La mulţi ani, Billy Crystal!

de Ştefan Dobroiu în 14 Mar 2013
Prezentatorul Oscarurilor îşi drege vocea pentru Universitatea monştrilor

Billy Crystal împlineşte azi 65 de ani, iar noi îl omagiem într-un material aniversar. Este fără îndoială cel mai popular prezentatator al galei Oscar, iar vocea sa atât de uşor recognoscibilă va fi pusă în valoare încă o dată în Universitatea monştrilor, continuarea megahit-ului Pixar Compania Monştrilor, lansat în 1999. Află din materialul de mai jos cum a ajuns Billy Crystal celebru.

Nu te miri deloc să descoperi talentul muzical al actorului când afli că a crescut printre muzicieni. Tatăl său avea o casă de producţie apreciată în anii '60, iar în reşedinţa sa erau adesea invitaţi cântăreţi populari de jazz. La serile de improvizaţii, Billy şi cei doi fraţi ai săi aveau sarcina să distreze publicul cu momente comice şi aici şi-a descoperit viitorul actorul pasiunea pentru scenă. Este încă departe de o carieră în industria entertainment-ului: ajunge la facultate cu o bursă pentru baseball, dar renunţă la cursuri după primul an de studiu. Face o schimbare de direcţie cu bătaie lungă: studiază regie la Universitatea din New York, profesor fiindu-i un tânăr Martin Scorsese.

Face carieră pe scenele de stand-up comedy şi are apariţii scurte în serialele vremurilor, dar şi în emisiuni de varietăţi şi sketch-uri comice. Primul rol important îl are în Soap, popular serial difuzat între 1977 şi 1981. Este un moment de cotitură în istoria televiziunii americane: Jodie Dalllas, personajul său, este unul din primii homosexuali declaraţi admişi în programul unei televiziuni. Are un show pe NBC în 1982, iar din 1984 face parte din echipa Saturday Night Live. Lansează un album de comedie în 1985, iar un single al său din acelaşi an ajunge pe locul 58 în topul Billboard.

Trecerea pe marele ecran nu este foarte uşoară. Câteva roluri mici îl fac să devină tot mai proeminent la Hollywood, iar în 1984 Crystal îl întâlneşte pe Rob Reiner, cu care colaborează la „rockumentarul” This Is Spinal Tap. Vor lucra din nou la The Princess Bride, în 1987, iar în 1989 Reiner îi dă rolul principal din When Harry Met Sally..., unul dintre cele mai mari succese comice ale Hollywood-ului, care îi aduce lui Crystal o nominalizare la Globul de Aur. Actorul repetă performanţa în 1991 cu City Slicker, succes de casă şi de critică.

Este momentul când Billy Crystal devine cel mai popular prezentator al galei Oscar. Prima oară urcă pe scenă în 1990. Va prezenta următoarele trei gale, după care va reveni în 1997, 1998, 2000, 2004 şi anul trecut. Cu nouă gale în CV este al doilea cel mai longeviv prezentator din istoria galei, după Bob Hope, deţinătorul recordului cu 18 ediţii.

Actor complet, Billy Crystal combină serialele, filmele şi turneele de comedie cu apariţii pe Broadway. În 2005 câştigă premiul Tony pentru spectacolul său 700 Sundays. Printre succesele sale de pe marele ecran se numără şi Analyze This, film celebru pentru că-l reinventează pe Robert De Niro într-un rol comic. Succesul filmului din 1999 face ca în 2002 să apară un sequel, Analyze That.

La începutul anului l-ai văzut în Parental Guidance, iar din 19 iulie o să-l auzi în aşteptata animaţie Universitatea monştrilor, continuarea aventurilor lui Sulley şi Mike în Monstropolis. Filmul este un prequel care arată cum cei doi simpatici protagonişti au format o legătură indestructibilă în facultate, când îşi exersau sperieturile şi visau la job-uri de succes în Monsters, Inc.

Exploreaza subiecte similare:

Billy Crystal, Monsters University, Monsters Inc., Martin Scorsese, Soap, Rob Reiner, This Is Spinal Tap, The Princess Bride, When Harry Met Sally, City Slickers, Bob Hope, Analyze This, Robert De Niro, Analyze That, Parental Guidance, actor

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
SANDA45 pe 14 martie 2013 23:06
La cat mai multe filme bune:)))
alex_il_fenomeno pe 29 martie 2013 16:18
La multi ani Billy. Scuze de intarziere :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells