Istoria unui eşec: The 13th Warrior

de Ştefan Dobroiu în 3 Nov 2015
Iată ce a provocat cel mai mare eşec financiar din istoria Hollywood-ului

În 1999, Antonio Banderas era în plin avânt la Hollywood. Avusese roluri apreciate în filme celebre (Philadelphia, Interviu cu un vampir), ţinuse pe umeri un super-indie apreciat de critică (Desperado), iar în 1998 The Mask of Zorro se dovedise un important succes de casă. Pentru multe studiouri de la Hollywood era clar: Banderas urma să fie noul star al marelui ecran, sex-symbolul cu origini iberice în stare să umple cinematografele cu publicul clasic, caucazian, dar şi să cucerească publicul latino, atât de nereprezentat în filmele de anvergură ale epocii. Doar că povestea de succes s-a terminat o dată cu Al 13-lea războinic, filmul care le-a terminat carierele lui Banderas, regizorului John McTiernan şi care l-a determinat pe Omar Shariff să ia o pauză de trei ani de actorie.

The 13th Warrior poate fi văzut sâmbătă pe AXN, de la ora 21.00. Mai multe recomandări TV pentru această săptămână.

Cinemagia a văzut filmul în 1999, când a apărut şi în cinematografele noastre. Fără să insulte inteligenţa, Al 13lea războinic se înscrie cu succes în seria de blockbustere lipsite de personalitate ale Hollywood-ului, nereuşind să-şi implice spectatorii, în ciuda numelor mari de pe generic. Povestea îl are în centrul atenţiei pe poetul Ahmad ibn Fadlan (a existat în realitate, iar întâlnirea sa cu războinicii vikingi a fost consemnată într-un manuscris), surghiunit de la curtea califului din Bagdad din cauza aventurilor sale amoroase. Trimis împreună cu sfătuitorul său, Melchisidek (Omar Sharif), să fie ambasador al califului printre triburile vikingilor, Ahmad ajunge al 13-lea războinic într-un comando destinat să elimine o teribilă ameninţare din nordul extrem al Europei. Ridiculizat iniţial pentru statura sa şi nepriceperea în luptă, poetul va deveni în curând respectat de blonzii uriaşi vikingi.

Denumit iniţial Eaters of the Dead şi bazat pe romanul omonim scris în 1976 de celebrul Michael Crichton (Jurassic Park, Germenul Andromeda, Congo, Sfera), filmul a avut încă de la început probleme de producţie. Regizorul John McTiernan, foarte celebru în epocă datorită megahiturilor Predator, Die Hard şi The Hunt for Red October, avea de controlat o producţie costisitoare, cu un buget de 85 de milioane de dolari. Din cauza reacţiilor neconvingătoare la testele cu publicul, filmul a suferit modificări care au crescut bugetul la peste 100 de milioane de dolari, iar studiourile Touchstone Pictures şi distribuitorul Buena Vista Pictures au investit o sumă colosală, de aproximativ 60 de milioane de dolari, în promovarea premierei. Încasările mondiale, inclusiv cei aproximativ 60.000 de lei/3,5 dolari plătiţi pe bilet de redactorul Cinemagia, s-au ridicat la 61,7 milioane de dolari.

Statistici citate de Wikipedia estimează pierderile lui The 13th Warrior la 180 de milioane de dolari (sumă obţinută după calcularea inflaţiei), ceea ce catapultează producţia lui John McTiernan în fruntea topului filmelor cu cele mai mari pierderi din toate timpurile. Urmează în top 47 Ronin, cu pierderi estimate la 151 de milioane de dolari, Cutthroat Island, cu 137 de milioane, şi Mars Needs Moms, cu 136 de milioane.

Dacă Antonio Banderas a mai avut câteva zvâcniri în carieră (The Legend of Zorro 2005 şi rolurile vocale din seria Shrek), rămânând totuşi la periferia Hollywood-ului, Al 13-lea războinic i-a distrus complet cariera lui John McTiernan. După trei ani de pauză, regizorul a revenit în atenţie cu Rollerball şi Basic, filme care nu au reuşit să-şi acopere bugetul cu încasările. Disensiunile cu producătorul lui Rollerball l-au adus pe McTiernan în atenţia FBI-ului, regizorul înregistrându-l ilegal pe producător şi angajând un detectiv pentru urmărirea acestuia. Declaraţiile false date agenţilor FBI au complicat cazul, iar McTiernan va ajunge la închisoare în 2013, petrecând după gratii aproape un an de zile.

Şi Omar Sharif a fost afectat de eşecul filmului. Citat de Wikipedia, actorul ar fi declarat: "După micul meu rol din Al 13-lea războinic mi-am spus: 'Gata cu prostia asta, cu tichetele astea de masă pe care le facem doar pentru onorariul gras. Dacă nu găsesc un film extraordinar care să mă facă să ies din casă pentru a juca în el, am să mă opresc. Filmele proaste sunt umilitoare. A fost terifiant să suport dialogurile dintr-un scenariu neinspirat, să lucrez cu un regizor care nu ştia ce face, într-un film atât de prost încât nici nu merită explorat'."

Ai văzut Al 13-lea răboinic? Cum ţi s-a părut?

Exploreaza subiecte similare:

The 13th Warrior, John McTiernan, Philadelphia, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, Desperado, The Mask of Zorro, Antonio Banderas, Omar Sharif, Michael Crichton, predator, Die Hard, The Hunt for Red October, 47 Ronin, Cutthroat Island, Mars Needs Moms, The Legend of Zorro

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ishmael pe 3 noiembrie 2015 23:01
l-am vazut la cinema chiar cand a aparut si nu am regretat nici macar un pic decizia. cred ca l-am mai vazut de vreo doua ori cu diferite ocazii cu aceeasi placere. il consider bine facut, cu poveste si actiune bine dozata, cu un final epic si grandios, care pur si simplu nu a avut succes.
spartacus pe 4 noiembrie 2015 11:44
Am vazut si eu filmul si nu am avut ce sa ii reprosez, ba chiar il revad cu placere de cate ori am ocazia pt ca mi se pare un film reusit. Desigur, ar fi putut fi mai bun, dar asta se poate spune despre orice film. Raportat la costuri, atunci da - e un film care nu a dat lovitura cum se spera, dar sunt filme facute cu bani mult mai multi care au dat chix, vezi The Postman sau Waterworld (cu Kevin Costner) etc.
snooper pe 4 noiembrie 2015 19:09
E un film foarte placut sa-l vezi .
Da ceata multor filme facute dupa 2000 datorita atmosferei si povestii .

Paraiah pe 5 noiembrie 2015 00:20
Pe langa Desperado e mult mai bun.
Mihai2508 pe 5 noiembrie 2015 01:29
Din punctul meu de vedere este un film foarte bun, pe care de fiecare data cand l-am revazut, am facut-o cu placere si nu regret nici un moment. Eu consider ca este un film bine facut, si care merita vazut. Are o poveste interesanta si buna si l-as revedea cu mare drag. Poate a avut ghinionul perioadei in care a aparut, si o lipsa a mediatizarii.
bogyvaly pe 5 noiembrie 2015 11:15
Este un film bun care mi-a placut.
The_Lawyer pe 30 noiembrie 2015 21:51
E un film foarte interesant. Dar se pare că nu orice film bun e apreciat la justa valoare. Unele filme proaste se bucură de niște încasări enorme.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells