John Carpenter câștigă procesul intentat lui Luc Besson

de Gloria Sauciuc în 17 Oct 2015
Instanța subliniază că asemănările au fost într-atât de evidente încât „au fost consemnate în mai multe articole de presă”, inclusiv în Observer (2012), unde Philip French nota: „Carpenter ar putea foarte bine privi filmul ca un remake la Escape from New York”.

EuropaCorp, studioul lui Besson, a fost chemat în judecată pentru asemănările dintre Lockout, produs în 2012, și filmul-cult al lui Carpenter, Escape from New York, din 1981. Primele știri apărute în presa franceză indică faptul că John Carpenter a dat în judecată Europacorp, compania lui Luc Besson, pentru încălcarea drepturilor de autor și  ar fi câștigat. Motivul ar fi asemănările între Lockout, din 2012 (produs de Europacorp în regia lui Stephen Saint Leger și James Mather, cu scenariul lui Besson) și mai celebrul thriller SF Escape from New York, produs în 1981, în regia Carpenter.

John Carpenter câștigă în instanță în cazul thriller-ului Lockout, scris de Luc Besson

După raportul unei publicații specializate în domeniul legal din Franța, Legipresse, verdictul a fost pronunțat pe 7 mai 2015 de către Tribunal de Grande Instance din Paris, după „o comparație detaliată a subiectului și a acțiunii celor două filme”, concluzionând că Lockout a „reprodus” elemente cheie din Escape from New York (lansat în Franța sub titlul New York, 1997).

Un extras din raportul Legipresse descrie o analiză detaliată a filmului de către instanță: „Instanța... a notat numeroasele asemănări între cele două filme SF: ambele prezintă un erou atletic, rebel și cinic, condamnat la o sentință de închisoare la izolator - în pofida unui trecut de erou - dar căruia i se oferă șansa unei misiuni de eliberare a președintelui Statelor Unite sau a fiicei acestuia în schimbul eliberării; acest erou reușește să se strecoare, nedescoperit, în locul unde este ținut ostaticul, după o călătorie cu un planor/cu o navă spațială. Ajuns acolo, găsește un vechi prieten care moare. Reușește misiunea la limită, și la final păstrează documentele secrete pe care le-a descoperit în timpul misiunii...”

Instanța subliniază că asemănările au fost într-atât de evidente încât „au fost consemnate în mai multe articole de presă”, inclusiv în Observer (2012), unde Philip French nota: „Carpenter ar putea foarte bine privi filmul ca un remake la Escape from New York”.

Reclamanții au cerut daune de 3 milioane de euro, însă instanța a aprobat numai 80.000 euro, dintre care 20.000 euro lui Carpenter însuși, 10.000 euro scenaristului asociat al filmului original, Nick Castle, și 50.000 euro deținătorului dreptului de autor, StudioCanal.

EuropaCorp a făcut apel, purtătorul de cuvânt al grupului descriind sentința drept „împiedicarea libertății de creație artistică” și afirmând că „ideile din acțiune fac parte dintr-un loc comun al cinematografului iar gestul de a condamna pe cineva... este inacceptabil, chiar dacă tribunalul a aprobat numai trei procente din daunele solicitate...”

Exploreaza subiecte similare:

Luc Besson, Escape from New York, Lockout, John Carpenter

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 18 octombrie 2015 09:50
Si iata ca se intampla...E normal sa platesti daca esti prins copiind...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells