Kate Winslet, la 40 de ani

de Ştefan Dobroiu în 5 Oct 2015
Două decenii de la Raţiune şi simţire şi prima nominalizare la Oscar

Am văzut-o recent în Insurgent, în care o interpretează din nou pe malefica Jeanine, iar la începutul lui septembrie îşi prezenta la festivalul de la Toronto cel mai nou lungmetraj, The Dressmaker. Pe 5 octombrie, Kate Winslet împlineşte 40 de ani, iar noi profităm de ocazie pentru a-i explora extrem de bogata carieră. Să nu uităm că este cea mai tânără persoană din istoria cinema-ului mondial cu şase nominalizări la Oscar.

A devenit un star în 1997, când apare Titanic, dar laudele pentru talentul extraordinar al lui Winslet au venit mult mai devreme, înainte ca actriţa să împlinească 20 de ani. Debutul ei a avut loc în 1994, când juca în Heavenly Creatures, film regizat de nimeni altul decât Peter Jackson, cel care va cunoaşte celebritatea regizând trilogia Stăpânul inelelor. În 1995 provoca senzaţie alături de Emma Thompson (foto dreapta) în Raţiune şi simţire, debutul la Hollywood al pe atunci mai puţin cunoscutului Ang Lee. Winslet de-abia împlinise 20 de ani la premiera americană a filmului, în decembrie 1995.

Titanic a schimbat totul pentru Kate Winslet, expunând-o atenţiei lumii întregi. Rolul lui Rose DeWitt Bukater rămâne cel mai cunoscut şi iubit din cariera actriţei, Titanic bucurându-se timp de aproape 12 ani, până la detronarea de către Avatar, de renumele filmului cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Ca să obţină rolul, Winslet a insistat îndelung pe lângă James Cameron, care ar fi preferat ca actriţa din rolul principal să fie o frumuseţe clasică precum cea a lui Audrey Hepburn.

Într-un lung material publicat de Entertainment Weekly în noiembrie 1997 şi citat de Wikipedia, este descris efortul asiduu al lui Winslet de a-l convinge pe James Cameron să-i ofere rolul principal din ceea ce regizorul eticheta cu umor drept "un chick flick de 190 de milioane de dolari". Mesajele şi telefoanele zilnice au devenit şi mai numeroase după ce actriţe precum Gwyneth Paltrow sau Claire Danes au refuzat rolul. O probă de imagine l-a impresionat pe Cameron, iar următorul pas a fost un test alături de starul masculin al filmului, Leonardo DiCaprio. Vrăjită de talentul viitorului ei partener, Winslet i-ar fi şoptit lui Cameron: "E magnific. Chiar dacă nu mă alegi pe mine, alege-l pe el".

Restul poveştii se află pe marele ecran: una dintre poveştile de dragoste clasice ale cinema-ului mondial se lansa pe 19 decembrie 1997, transformând-o pe Winslet, la doar 22 de ani, într-unul din numele cel mai des pomenite pe întregul glob.

Au urmat câţiva ani mai dificili pentru actriţă, care nu a profitat deloc de faima stârnită de Titanic pentru a obţine roluri în filme de anvergură. A refuzat rolul Violei din Shakespeare in Love, rol ce urma să-i aducă lui Gwyneth Paltrow Oscarul pentru Cea mai bună actriţă principală. A refuzat şi Anna and the King. Seria de producţii anonime a încetat în 2000, când Winslet apare în sumbrul Quills, povestea marchizului de Sade, cu Geoffrey Rush şi un pe atunci foarte puţin cunoscut Joaquin Phoenix drept parteneri.

Iris, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Finding Neverland, Little Children, The Holiday şi altele i-au consolidat treptat statutul lui Winslet la Hollywood. Prima nominalizare la Oscar a primit-o pentru Raţiune şi simţire, iar a şasea, cea pentru The Reader a fost cu noroc: Kate Winslet primea în 2009 mult-râvnita statuetă.

În 2015 joacă în The Dressmaker: este Tilly Dunnage, care revine în prăfuitul ei oraş natal din Australia după ce a devenit o croitoreasă celebră la Paris. Alungată din oraş cu ani în urmă şi acuzată că ar fi ucis un copil, Tilly nu doar că îi va uimi pe locuitorii din oraş cu toaletele ei extravagante, dar se va şi răzbuna pe cei care au nedreptăţit-o. În film mai apar Liam Hemsworth şi Hugo Weaving.

Românii se vor reîntâlni cu actriţa în Steve Jobs, filmul biografic despre viaţa fondatorului Apple în care Winslet o interpretează pe Joanna Hoffman, membră în echipa Macintosh în 1980 şi singura care putea câştiga o discuţie în contradictoriu cu Jobs. Filmul se lansează pe ecrane pe 11 decembrie şi este considerat unul din marii favoriţi la Oscar 2016.

Exploreaza subiecte similare:

Kate Winslet, actor, Sense and Sensibility, Insurgent, The Dressmaker, titanic, Quills, iris, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Finding Neverland, Little Children, The Holiday, The Reader, Steve Jobs

Alte știri din cinema

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Mary & George: un penis, o orgie sau o trădare pe minut

Serialul disponibil pe Sky Showtime aruncă o privire ireverenţioasă spre aristocraţia britanică de la 1600

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 5 octombrie 2015 11:28
de departe cea mai buna actrita din generatia ei si a momentului
wildinthecountry pe 5 octombrie 2015 11:36
Dupa cotillard.....
cosmin742000 pe 5 octombrie 2015 16:42
Acum na fiecare cu gustul lui..Trebuia sa zic dupa parerea mea.Asa fac intotdeauna la comenturile unde se baga sigur formele inferioare de viata , ca lor asa trebuie sa le explici. si nici asa nu inteleg Aici nu e pericol!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells