Marcel Iureş, gangster în serialul poliţist Crossing Lines. Interviu cu realizatorul serialului

de Gloria Sauciuc în 23 Sep 2014
Serialul „Polițiști fără Frontiere”, o producție originală AXN, revine în România cu cel de-al doilea sezon. Primul episod va fi difuzat pe AXN în data de 23 septembrie, de la ora 22:00 și se bucură de prezența excepțională a lui Marcel Iureș

Marcel Iureş este gangsterul Dimitrov în noul serial poliţist Crossing Lines, ce urmează să fie difuzat pe postul AXN din 23 septembrie. Personajul lui Iureş este construit din lumini şi umbre, altfel decât villainii de Hollywood. În film va încerca să-şi elibereze fratele, închis pentru crime de război în Cecenia.

Edward Allen Bernero, creatorul serialului Crossing Lines, dar şi mintea din spatele unor alte seriale de succes precum Criminal Minds şi Third Watch, a acordat un interviu telefonic publicaţiei Cinemagia. Întreaga echipă e serialului Crossing Lines se află acum la Praga pentru a turna cel de-al doilea sezon al serialului.

Personajul lui Marcel Iureş, actorul român, are o secvenţă dezvoltată în ultimul episod al primului sezon. Personajul lui, antagonistul Dimitrov, urmează să se dezvolte mai mult în cel de-al doilea sezon? Ce rol al lui Marcel Iureş v-a plăcut cel mai mult din filmele sale, şi cum l-aţi cooptat în Crossing Lines?

Edward Allen Bernero: Dimitrov va apărea în primul episod din cel de-al doilea sezon. Ne place foarte mult să lucrăm cu el - este un actor extraordinar. Un director ceh de casting a fost cel care l-a adus pentru prima oară în atenţia noastră. Iar personajul pe care îl joacă este cel despre care lumea vorbeşte, însă nimeni nu îl vede. Când l-am văzut pe Marcel Iureş, ne-am dat seama că el este perfect pentru personaj. Ne considerăm norocoşi că l-am cooptat şi ne place foarte mult să lucrăm cu el. Îţi veţi reîntâlni la începutul sezonului doi.

Dumneavoastră aţi fost ofiţer de poliţie. V-aţi folosit experienţa reală în producţia acestui serial?

Edward Allen Bernero: Modul în care mi-am folosit experienţa de poliţist a fost, în primul rând, în construcţia personajelor. Am pus multe din propria mea experienţă în poveştile din spatele fiecărui personaj. Cred că ceea ce am adus personajelor mele, ca fost ofiţer de poliţie, a fost o înţelegere mai profundă a mentalităţii de poliţist. Cred că unul dintre lucrurile care fac filmul Crossing Lines să fie mai realist a fost ca am ştiut că personajele mele -poliţişti-sunt interesaţi de diverse lucruri, nu îşi petrec tot timpul gândindu-se la activitatea lor. Am vrut să creez personaje diferite care să fie în acelaşi timp poliţişti, pentru că am cunoscut, dintre poliţişti, diferite tipuri de oameni.

Există diferenţe între codul penal al diferitelor ţări? V-aţi întâlnit cu agenţi ICC pentru pregătirea serialului?

Edward Allen Bernero: Rola Bauer (producător executiv - n.red.) s-a întâlnit cu un judecător ICC (International Criminal Court), iar eu cu mai mulţi consilieri Europol. Nu m-am întâlnit personal cu nimeni de la ICC, şi am asta în plan, dar cum am spus am stat de vorbă cu un judecător de la ICC. Eu am vorbit mai mult cu ofiţeri Interpol şi Europol.

Prin ce se diferenţiază serialul de alte producţii poliţiste?

Edward Allen Bernero: Cred că unul dintre cele mai bune lucruri din film este că echipa de poliţişti este alcătuită din oameni din ţări diferite, şi actorii noştri sunt din ţări diferite, şi este prima echipă internaţională de poliţişti pe care am văzut-o vreodată în film. Ideea că poţi strânge o echipă de poliţişti care să lupte contra criminalităţii globale este conceptul filmului: o poliţie globală care apără întreaga lume. Am avut oameni incredibili în echipa de filmare, circa 150 la număr. Am dorit să facem un film care să ne placă şi de care să putem fi mândri, şi am fost bine primiţi pe oriunde am fost, însă cred că a fost consecinţa faptului că iubim ceea ce facem, şi că facem eforturi ca fiecare episod să iasă mai bine decât episodul anterior.

Rola Bauer, producător executiv, a intervenit în interviul telefonic cu următoarele menţiuni:

Mai este ceva ce Ed face foarte bine: are o atenţie foarte bună la detalii, este capabil să facă o cercetare pentru fiecare ţară europeană în parte, ce context local există, ce se întâmplă în politica locală, ce precedente au avut loc deja şi este plauzibil să se repete. El alcătuieşte astfel un fel de ADN transfrontalier, un element cu care echipa de poliţişti trebuie să aibă de a face. Acest lucru îmbogăţeşte filmul, care a fost lăudat pentru credibilitatea acţiunii. De aceea serialul a avut succes global, iar noi am avut săptămâna de lansare în Germania chiar noaptea trecuta, când am crescut din nou în rating.

Care au fost provocările acestui serial?

Edward Allen Bernero: Faptul că am făcut un film pentru limbi europene diferite a fost cea mai mare provocare. Uneori ne-am rătăcit printre cuvinte, alteori oamenii au încercat să facă ceea ce trebuie dar noi am fost aceia care n- am înţeles ce trebuie făcut, în orice caz trebuie multă răbdare din partea producătorului atunci când membrii echipei vin din atâtea ţări diferite şi vorbesc limbi diferite. Este o experienţă extraordinară: oamenii au iubit povestea, şi-au iubit personajele, şi au vrut să dea ce e mai bun. Cred că, luând în calcul aceste provocări, că ne-am descurcat foarte bine.

Care sunt valorile europene de care filmul este legat în cea mai mare măsură?

Edward Allen Bernero: Europa s-a schimbat - fie şi metaforic, frontierele au căzut, şi nu ştiu dacă cineva s-a gândit că în felul acesta se va naşte un nou tip de criminalitate - fiind nevoie, deci, şi de un nou tip de poliţie care să lupte contra infracţiunilor transfrontaliere, într-o lume aflată în schimbare continuă. Pentru că şi infractorii, ca şi oamenii cinstiţi, pot trece acum graniţele mult mai uşor - lucru care se simte în întreaga Europa. Şi cineva trebuie să se ocupe de această problemă aflată în creştere. Şi comparativîntre cum stau lucrurile în Statele Unite şi în America: nu există altă diferenţă majoră în afară de limbă. Iniţial, am avut impresia că vor fi mult mai multe diferenţe decât au fost, concret, până la urmă. Mie nu mi s-a părut atât de diferit, cu excepţia faptului că a trebuit să călătoresc.

Vedeţi diferenţe între procedurile din trecut şi cele din prezent?

Edward Allen Bernero: În producţia filmului, majoritatea schimbărilor au venit din partea de distribuţie a filmului. Contextul de producţie s-a schimbat în ceea ce priveşte distribuţia, nu numai în sensul lărgirii categoriilor de public, dar şi a suporturilor mai variate: digital, în reţea, sau altfel. În rest, lucrurile sunt la fel ca şi acum şaptesprezece ani, când am început să fac acest lucru: să am o poveste reuşită pe care apoi s-o transform într-un film cu ajutorul unei echipe de producţie talentate.

A fost dificil să găsiţi fonduri pentru Crossing Lines?

Edward Allen Bernero: De fapt, nu a fost dificil, am pus producţia pe picioare cu uşurinţă. A implicat multe persoane, nu numai în Europa ci şi în întreaga lume. Până în clipa în care am început lucrul şi filmările, în 2012, ne-am ocupat de obţinerea fondurilor. Unele ţări au fost într-atât de entuziasmate de proiect încât nu au mai aşteptat rezultatul sondajelor de audienţă. Este ceva incredibil, mai ales pentru momentul actual.

Rola Bauer, ce anume v-a atras la Crossing Lines în faza de preproducţie?

Rola Bauer: Am dorit să realizez această poveste şi mi-a plăcut faptul că Ed (Edward Allen Bernero - n.red) a înţeles şi a vrut la rândul lui să realizeze acest film, a înţeles problematica din Europa, a înţeles că odată cu căderea graniţelor au venit şi riscurile, şi problemele culturale, şi el a dorit să facă acest film. Cred că în aceste coproducţii este esenţial ca regizorul să fie cineva care înţelege povestea şi eforturile celorlalţi. Dacă nu, ele sunt bune de aruncat. Înţeleg faptul că multe coproducţii pornesc pe criterii financiare, însă nu aşa e corect. Trebuie să găseşti o poveste şi, apoi, să găseşti - organic - partenerul potrivit care să înţeleagă povestea în funcţie de propria cultură.

Exploreaza subiecte similare:

Crossing Lines, Marcel Iureş, Edward Allen Bernero, Rola Bauer

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dacianus pe 16 septembrie 2013 10:37
Si in Riposta joaca tot rol de rus. As prefera sa aiba mai multe roluri de romani in filmele si serialele americano-europene, fie si unul negativ, decat sa aleaga ei la intamplare cand vor sa fie vreun roman, villainul. Marcel Iures are o clasa si o eleganta care il fac simpatic, oricat de rau i-ar fi personajul.
vladimir84 pe 17 septembrie 2013 09:32
Este inconfundabil Marcel Iures si sincer, cine nu-l cunoaste nu s-ar gandi nici macar o clipa ca e roman.
Musa.del.Arte pe 17 septembrie 2013 20:57
Pe Iures il prind foarte bine rolurile negative. E genul acela rau, dar cu stil.
alex_il_fenomeno pe 19 septembrie 2013 17:05
De abia astept, este un actor roman pe val.
Ghemot pe 29 septembrie 2013 15:55
Marcel Iureș a mai jucat și în filmul „Layer Cake” alături de Daniel Craig!
O interpretare foarte bună și acolo!

alin9314 pe 25 noiembrie 2013 22:07
Cand o incepe sezonul 2.Mi-a placut mult primul sezon,chiar nu ma asteptam sa fie asa interesant.Si da Marcel Iures e cel mai bun actor roman care a existat,nu imi vine sa cred ca e roman.Ii sta foarte bine rolul negativ(este singurul actor roman preferat al meu)
lupul1 pe 23 septembrie 2014 19:44
Nu mai faceti pe voi atat are doar 2 aparitii minore din 16 episoae sa fim seriosi rolul lui in acest setial este infim .Sa dea domnu ca in sezonul viitor sa aiba mai multe aparitii .
xerses pe 23 septembrie 2014 23:02
Ma bucur mult pentru toate realizarile lui!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells