Înainte și după Iisus

de Gloria Sauciuc în 17 Apr 2009
Robert Powell

1. Robert Powell
Jesus of Nazareth/ Iisus din Nazaret (Franco Zeffirelli, 1977)
Inainte de Iisus: Un june-prim britanic de televiziune şi film, în special în genul de producții despre cei bogaţi.
În rolul lui Iisus: Hristos cu ochii larg deschişi ai lui Powell (regizorul Zeffirelli i-a cerut în mod special să nu clipească, pentru a ieşi ochii în evidenţă ) e o prezenţă eterică, spiritualizată, uşor ruptă de realitate. Actorii din rolurile secundare - inclusiv Anne Bancroft, IanMcShane, James Mason şi Laurence Olivier - sunt cei care umanizează această bucată filmată din Biblie.
După Iisus: Agăţat de Big Ben în The 39 Steps (1978), a fost mâna dreaptă a lui Jasper Carrot în The Detectives, iar acum salvează vieţi, nu suflete, în seria Holby City.

2. Enrique Irazoqui
Evanghelia după Matei/ The Gospel According To St Matthew ( Pier Paolo Pasolini, 1964)


Înainte de Iisus: Un student spaniol la economie, de 19 ani, care s-a adresat lui Pasolini, Irazoqui a fost instantaneu ales şi distribuit de către regizor.
The Gospel According To St Matthew: O brutală docu-dramă alb-negru despre viaţa lui Hristos. Figura cu sprâncene îmbinate a lui Irazoqui, mediteraneană și exprimând mai degrabă sexualitatea, nu se potrivește prea bine cu imaginea unui predicator.
După Iisus: Irazoqui a mai avut de-a face cu câteva filme spaniole în anii 60 înainte să dispară din această industrie.




3. Jeffrey Hunter
King of Kings (Nicholas Ray, 1961)
Înainte de a juca pe Iisus: A fost ajutorul simpatic al lui John Wayne în westernul clasic The Searchers (1956).
În rolul lui Iisus: Hunter avea 34 de ani atunci când filmul a ieşit în cinematografe. În pofida unei solemnităţi triste, starul cu figură juvenilă pare mai degrabă potrivit să facă popcornul la un cinema decât să înmulţească pâinile şi peştii.
După Iisus: A fost primul căpitan al navei Enterprise în filmul pilot Star Trek. Mort tânăr în urma unui accident cerebral în 1969.



4. James Caviezel
The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004)

Înainte de Iisus: Starul cu trăsături colţuroase ale unor filme ca Ride With The Devil (1999), The Thin Red Line (1999), The Count of Monte Cristo (2002).
În calitate de Iisus: Calm, paşnic, aducător de iubire şi milostenie? Hm, nu neapărat. Catolicul Caviezel - care odată refuzase să filmeze scene erotice pentru că intrau în conflict cu credinţa - apare ca o victimă torturată şi plină de sânge în drum spre cruce. Mai multă tortură decât joc actoricesc.
După Iisus: Cariera lui Caviezel a ajuns într-un con de umbră, cu numai 6 filme în CV de la Passion of Christ. El va juca, totuşi, rolul altui nevinovat chinuit - în remake-ul clasicului The Prisoner.


5. Pier Maria Rossi
The Messiah (Roberto Rossellini, 1975)
Înainte de Iisus: Un actor italian de film care foarte rar a avut de-a face cu rolurile principale.
Ca Iisus: O prezenţă plăcută. Iisus Hristos aici e un predicator din clasa muncitoare, fără fineţuri şi fără pretenţii, pe jumătate tâmplar (aproape întotdeauna lucrează ceva cu mâinile). Dacă cei blânzi vor moşteni Pământul, el va fi primul...
După Iisus: Aproape nimic important. Penultimul film al lui Rossellini se pare că a fost ultimul pentru Rossi.


6. Willem Dafoe
The Last Temptation of Christ (Martin Scorsese, 1988)
Înainte de Iisus: Şi-a făcut renumele în rolul personajelor dure, osoase, din filme precum Streets of Fire (1984), To Live and Die in LA (1985) şi Platoon (1986).
În rolul lui Iisus: Cu ochi arzători şi chinuit de patimi, fiul lui Dumnezeu jucat de Dafoe este cu totul omul ispitelor cărnii. Merită oare agonia? Sau ar trebui să renunţe şi să-şi întemeieze o familie cu Maria Magdalena. Maestrul la fel de pasional Martin Scorsese caută la fel de neobosit un răspuns.
După Iisus: Mai puţin chinuit de patimi, dar cu ochi la fel de arzători, Dafoe şi-a creat propria cale în filme de succes pe marele ecran precum Speed 2 (1997), Spider-Man (2002).

 

7. Max von Sydow
The Greatest Story Ever Told (George Stevens, 1965)


Înante de Iisus: Un preferat al lui Ingmar Bergman – el e cavalerul care joacă şah cu moartea în A șaptea pecete/ The Seventh Seal (1957). Von Sydow era unul din starurile în ascensiune ale cinematografului european.
În rolul lui Iisus: Uşor cam rece, fiu al Domnului din ţările nordice. Nu la fel de înflăcărat în ce priveşte mila şi dragostea, dar măreţ în suferinţă şi moarte – chiar şi atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia “Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu”.
După Iisus: A devenit la Hollywood prototipul actorului european stilat, dar va rămâne în istorie ca Ming Necruţătorul în Flash Gordon (1980).

Părerea ta

Spune-ţi părerea
corinka pe 17 aprilie 2009 10:19
Si Christian Bale?
Yllidan pe 17 aprilie 2009 10:28
Robert Powell este de departe "cel mai reusit Iisus" dintre toti
simona pe 17 aprilie 2009 10:37
Robert Powell este cel mai reusit dintre toti cei care au interpretat rolul lui Isus
lucas pe 17 aprilie 2009 10:38
Jesus of Nazareth cea mai sucestiva ecranizare despre IIsus de pana acum,cu un Robert Powell memorabil.
Buster pe 17 aprilie 2009 13:16
Asa este! Robert Powell este cel mai reusit dintre actorii care il intruchipeaza pe Iisus! Dar... intotdeauna exista un "dar", imaginea redata de Robert Powell e aceea a lui Iisus din iconografie, poate chiar arata cu o pictura a Mantuitorului din secolul al XVI- lea, poate de aceea il si privim ca pe cel mai bine realizat, pentru ca intotdeauna ne raportam la ceea ce cunoastem, adica la imaginea sfintilor din iconografie. Daca Robert Powell prezinta perfectiunea lui Iisus in filmul lui Zeffirelli, imaginea umana a lui Histos e redata de Willem Defoe , care aminteste de un Mesia uman, cu tentatii, temeri si patimi, dar in egala masura si Pier Maria Rossi, care ii arata si meseria - tamplar ,ceea ce umanizeaza si mai mult personajul. Caviezel este intradevar imaginea unui Mantuitor chinuit, si filmul lui Mel Gibson este mult prea sangeros, dar James Caviezel apare in imaginea demna de mila a lui Iisus, poate pentru a demonstra necredinta oamenilor care l-au chinuit insa spun inca odata personajul este la o limita a odiosului, nu ne reda imaginea luminoasa a lui Mesia ci una care il arata ca pe un razboinic pe campul de lupta.
Insa daca e sa ne referim la imaginea pe care o avem intimparita despre Hristos, Robert Powell are cea mai buna interpretare.

Gloria pe 17 aprilie 2009 13:38
Multumim Buster pentru frumosul comentariu
SorinBC pe 17 aprilie 2009 15:34
Filmul este sangeros dar personajul nu este nici pe departe imaginea unui razboinic pe campul de lupta. Nu stiu de unde ai scoso pe asta. Mi se pare o remarca puerila.
Intentia expresa a lui Mel Gibson a fost de a face filmul la limita puterii de vizionare
pentru a arata EXACT prin ce a trecut EL pentru noi, pentru pacatele noastre si cu toate ca filmul este foarte sangeros nu cred ca e prea departe de adevaratele lucruri care s-au intamplat atunci, ceea ce ma face pe mine si pe cei care pot viziona acest film sa-l aprecieze mai mult decat filmul lui Zeffirelli, in care se expune foarte moderat ce s-a intamplat si se face asta pe ore si ore de pelicula.

Buster pe 17 aprilie 2009 17:11
@ SorinBC - Poate ca termenul folosit de mine este unul inadecvat "razboinic pe campul de lupta" nu zic nu dar remarca nu era pentru ca este un soldat ci pentru ca apare plin de sange ca dupa o batalie si d-asta am folosit termenul asta, care insa avea o alta conotatie. Totusi raman la ideea ca filmul lui Gibson este mult prea sangeros (chiar daca asa au stat lucrurile si chiar daca a fost atat bine vazut ca pelicula). E parerea mea si sunt convins ca nu esti singurul care nu imi da dreptate in ceea ce spun, dar e totusi o opinie. Nu neg "The Passion of The Christ" este un film foarte bine realizat, dar in opinia mea este la o limita a "sangerosului", si consider ca filmul lui Zeffirelli este unanim recunoscut ca cel mai bun film despre Hristos si cu interpretarea cea mai buna a personajului de Robert Powell ( care il intruchipeaza cel mai bine pe Mesia in acceptiunea umana).
@ Gloria : Multumesc pentru apreciere.

alex pe 17 aprilie 2009 17:48
Nu stiu sincer daca un astfel de "top" e foarte legitim, pentru ca exista o singura certitudine in misterele care-l inconjoara pe Iisus: NIMENI nu stie cum a aratat. Ori, tot ceea ce se poate judeca este o perspectiva din prisma reprezentarilor religioase, din prisma modului in care pictorii, cei care au realizat gravurile, l-au reprezentat, evident la cererea bisericii. Pana la urma marea provocare cred ca sta in a surprinde anumite interpretari ale Evanghelilor. Cred ca din acest punct de vedere singurul film care si-a luat libertatea de a nu considera evangheliile "litera de lege" este Scorsese. Restul ecranizarilor gresesc prin faptul ca iau aceste evenghelii drept autentice, ori istoria religiilor le dateaza cu zeci de ani in urma...Oricum reprezentarile cinematografice sunt binevenite, insa pe mine m-ar interesa mai degraba un film despre Iisus dintr-o perspectiva atestata istoric si nu evanghelic, pentru ca cea din urma a suferit foarte multe modificari
Neo pe 17 aprilie 2009 18:41
"The Passion of the Christ" are cea mai realista prezentare a lui Iisus, iar James Caviezel s-a achitat cu brio de rol. Stiati ca in timpul filmarilor a fost traznit de 2 ori si a supravietuit?
erwin pe 17 aprilie 2009 19:22
parerea mea este ca isus a murit pt .pacatele noastre
cipri pe 17 aprilie 2009 20:40
stiati ca robert powel s-a sinucis imediat dupa lansarea filmului dupa o depresie cauzata de faptul ca a interpretat un rol atat de puternic?
serginho pe 17 aprilie 2009 22:31
Willem Dafoe ???? asta numa mutra de Isus nu are...:))
^Neo^ pe 17 aprilie 2009 22:33
@cipri - cred ca e o "legenda urbana" chestia cu sinuciderea lui Robert Powell. Traieste bine mersi! Asta NU inseamna ca nu l-a marcat foarte mult acest rol... Se tot zvonea ca un milionar american i-ar fi oferit o gramada de bani ca sa se lase de actorie si rolul Iisus din Nazareth sa fi fost ultimul din cariera. Cert este ca a jucat in filme (seriale) si in 2009...
On topic: Preferatii mei sunt Robert Powell si James Caviezel, cu un PLUS pentru Powell. Zeffirelli si Mel Gibson au pus cat au putut in evidenta lucrurile pe care s-au axat, cu o inclinatie spre violenta in cazul lui Gibson. Nimeni nu a comentat nimic de muzica. Mie mi-a placut foarte mult in versiunea lui Zeffirelli si muzica lui Maurice Jarre, tatal lui Jean-Michel Jarre, cu melodii foarte potrivite care iti ating inima...
Paste Fericit tuturor!

Alex pe 17 aprilie 2009 23:18
Parerea mea este ca Robert Powell a fost cel mai tare. Patimile lui Christos nu imi place deloc iar restul nu le-am vazut. Oricum important e continutul. Sa stim ca Isus si-a dat viata pentru noi iar noi ce face? pacatuim si nu il urmam ... jalnic
delight pe 18 aprilie 2009 00:44
hmmz.. ..si parerea mea este ca Robert Powell a fost cel mai aproape la asemanare...si cat mai aproape de adevar si de biblie. Am vazut si Patimile lui Iisus de Mel Gipson si acesta a fost aproape .. dar prea scurt. Si au mai fost .. si cu Christian Bale si un film mai vechi romanesc...aaa am mai vazut o aberatie .. The Last Temptation of Christ parca care e gen codul lu` davinci .. cum ca Iisus ar fii avut familie...
nothing_like_truth pe 18 aprilie 2009 15:12
De abia putem numara secolele trecute de cand Dumnezeu - de neconceput pentru multi! - s-a limitat pe Sine intr-un trup de om, SPECIAL pentru salvarea noastra spirituala (El, care a inventat spatiul, timpul, materia, dragostea, intelepciunea si pe toate celelalte!). Sa putem atunci numara parerile tuturor? Intr-o lume macinata de tot felul de teorii, influente, interese, dar mai ales de necunoastere?
Haideti sa aruncam o privire la afirmatiile Cartii despre care intreaga crestinatate afirma (in continuare) ca este Cuvantul lui Dumnezeu...
Isaia 53:2 - "El (Mesia - n.a.) a crescut înaintea Lui (Dumnezeu - n.a.) ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr-un pămînt uscat. N'avea nici frumusetă, nici strălucire ca să ne atragă privirile, şi înfătişarea Lui n-avea nimic care să ne placă."
De ce Dumnezeu se naste in saracie (fiul unui tamplar modest), in lipsuri (intr-o iesle, intr-un grajd), si fara frumusete exterioara? Nu cumva pentru ca nu vrea sa Il alegem din motive materiale, pentru vreo putere, vreo frumusete, vreo bogatie sau chiar vreo placere cu care sa ne cumpere? Nu cumva vrea sa intelegem ca viata noastra se manifesta in DOUA dimensiuni: una materiala, trecatoare, si alta spirituala (care ne deosebeste fundamental de plante si animale), care va dainui vesnic? Nu cumva doreste sa alegem ceea ce nu va ramane aici intr-un mormant (sau care sa nu poata rugini, sa se strice, sa putrezeasca, sau sa fie furat)? Nu cumva uraste sa trebuiasca sa ne ofere pacatul (pe care noi il dorim atat de mult) ca sa Il acceptam pe El? Si, in loc de asta, nu cumva vrea ca cine Il alege sa Il aleaga pentru sfintenia, adevarul si frumusetea desavarsita a dragostei Sale)?
Gandindu-ma la aceste lucruri inteleg ca cei (multi din pacate) care gandesc dupa mentalitatile propagate in aceasta lume si nu dupa cele pe care NUMAI Biblia cea necunoscuta le propaga, il prefera pe Zefirelli si pe Robert Powell, frumos, poetic, iconografic, "totul minunat". Pana si crucificarea este picturala, lipsita de adevarata drama, de imensa tortura pe care pretul pacatelor noastre a impus-o. Neintelegerea caracterului catastrofic al pacatului, al hidoseniei lui cumplite, ne ajuta cu succes sa nu pricepem tragedia care cuprinde la un loc pe Dumnezeu si pe oameni, atat in intreaga istorie, cat si tragedia personala din viata fiecaruia dintre noi.
Isaia 53: 4-5 - "Totuş, El suferintele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui sîntem tămăduiti."
Aproape ca pot parea un maniac observand ca pentru omul zilei de azi CRUCEA este mai mult un obiect decorativ din aur, pentru gat, decat intelegerea marimii harului lui Dumnezeu pentru ca noi sa putem fi scosi de sub pedeapsa vesnica.
Iar in contextul in care azi, ca si in trecut - conform Isaia 53:6 - "Noi rătăceam cu totii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui", nici macar nu ne mai constientizam durerile despre care vorbesc versetele 4 si 5... Mel Gibson a inteles aceste lucruri si a incercat sa ne deschida ochii macar asupra aspectelor fizice, biologice, ale pretului platit de Isus Hristos pe cruce. (Incursiuni mai mult decat instructive asupra a ceea ce inseamna moartea prin crucificare puteti face citind o pagina ca http://www.frugalsites.net/jesus/crucifixion.htm sau cu o cautare pe Google despre "medical crucifixion").
Dar daca mai aflam (tot din Biblie) si faptul ca Dumnezeu uraste pacatul si nu-l poate suferi (doar pe pacatosi ii sufera) si ca natura Sa sfanta este absolut incompatibila cu acest pacat, iar o amestecare NU ESTE POSIBILA, atunci avem tot restul vietii la dispozitie sa meditam asupra imensitatii pretului (nevazut) SPIRITUAL pe care Isus - de asemenea - a trebuit sa-l plateasca pe cruce. Si care este enuntat atat de succint de apostolul Pavel in 2 Corinteni 5:21 - "Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi (pe cruce - n.a.), ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El (prin credinta - n.a.)."

Hristos a Inviat! Atat de adevarat, ca e chiar adevarat! Cei care chiar cred asta au si primit dreptul de a invia si ei in Ziua Judecatii, pentru eternitate, nejudecati, ca a fost judecat Mielul lui Dumnezeu in locul lor .

doinarac pe 18 aprilie 2009 17:34
Robert Powell a intruchipat cel mai bine pe Iisus, este si parerea mea!
Chiar daca nu stim cum arata Iisus, faptul ca Robert Powell are ceva "din alta lume" il face cel mai veridic!
Sarbatori fericite de Paste tuturor "Cinemagia-cienilor"!

dalila pe 18 aprilie 2009 23:10
Mi-a placut mult comentariul lui "nothing_like_truth", Dzeu sa te binecuvinteze! :)
dalila pe 18 aprilie 2009 23:19
Intr-adevar expresia fetzei lui Robert Powell are ceva patrunzator in ea... Cu toate astea in Biblie scrie ca nu atragea fizic cu nimic atentia. Cand l-au batut si l-au umplut de sange, zice Biblia ca "iti intorceai fatza de la el". Probabil ochii lui Powell sunt prea expresivi... ies tare in evidenta... Cred ca Isus isi arata frumusetea prin caracterul Sau nu prin infatisare.
Fifty pe 19 aprilie 2009 15:02
Robert Powell cu sigurantza
Steve pe 19 aprilie 2009 21:16
fara discutie Robert Powell este unic !
angesa pe 19 aprilie 2009 21:42
da..tocmai ochii sunt oglinda sufletului.
Poate de asta a fost ales Robert Powell ca sa accentueze asta.....
Nu ca sa ataga fizic atentia....ci sa ne "focusam" pe ochi.....

Anonim pe 20 aprilie 2009 00:50
cel mai bun film : Iisus din Nazaret ( 1977 ) si ca actor care la intrepetat pe Isus ieste : Robert Powell
alex pe 20 aprilie 2009 01:44
scuzatima fratilor,hristos a inviat!!!dar de filmul nou,facut intre 2006-2008,cel cu isus negru,se numeste flimul-color oft he cross,pe ala de ce nul postati sau maria mamam lui isus sau isus in evanghelia lui ioan,sau minserialul cu isus facut in 1999 sau cele trei filme celebre cu isus aproape de iuda,maria magdalena si toma,facute in spaniola
alea unde sunt?????????

alex pe 20 aprilie 2009 01:55
mie sincer,mia placut ultima ispita a lui cristos,a fost foarte bun si credetima,dupa ce o sa vada lumea cata audienta a facut national geographic pe documentarele misterele biblice,biblia secreta si misterele crestinitatii si mai ales acel documentar frumos,ISUS-OMUL,cred ca lumea se va indrepta in viitor catre ultima ispita,de ce,fiindca e mai serios si mai uman,mai real

isus e rastignit exact cum se crede astazi-intr-o cruce in forma de T-e dovada istorica si mai ales ca spre deosebire de patimile lui cristos,cuiele sunt batute in incheieturi ,nu in palme!!!!
adevar istoric si cu evrei,ca romanii lar fi ucis pe isus si pilat cand lam vazut ,spre deosebire de betivul ala chel si fraier din PATIMILE LUI CRISTOS,Pilat din ultima ispita parea mai crud si mai hotarat
filmul ultima ispita are si exagerari asta e,dar maria magdalena na fost prostituata si nici o golanca,era o femeie necasatorita si ucenica a lui isus,si ispitele si satana si visul a lui isus pe cruce mi se par exagerate si mai ales faza cand isus era tamplar de cruci si crucifica pe talhari chiar nici n ue adevarat
filmul e bun pe jumatate

in rest m-a impresionat IUDA,este exact ca in evanbgjhelia lui iuda relatia isus-iuda

nu mia plact de loc actorul-wiliam defoe-era bun in spiderman,dar in rolul lui isus,zau isus mi se parea total american,cu o voce de fumator si parca avea aspect de anii 80;

mi s-a parut penibil rolul lui wiliam defoe in isus,si mai ales era si blons-stiti cum sunt blonzi si blondele

maria magdalena si iuda erau roscati
iar fecioara maria-parca nici nu o vedeam pe ea cu adevarat,zici ca era matusa lui peter parker(spiderman)
intreadevar,maia morganstein a jucat mai bine,cel mai bine rol jucat al feciaorei maria

una pe 20 aprilie 2009 17:11
de ce va bateti jok d Isus?el nu arata asa nimeni nu la vazut d pe acest pamant decat cei care au fost cu el inainte asa ca....sa va fie rusine mare pt ca va bateti jok d el nu va este rusine sa va puneti poze cu isus? Dumnezeu e in cer si vede o sa pedepseasca Dumnezeu asa cum stie el
MagiQue pe 20 aprilie 2009 23:07
Hristos a Inviat !!

Nimeni dar absolut nimeni nu poate sa raspunda la aceasta intrebare.In schimb putem sa ne dam cu parerea, iar parerea mea este ca Robert Powell a inteles cel mai bine acest rol dintre toti actorii care au jucat acest rol.Ecranizarea de Franco Zeffireli este o pelicula de exceptie care cu siguranta a intrat in sufletul celor mai multi dintre noi, eu cel putin vizionez filmul in fiecare an in saptamana mare, fara exceptie.Odata ce ecranizarea lui Franco Zeffireli "Jesus of Nazareth" are cei mai multi fani, inseamna ca
Robert Powell a surprins cu siguranta intr-o oarecare masura imaginea adevarata a
lui Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu cel Viu.
Il felicit pe Robert Powell pentru efortul depus si marele rol pe care l-a facut si sper ca intr-un anumit moment din viata mea sau dupa sa il cunosc intradevar pe adevaratul Iisus Hristos.
Amin

Adevaratul Credincios pe 21 aprilie 2009 11:04
Va sunt cunoscute? 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor... si totusi ne inchinam din ce in ce mai des la unul care s-a autodeclarat fiul lui Dumnezeu acum vreo 2000 de ani, la 'spe mii de sfinti catolici sau ortodocsi frumos desenati in icoane sau sculptati.Oare Iisus Hristos nu a fost cea mai mare inselatorie a Satanei a carei scop a fost sa-l inlocuim pe Unicul si Adevaratul Dumnezeu si implicit sa incalcam primele si cele mai importante porunci date de Dumnezeu?

nothing_like_truth pe 21 aprilie 2009 13:26
Ioan 10:24-30 (tot restul capitolului este potrivit de citit in aceasta problema, ca sa nu mai mentionez TOATA Biblia):
"Iudeii L-au înconjurat, şi I-au zis: "Pînă cînd ne tot tii sufletele în încordare? Dacă eşti Hristosul, spune-ne-o desluşit. "V'am spus", le-a răspuns Isus, "şi nu credeti. Lucrările, pe cari le fac Eu, în Numele Tatălui Meu, ele mărturisesc despre Mine. Dar voi nu credeti, pentru că, după cum v-am spus, nu sunteti din oile Mele. Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine. Eu le dau viata vecinică, în veac nu vor pieri, şi nimeni nu le va smulge din mîna Mea. Tatăl Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decît toti; şi nimeni nu le poate smulge din mîna Tatălui Meu. Eu şi Tatăl una sîntem."

Cum poate cineva sa creada doar ce-i place sau convine din Biblie? Poate ca cel ce se crede "Adevaratul Credincios" considera ca este doar vechiul Testament? Atunci, nu a promis Dumnezeu inca din Eden (Geneza, Vechiul Testament) ca va da o rezolvare catastrofei pacatului aducator de moarte care tocmai se produsese?

Geneza 2:14-15 "Domnul Dumnezeu a zis şarpelui: "Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat eşti între toate vitele şi între toate fiarele de pe cîmp; în toate zilele vietii tale să te tîrăşti pe pîntece, şi să mănînci tărînă. Vrăşmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămînta ta şi sămînta ei. Aceasta îti va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcîiul."
(Si asa a fost: Isus Hristos a infrant puterea/avantajul/dreptul "juridic", de dreptate, al satanei asupra omului care singur a ascultat de acest inger cazut facandu-se astfel rob spiritual al acestuia, caci "nu te pui singur oare sub autoritatea celui ale carui ordine le asculti?". Aceasta infrangere a autoritatii satanei este numita "zdrobirea capului sarpelui", iar zdrobirea trupului lui Mesia este simbolizata prin "zdrobirea călcâiului Celui promis a veni prin samanta femeii".)

Si nu este plin restul Vechiului Testament de proorocirile venirii/trimiterii Salvatorului, Mesia, singura solutie posibila la problema condamnarii vesnice a omului pentru pacat, singura solutie care a impacat si Dragostea si Dreptatea lui Dumnezeu?

Daca se crede cineva "Adevarat Credincios", ar trebui sa cunoasca macar ideile si dogmele fundamentale ale Scripturilor crestine (care nume "crestinism", apropos, vine de la Cristos), iar in cazul nostru ma refer la faptul ca natura Dumnezeirii este de "Sfanta Treime - Tatal, Fiul si Sfantul Duh, 3 persoane separate si IN ACELASI TIMP una singura". Desi imposibil de inteles pe deplin de catre noi, oamenii, acest fapt revelat (caci nu avem un corespondent in lumea in care suntem pusi), avem cel putin informatia necesara pentru a intelege ca a asculta de Fiul, este tot una cu a asculta de Tatal sau de Sfantul Duh. Iar revelatia Sfintei Treimi nu este una strict Nou Testamentala. Inca din Geneza Dumnezeu vorbeste despre Sine la plural (Geneza 1:26 - "Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră"; Geneza 3:22 - "Domnul Dumnezeu a zis: "Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscînd binele şi răul. Să-l împedecăm dar acum ca nu cumva să-şi întindă mîna, să ia şi din pomul vietii, să mănînce din el, şi să trăiască în veci."; Geneza 11:7 - "Haidem! să Ne pogorîm şi să le încurcăm acolo limba, ca să nu-şi mai înteleagă vorba unii altora." ETC). In limba ebraica (originala, a scripturilor Vechi Testamentale) pluralitatea Dumnezeirii era bine inteleasa. In Romania de azi, e drept, necunoasterea este o realitate, ca si imperfectiunea traducerilor, dar desi acestia sunt factori exteriori reali, ce ne facem cu superficialitatea si dezinteresul care sunt factori interni, personali?

Nu pot sa nu adaug, pentru importanta fundamentala a acestui adevar si reper in acelasi timp:

1 Ioan 2:21-23
"V-am scris nu că n-ati cunoaşte adevărul, ci pentrucă îl cunoaşteti, şi ştiti că nici o minciună nu vine din adevăr. Cine este mincinosul, dacă nu cel ce tăgăduieşte că Isus este Hristosul? Acela este Anticristul, care tăgăduieşte pe Tatăl şi pe Fiul. Oricine tăgăduieşte pe Fiul, n-are pe Tatăl. Oricine mărturiseşte pe Fiul, are şi pe Tatăl."

1 Ioan 4:1-3
"Prea iubitilor, să nu dati crezare oricărui duh; ci să cercetati duhurile, dacă sînt dela Dumnezeu; căci în lume au ieşit multi prooroci mincinoşi. Duhul lui Dumnezeu să-L cunoaşteti după aceasta: Orice duh, care mărturiseşte că Isus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu;
şi orice duh, care nu mărturiseşte pe Isus, nu este dela Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist, de a cărui venire ati auzit. El chiar este în lume acum."

Oktyqtz pe 21 aprilie 2009 13:51
Nu stiu care este parerea voastra...dar eu cred ca cel mai adevarat rol si cel mai frumos a fost James Caviezel. Uitati-va si voi, nu a acceptat sa joace in filme cu secvente erotice, iar de Robert Powell a anuntat ca el nu prea crede ca exista Dumnezeu. Ce pacat, insa nu prea a dorit sa afle asta lumea pentru ca i-ar fi stricat reputatia... eu le-am vazut pe amandoua. Pentru ce restu' sunt varza, si am ajuns la concluzia asta k James Caviezel e cel mai bun actor pentru rolul lui Iisus. Mai ales ca i-a si schimbat viata ;)
nutu elena pe 27 decembrie 2009 13:30
Este o minune ce a putut face un om pt a ne reda adevarata viata a lui iisus dumnezeu sa il aiba in paza sa ROBERT POWELL
Dubrasca pe 26 martie 2010 00:39
Nu exista ceva mai frumos.Sa crezi este cel mai bine.Iisus s-a sacrificat pentru noi.Unele lucruri chiar marcheaza oamenii.Se pace ca filmul acesta ma face sa plang de fiecare data cand il revad.Minunat.Nota 10+.
mariana pe 29 martie 2010 13:01
foarte bun film .da antradevar este un rol bine jucat dar mie una mia placut f mult .patimile lui iisus .este parca un film mai aproape de adevar
cred ca nu este atat de usor sa ti intri antrun rol ca acesta .daca ar fi difuzate mai des ar fi mai bn .poate asa vom antelege mai bn biblia .este trist prin ceea ce a trecut iisus ,pt noi dar noi suntem pacatosi si nu putem antelege mai multe
daca am reusi sa antelegem mesajul pe care ni/l transmite iisus prin acest film ,ar fi minunat .
dar sa speram ca lumea va fi mai buna si vom avea puterae sa iertam pe cei ce neau gresit ,si sa iubim pe cei ce ne urasc .

ctalin pe 3 aprilie 2010 21:00
ba va rog sa imi spuneti si mie cum pot sa il vad pe net
Radu1711 pe 2 mai 2010 09:50
filmele cu Iisus mereu mi-au placut
emma pe 18 iulie 2010 20:04
Mie mi se pare ca acesti mari actori,POWELL SI CAVIEZEL, au fost alesi de Dumnezeu sa interpreteze aceste roluri de o mare profunzime si incarcatura spirituala. Cunoastem aici actori minunati, prin care actoria devine arta cu litere mari iar biserica si orice muritor afla ca a existat candva IISUS DIN NAZARETH si,daca nu stia de el,il afla acum,si ,prin intermediul acestor actorI , e cucerit de EL..Mi se pare ca avem si o lucrare aici,o misiune frumoasa,prin care se face cunoscut HRISTOS lumii si acesta chiar nu e putin lucru. Oricum ar fi,dincolo de viata personala si de inaltimile actoricesti,felicitari tuturor actorilor care l-au marturisit in felul lor,pe HRISTOS.
cetateanu pe 10 octombrie 2010 17:39
Unora le-a priit rolul lui Isus altora nu , raman la parerea ca Robert Powell a fost cel mai aproape de idea mea despre Isus.
titi53 pe 27 octombrie 2010 20:18
Hm...nu pot sa spun decat ca nimic pe lumea asta nu poate fi D-zeu Tatal, D-zeu Fiul, D-zeu Fiul. Filmu nu poate fi mai mult decat o interpretare artistica de exceptie...nimic mai mult.
liliana dragan pe 26 martie 2011 23:19
filmul cu isus ami place foarte mult
ninel pe 30 martie 2011 23:51
FOARTE BUNA INTREPERTAREA LUI ROBERT,UN ACTOR EXTRAORDINAR.VAD AICI MULTE COMENTARII LA ADRESA LUI ROBERT SI NU STIU CE SA MAI ZIC DESPRE EL DESPRE FIL DECAT DOAR :-AVETI DREPTATE TOTI!!!!!SUNT F MULTE COMENTARII SCRISE DIN INIMA,VA FELICIT PE TOTI.
carmil pe 21 aprilie 2011 15:30
Sa joci rolul lui Isus este greu. Si Robert Powell a jucat bine dar si Jim Caviesel.Insa Robert Powell are acea expresie a fetei care ne determina sa credem ca parca chiar este Cristos!!!Este frumos sa vizionezi un astfel de film,insa Patimile lui Hristos de Mel Gipson nu exprima in totalitate ce a vrut si ce vrea Isus sa ne transmita!!!Acolo vedem numai violenta,sange,durere dar si iubire,iertare!! Nu spun ca nu ar trebui sa ne uitam insa acum in preajma sarbatorilor de Pasti care semnifica Invierea Domnului , nu mancare,bautura sau altele sa incercam sa ne spovedim,sa ne impartasim cu trupul si sangele Domnului!!!Incercati sa meditati si sa va ganditi la moartea prin care a trecut Domnul Isus!!! Paste fericit!!!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells