Încă două filme din România concurează la Berlin

de Ştefan Dobroiu în 4 Ian 2010
Încă două filme din România concurează la Berlin

Lungmetrajul Portretul luptătorului la tinereţe şi scurtmetrajul Derby, regizate de Constantin Popescu şi Paul Negoescu, vor fi încluse în selecţia următoarei ediţii a festivalului de film de la Berlin. Dacă Portretul va fi prezent în secţiunea Forum, Derby este inclus în competiţia scurtmetrajelor, prin urmare are o şansă la trofeul Ursul de Aur.

Portretul luptătorului la tinereţe se concentrează pe viaţa grupărilor de partizani anticomunişti retrase în munţi în jurul anului 1947. Inamici ai sistemului, vânaţi de autorităţi şi protejaţi şi iubiţi de românii simpli, partizanii au fiecare un destin exemplar. Portretul este doar prima parte din trilogia Aproape linişte, un proiect mai amplu al lui Constantin Popescu concentrat pe istoria partizanilor români. Vara trecută, regizorul declara pentru Cinemagia că premiera Portretului va avea loc în octombrie 2009, dar se pare că includerea filmului în selecţia Berlinalei a schimbat planurile în ceea ce priveşte premiera românească.

Derby, scris şi regizat de Paul Negoescu, va încerca să prezinte în 15 minute reacţiile unui tată care descoperă că fiica lui de doar 15 ani face sex cu prietenul ei în camera alăturată.

Luna trecută anunţam în exclusivitate alte două filme incluse în cursa pentru trofeul de Ursul de Aur din februarie. Poţi citi despre ele aici.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Rosanita pe 4 ianuarie 2010 15:26
semne bune anul are...se pare ca a noastra cinematografie incepe sa iasa din starea de lancezeala ...
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a lui a lui Mungiu si " Moartea Domnului Lazarescu" a lui Cristi Puiu parca au scos din moarte clinica o industrie cinematografica aflata intr-un con de umbra...si iata a apar noi filme de succes!

tero pe 4 ianuarie 2010 17:26
aceste filme sunt destul de bune nu se compara cu Hollywood dar merg , Cristian Mungiu a facut treaba buna cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile a realizat un film romanesc cu care ne putem mandri si Sergiu Nicolaescu cu filmul Carol am crezut ca o sa se termine cu aceste filme dar ma bucur ca Constantin Popescu şi Paul Negoescu continua munca acestor regizori si duc cinematografia romaneasca pe alte trepte filmul 4,3,2, este destul de apreciat in europa ,
Floman pe 4 ianuarie 2010 23:16
Se spune ca lucruri bune se intampla celor ce asteapta, dar parca am asteptat cam mult ca scoala romaneasca sa mai produca regizori cu viziune. De-acum, ar trebui ca lucrurile sa mearga mai repede si sa ne auzim pomeniti mai des la festivaluri de film (Europene, cel mai sigur, pentru ca peste Atlantic e concurenta mare si viziune destul de ingusta cand vine vorba de filme pe teme sociale est-europene) si ma bucura ca scurt-metrajul nu a fost un gen ignorat in preferintele regizorilor nostri. Astept sa se lanseze Portretul luptatorului la tinerete, e o gura de aer binevenita in peisajul destul de incarcat de superficialitate al ultimei perioade.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells