La TV5MONDE, în noiembrie, călătoriţi prin istorie

11 Nov 2014
Postul TV realizează o incursiune în istoria mondială cu ajutorul filmelor şi al documentarelor

Iată câteva selecţii din programul lunii noiembrie al postului TV5MONDE. Mai multe titluri din selecţie, filme, documentare sau emisiuni-magazin, explorează istoria recentă a Europei.

Serial: Cei din 1914
În fiecare luni, de la ora 19.40

1914. Maurice Genevoix, un tânăr elev al Şcolii Normale, foarte inteligent şi seducător, este aruncat în tumultul războiului, împreună cu toţi ceilalţi din generaţia sa. Aprile, 1915. Rănit, Maurice trebuie să îşi părăsească oamenii alături de care şi-a petrecut un an din viaţă pe câmpul de luptă, timp în care au construit împreună o prietenie indestructibilă.
Regia: Olivier Schatzky (Franţa, 2013)
Premii: Cel mai bun debut masculin (Theo Frilet), Cea mai bună imagine – Festivalul de film de la Luchon, 2014

Magazin de călătorii: Marile evadări
În fiecare luni, de la ora 21.00

Norvegia, capul Nordic (17 noiembrie)

Norvegia nu a fost dintotdeauna o ţară în care să fie pace. Conflictele şi războaiele nu au ocolit-o pentru o lungă parte din istoria sa. Povestea ţării este profund marcată de vikingi, primii care au traversat Oceanul Atlantic. În 1905, după multe secole în care a fost colonizată, Norvegia şi-a dobândit într-un final independenţa şi a optat pentru monarhie ca organizare statală. O emisiune prezentată de Sophie Jovillard.

Documentar: Istoria serviciilor secrete franceze (foto)
Marţi, 11 şi 18 noiembrie, de la ora 19:40
 Descoperă istoria unei Franţe clandestine, violente, pasionante, în care interesele personale se amestecă adesea cu interesele statului, cu trădarea, asasinatele şi cu lupta pentru putere. (4 episoade)

Documentar: O zi, un destin
În fiecare joi, de la 19.40
André Bourvil, dorinţa de a învinge (13 noiembrie)

Pentru marele public, Bourvil înseamnă, înainte de toate, să izbucneşti în râs tare şi aproape necontrolat. Dar cine îi ştie originile acetui mare artist? Cum a ajuns fiul de ţărani din Normandia să fie iniţial cântăreţ, pentru ca în curând să devină unul dintre cei mai iubiţi actori francezi ai tuturor timpurilor?

Alte personalităţi despre care se va vorbi în această serie TV: Henri Salvador, afaceri de familie şi Jean-Claude Brialy, omul care voia doar să fie iubit.

Magazin: Monumentul favorit al Franţei
În fiecare vineri, de la ora 19.40
 
Stéphane Bern prezintă cele mai frumoase monumente ale Franţei. Descoperiţi-le istoria, secretele, poveştile de culise. Alegeţi dintre clădirile istorice la care accesul este public, peşteri preistorice, poduri, faruri, clădiri ale operei, situri militare, precum şi câteva construcţii neaşteptate şi neobişnuite...

Cinema: O poveste despre femei
Duminică, 16 noiembrie, de la ora 22.00
Marie, o femeie modestă de 30 de ani, mamă a doi copii, cu un soţ prizonier de război, trăieşte de pe o zi pe alta. Într-o dup-amiază, soarta face ca Marie să îşi ajute o vecină să avorteze. Treptat, reputaţia ei că poate asista avorturile ilegale duce la alte servicii pe care Marie le oferă, pentru bani.
Regia: Claude Chabrol (Franţa, 1988)
Cu: Isabelle Huppert (Marie), François Cluzet (Paul), Marie Trintignant (Lulu)
Multiple nominalizări la Premiile César, în 1989.

Exploreaza subiecte similare:

Claude Chabrol, Isabelle Huppert

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells