „arhitecţii” proiectului.

„Nu-ţi vine să-ţi crezi ochilor când vezi oceanul din piese Lego, cu valuri unduitoare sau furtuna care se năpusteşte asupra corabiei piraţilor”, adaugă Miller. „Am folosit tehnici de iluminare şi mişcări de cameră care se pretează la filmele de acţiune cu buget mare pentru a construi o experienţă cinematică în adevăratul sens al cuvântului.”

 „Cel mai mult îmi place că povestea străbate diferite lumi Lego”, spune şi Lord. „Am început cu schiţarea unei urmăriri între personaje care începe în oraş şi se continuă în vestul sălbatic. Acolo se transformă într-o încăierare într-un bar de pistolari până când apar poliţiştii de la oraş şi totul capătă o senzaţie de film poliţist din anii ’70, ca Bullitt. E distractiv să vezi cum se îmbină toate aceste elemente fără să facă notă discordantă.” „Apoi apare Batman şi nebunia se înteţeşte.”, mai spune Miller.

Filmul te amuză, te face să îţi aminteşti de copilărie, să înţelegi că uneori este mai indicat să sari peste „instrucţiunile” de zi cu zi, să îţi reaminteşti cât de important este să crezi în propriile forţe, să spargi tiparele. Prietenia, iubirea, dorinţa de aventură nu lipsesc nici ele din inspirata poveste, ce ne rezervă când ne aşteptăm mai puţin, o surpriză în desfăşurarea evenimentelor...

Aşa cum şi-au dorit şi creatorii, Lord şi Miller, The Lego Movie este un film cu care rezonează deopotrivă părinţii şi adulţii. Este un film pe care îl poţi vedea cu bunica, cu părinţii, cu iubita, cu nepoatele şi nepoţii, savurat deopotrivă de fiecare în parte. Până la urmă, aşa cum puncta şi Chris Miller „Aceasta este cea mai distractivă experienţă cinematografică – când oameni de toate vârstele râd împreună”.               

Exploreaza subiecte similare:

The Lego Movie

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
yukkio pe 9 februarie 2014 15:34
as vrea sa vad filme de genul mai des,oricum abia astept
Claudynho pe 9 februarie 2014 22:33
Pare interesant. Astept sa apara !
alex_il_fenomeno pe 22 februarie 2014 13:58
Ma bucur sa aud asta... Oricum aveam de gand sa il incerc.
denisa_liza pe 11 martie 2014 17:59
Sincer pe mine nu prea ma incanta

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells