J. Edgar, cât de adevărat?

de Ştefan Dobroiu în 21 Ian 2012
J. Edgar, cât de adevărat?

Aşteptatul film biografic al lui Clint Eastwood, J. Edgar, îi dă ocazia lui Leonardo DiCaprio pentru una dintre cele mai lăudate interpretări ale carierei sale (a fost nominalizat la Globurile de Aur şi se poate aştepta şi la o nominalizare la Oscar), iar nouă ne prezintă într-un mod destul de bizar istoria ambiţiosului J. Edgar Hoover, fondatorul FBI-ului şi categoric unul dintre cei mai puternici şi controversaţi oameni politici ai secolului 20.

I-ai putea zice "omul cu dosărelul". Supranumit "Păianjenul" pentru modul în care îşi ţesea din umbră reţeaua de intrigi şi de informatori, Hoover a pus la zid, în spatele uşilor închise, câteva dintre cele mai mari figuri politice ale secolului trecut, de la Roosevelt până la Nixon. Pentru a-şi proteja Biroul, la fiecare schimbare de preşedinte (a prins vreo opt), Hoover apărea în Biroul Oval cu un dosar conţinând cele mai murdare secrete din istoria politică şi familială a liderului american, fapt cât se poate de grăitor atât pentru metodele abuzive ale lui Hoover, cât şi pentru dragostea sa imensă pentru Biroul său de Investigaţii.

Categoric de văzut pentru pasionaţii de politică, J. Edgar analizează şi cum poate fi schimbat adevărul, din câteva cuvinte, o intrare în dosar şi niscaiva sfori trase în stânga şi-n dreapta. Până şi filmul face acelaşi lucru, pentru că la un moment dat nu-ţi mai e deloc clar dacă povestea lui J. Edgar Hoover este aşa cum a avut loc în realitate sau aşa cum i-ar fi plăcut acestuia să fie spusă. La nivel de film biografic, spectatorul va rămâne cu impresia că a văzut un eşec: găurile din viaţa privată a lui Hoover (era obsedat de intimitate) sunt umplute cu prea mare libertate de scenaristul Dustin Lance Black (câştigător de Oscar în 2009 pentru un alt film biografic, Milk).

Când vezi secvenţele cu presupusa relaţie homosexuală dintre Hoover şi directorul adjunct al FBI-ului, Clyde Tolson (Armie Hammer), nu ai cum să nu te întrebi care este de fapt intenţia lui Clint Eastwood cu noul său proiect. Adevărul nu prea pare să fie, ci mai degrabă controversa, căci multe zvonuri legate de viaţa personală a lui Hoover au fost aruncate pe ecran ca fapte care s-au petrecut în realitate. La sfârşit rămâi cu impresia că Eastwood a explorat cu prea multă libertate şi prea puţină grijă pentru adevăr această terra incognita reprezentată de viaţa intimă a lui Hoover.

Chiar şi aşa, J. Edgar merită atenţia ta, pentru că îţi prezintă un anumit mod de a face politică. Un mod prea familiar de a face politică. Câteva dintre citatele din film s-ar putea să-ţi dea de gândit, mai ales prin prisma protestelor care domină mass-media româneşti în ultima săptămână, prin urmare, o vizionare a "biopicului" s-ar putea dovedi chiar utilă din acest punct de vedere. Oricât de haotic ar fi scenariul şi oricât de exagerate ar fi machiajele (Tolson la bătrâneţe aduce mai degrabă a extraterestru deghizat în fiinţă umană), J. Edgar te ajută şi te invită să afli mai multe despre "misterul" Hoover, un om la graniţa dintre erou şi villain.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
doinarac pe 21 ianuarie 2012 11:52
"...... zvonuri legate de viaţa personală a lui Hoover au fost aruncate pe ecran ca fapte care s-au petrecut în realitate. "
La sfarsitl filmului chiar specifica lipsa cat mai multor date reale asupra individului J.E. Hoover, la planul personal ma refer, doar "bucatele" mici , din care nu se poate reface "puzzle"-ul in intregime. A avut el grija de asta probabil .
Da de acord: am ramas "socata" de transformarea la batrinete a lui "Clyde Tolson" (Armie Hammer)! Sincer am crezut ca e lovit de SIDA !
Din frumuselul de la tinerete , "catastrofa" la batrinete, arata mai rau decat "J. Edgar Hoover", care era mai in virsta decat el cu 5 ani . Nu inteleg cum au reusit sa-l machieze bine pe DiCaprio, iar pe adjunctul sau Clyde Tolson "sa-l poceasca" cu asa "stil" !

Mi-a placut jocul lui DiCaprio,cred ca ar merita Oscar . Sa vedem daca Academia il apreciaza cel mai mult , fata de concurenti.

doinarac pe 21 ianuarie 2012 13:22
Filmul: m-a "ametit" , saltul permanent in timp , de la o perioada la alta. Nu a fost pe gustul meu. Doar jocul actorului principal , imi ramane din aceat film .
SakuraBlack90 pe 21 ianuarie 2012 17:20
DiCaprio e bun chiar daca nu-l suport :) Avea cancer la piele nu SIDA (cancerul e la moda acum :)) )
Crist11 pe 21 ianuarie 2012 13:03
Cat de mult a crescut pustiu'... de la filme ' modeste ' gen Titanic, Aviatorul, Catch me sucker... asta acum ceva timp a ajuns sa fie unul dintre cei mai cautati/buni/apreciati/laudati actori din sec 21 si asta nu poate nega nimeni.
MadalinaGabriela pe 21 ianuarie 2012 13:06
Cristi, este o aberatie sa spui ca Aviatorul este un film "modest", DiCaprio a avut o interpretare excelenta iar filmul in sine e de calitate.
MadalinaGabriela pe 21 ianuarie 2012 17:39
Acum am inteles:)) ghilimelele.Ei bine Titanic, e un film bun, foarte bun dar nu mi se pare o capodobera. Poevestea intr-adevar atinge la suflet:D
maximelialina pe 21 ianuarie 2012 19:48
unul dintre cele mai bune filme vazute de catre mine,cel ultima fraza " which would be worse? to live as a monster or to die as a good man? " mi-a ramas in memorie muult timp si m-a bantuit si mai mult timp..e genial filmul.
maximelialina pe 21 ianuarie 2012 19:54
upssss x_x am incurcat filmele, eu m-am referit la The Sutter Island..:d , asadar abia astept sa vad J. Edgar :d.
twinkie pe 21 ianuarie 2012 21:45
ce faza tara :))
mihaela_11 pe 21 ianuarie 2012 20:00
Tocmai omul asta cu dosarelele lui , a facut , ca lui Charlie Chaplin sa nu i se mai acorde rezidenta ( fost rezident din 1914 până în 1953) in America.
De cand il pandea ......"bunul patriot" J.EDGAR pe Chaplin!!!
" În anul 1952, Chaplin a părăsit SUA cu intenția de a face o excursie scurtă acasă, în Marea Britanie pentru premiera de la Londra a filmului Limelight. Hoover a aflat de această excursie și a negociat cu cei de la imigrări pentru a-i ridica permisiunea de a reintra în țară. " (wiki)
A mai revenit in 1972 sa si ridice premiul OSCAR , si a fost cel mai ovationat artist de-a lungul acestor ceremonii, fiind aplaudat 12minute incontinuu

mihaela_11 pe 21 ianuarie 2012 20:01
Ce influentza si putere a putut sa aiba atata timp !!! Incredibil ...
Gebeleizis pe 22 ianuarie 2012 06:14
Categoric, cel mai bun film ce va fi lansat in Romania saptamana viitoare.
doinarac pe 22 ianuarie 2012 15:06
ruleaza deja de vineri ....
Manusa pe 22 ianuarie 2012 11:46
Cred ca va fi un film interesant si bun, iar Leonardo DiCaprio este un actor foarte bun si sigur isi va interpreta rolul bine.
anca_luna pe 22 ianuarie 2012 15:51
In film referirea la "suspectii de comunism " este fara nume , in schimb gangsterii sunt enumerati.....
xerses pe 22 ianuarie 2012 16:14
Filmul nu cred ca-si propune neaparat investigarea adevarului.
Beatryce pe 22 ianuarie 2012 21:21
sper sa nu ma dezamageasca ..
Roisin pe 23 ianuarie 2012 14:15
Sunt foarte curioasa sa-l vad, atat pentru prestatia regizorala a lui Eastwood, dar si pentru cea a lui DiCaprio. Plus, are in centru unul dintre cele mai controversate personaje din istorie. Merita deci vazut.
alex_il_fenomeno pe 27 ianuarie 2012 17:04
la cat s-a vorbit de el , sper sa merite .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells