În derivă: un serial unic în felul său pentru România

de Gloria Sauciuc în 10 Aug 2010
În derivă: un serial unic în felul său pentru România

Formula cu două personaje purtând un dialog de la începutul până la finalul filmului, în acelaşi spaţiu fix, nu ne este străină: o ştim de la un Bez svideteley/Fără martori (1983), de Nikita Mikhalkov, am revăzut-o în Interview (2003), de Theo van Gogh (sau varianta americană a filmului, cu Steve Buscemi şi Sienna Miller) şi am regăsit-o cu plăcere la o producţie românească independentă, Elevator, de George Dorobanţu.  


Din 6 decembrie va rula pe postul HBO serialul În derivă, creat tot după formula dialogului dintre două personaje, de data aceasta aflate într-o sedinţă de terapie. Până pe 25 august se filmează la studiourile Atlantis Film din Bucureştii Noi ultimele episoade ale acestui sezon, iar serialul nu seamănă deloc cu sitcomurile sau telenovelele care se produc la noi, după cum promit co-regizorul Adrian Sitaru şi actorul principal al seriei, Marcel Iureş. În derivă e apropiat de flmul de ficţiune, precizează Sitaru. "Se lucrează în condiţii de film; în televiziune se filmează, apoi se dă pe post rapid, la câteva zile; finisarea serialului În derivă durează câteva luni, iar timpul de filmare e mult mai mare decât la serialele de televiziune, deci nu faci compromisuri ca atunci când lucrurile sunt făcute pe repede înainte;[...] În derivă va fi diferit faţă de ce s-a mai întâmplat în România. [Spectatorii - n.red.] vor vedea altceva prin modul de filmare şi subiect. Vor putea să înţeleagă multe dintre problemele lor - divorţ, avort, abuz în copilărie, tratate foarte deştept; poţi să-ţi pui întrebări despre ce înseamnă unele comportamente şi reacţii pe care le ai. În plus, echipa e alcătuită din oameni care vin din domeniul filmului", explică Sitaru, chiar pe platoul de filmare - biroul psihoterapeutului Andrei Poenaru.

Serialul se concentrează pe una dintre caracteristicile societăţii moderne, şedinţa de terapie, văzută prin ochii unui psihiatru de succes, a cărui viaţă profesională şi personală riscă să se destrame; "dacă mergi până la capăt în terapie, e ca în fizica nucleară, ieşi pe partea cealaltă, e curb, dai de tine însuţi, dai într-un paradox. De asta e dureros, tragic. În orice lucru pe care îl faci serios, ieşi dincolo, în realitatea spirituală, care e la fel de reală, doar că e incomprehensibilă. Dar trebuie să alegi, vrei asta sau cealaltă. Personajul meu asta încearcă", explică Marcel Iureş; "de fapt o să şi mărturisească la un moment dat că nu mai înţelege, e pregătit pentru cu totul altceva şi va trebui să ia o decizie, nu vom ştii ce decizie ia, cert e că a împins lucrurile atât de departe o dată cu el însuşi şi cu meseria, încât e ca în parabola aceea - cu un picior în Rai şi unul în Iad", îşi descrie Iureş personajul. Fiecare episod din cele 45 ale serialului se concentrează pe câte o sesiune de terapie –  între psihiatru şi pacienţii săi, urmate de câte un episod săptămânal axat pe vizita psihiatrului la propriul său terapeut.

"Nu trec elefanţi prin cadru, nu sunt explozii, nu se răstoarnă maşini, nu cad clădiri, nu e cu nave cosmice, dar corespondentul dramatic, spiritual, sufletesc a ceea ce am enumerat mai înainte se petrece", explică Iureş folosindu-se de o metaforă creată cu termenii blockbusterului. "Orice om care a deschis o carte, sau a citit măcar Sadoveanu, Tolstoi, Turgheniev, sau Faulkner, are ceva de ascultat şi de urmărit la acest serial. Ăsta e cumva pariul în atmosfera de miasme şi duhori de la noi. Şi e unul dintre motivele pentru care am făcut acest serial, pentru că are un nivel normal de expresie şi seriozitate şi de scop. Restul este o formă de destrăbălare. Vorbesc despre ce se întâmplă cu toate sitcomurile, care nu au legătură cu poporul român. Nu cred că există o singură persoană în România care să se recunoască în ce se întâmplă acolo", îşi motivează Iureş alegerea de a fi în noul serial HBO, dar şi poziţia faţă de producţiile de televiziune de la noi.

În derivă este bazat pe serialul israelian Be Tipul, creat de Hagai Levi şi multi-premiat de Academia Israeliană de Televiziune. În 2007, drepturile au fost cumpărate de HBO Statele Unite, care a produs serialul sub numele In Treatment, cu Gabriel Byrne în rolul principal. In Treatment a avut parte de cronici pozitive şi a primit Globul de Aur pentru Cel mai bun actor în rol principal. Întrebat despre ce i-a plăcut şi ce nu la modul în care actorul său corespunzător - din variantele israeliană şi americană - a construit personajul, şi ce consideră că trebuie şi poate aduce în plus personajului, Marcel Iureş spune că a văzut ambele variante, dar fără scopul declarat de a pune etichete. "În meseria asta trebuie să umbli cu lipsa de opinie ca să câştigi... Dacă pleci cu o opinie de acasă, te pui într-o situaţie destul de grea. Am privit cu interesul unui actor care vrea să vadă ce fac colegii lui. Nu am dat niciun verdict, important era să văd anumite lucruri - de ritm, de tempo, de abordare, ca să fac diferenţa dintre cei doi, apoi dintre ei şi mine", explică Iureş - în continuare cu foile din scenariu în mână, deşi interviul durează deja de 10 minute.  

Pagina
1 2

Părerea ta

Spune-ţi părerea
zdupy pe 10 august 2010 18:11
promitator:D
andrei pe 10 august 2010 18:36
O intrebare ar fi daca mie , care sunt la zi cu episoadele din In Treatement, imi aduce vreun lucru nou/interesant serialul acesta (adica in afara de faptul ca e in romana ceea ce nu consider neaparat un plus)
Gloria pe 10 august 2010 18:50
Adrian Sitaru a declarat ca a stabilit, impreuna cu echipa, ca
serialul israelian să fie baza de la care se pleacă, nu cel american, dar / chiar si asa "e o adaptare", fiind pastrat doar firul roşu al poveştii. "Am fost inspirat, mai degrabă decât să fi preluat", a spus regizorul.

Salt pe 10 august 2010 19:46
Presimt ca va fii o prostie,de altfel ca toate serialele romaneti din ultima perioada.
aad pe 10 august 2010 20:19
Interesant. Merita urmarit!
gigi kent pe 10 august 2010 23:09
o noua portie extralarge de dialoguri made in romania. fugiti fratilor! scapa cine poate.
NinaCho13 pe 10 august 2010 23:22
De aceasta data voi fi foarte "simpla" si scurta" : "STIU" .
Euphoria pe 11 august 2010 04:17
Eu sincer cred ca in loc da vina cu o idee originala , romanii nostri , nu stiu doar sa copieze . Au facut porcaria de " Efect 30 " - " sex and the city " varianta romaneasca , iar acum asta. Ma intreb ce mai urmeaza .... " Avatarom " , " Rroma" ...
Kalrak pe 11 august 2010 09:05
Am citit Sadoveanu, o sa ma uit la un episod si osa imi dau cu parerea atunci, eu ii dau o sansa, si imi place cu joaca Iures, (lasa filmele) l-ati vazut in pise de teatru.
florianzy pe 11 august 2010 10:51
Un serial de urmarit, care se vrea iesit din sablonul serialelor cu crime, masini rasturnate si mult sange.
Marcel Iures este un actor super, este unul din cei mai cautati actori ramani in state.
Abia astept sa vad serialul.

Dragomara pe 11 august 2010 12:28
Eu una am să mă uit, pentru că: - mi-au plăcut majoritatea serialelor HBO; - îmi place actorul şi omul Marcel Iureş; - am citit mai mult decât Sadoveanu, Tolstoi, Turgheniev, sau Faulkner - :P; - îmi place genul ăsta de serial, cu toate că nu cred că el se va putea vreodată ridica la nivelul lui Huff, de exemplu, spun asta unde varianta americană a lui În derivă nu am văzut-o.
PS: fă ceva cu pozele alea, te rog. Modifică textul, sau mută-le în ordinea expunerii actorilor în frază, deocamdată în limba română încă se citeşte de la stânga spre dreapta, de sus în jos.

Iamsaved pe 20 august 2010 17:30
Pare interesant,de obicei serialele hbo sunt bune
smiley3abe pe 24 august 2010 00:43
Eu cred ca va fi un pic cam plictisitor sa vezi pe toata durata unui episod doar 2 oameni care vorbesc. Parerea mea :-?? Asteptam serialul :)
Willy4k pe 26 august 2010 22:12
Serialul se considera a fi un fel de sedinta de psihoterapie, din cate observ eu, iar acest lucru ar trebui privit cu mult entuziasm, deoarece ne aflam intr o perioada de rascruce, iar un asemenea serial ar putea descretii multe frunti si totodata i ar putea face pe multi dintre noi sa inteleaga diferite dileme ale vietii.
Felicitari producatorilor pentru aceasta initiativa si sincera sa fiu astept cu nerabdare pareri si rezultate pozitive cu privire la acest serial.

alex_il_fenomeno pe 31 august 2010 09:38
cred ca filmul are chiar mare dreptate!
claudiu-daniel-lugoj pe 6 septembrie 2010 14:58
Aiurea,daca e romanesc sigur va fi un esec, ca mai toate serialele de pe la noi.
psihologu pe 22 septembrie 2010 12:23
Sa asteptam si apoi v-om vede si o sa dam note ...trebuie sa-i acordam circumstante atenuante...bafta
cetateanu pe 24 septembrie 2010 18:19
Daca apare Marcel Iures si este produs de HBO sigur va fi un produs de calitate.
cinematecu pe 5 octombrie 2010 11:57
daca nu au avut script bun-asta inseamna adaptare nu numai a textului, a dialogului ci si o adaptare a situatiilor, a problemelor personajelor-o sa fie varza. Un plan-contraplan cu replici seci si fara relevanta la noi...cam problematic. Si cum se aude ca e bagat un mare meserias al scenaristicii (un ziarist de scandal,de fapt), astept sa vad adevarata fata a acestui serial. Bine ca HBO nu are probleme de gen audienta si cota de piata, ca s-ar face ce poveste...Dar sa nu fim circotasi...poate le-a iesit cooperativa:)
Florin_Florian pe 11 octombrie 2010 18:15
Partea buna e ca se filmeaza si in Romania.Partea proasta e ca s-ar putea sa fie pe banii statului.Daca ma insel si banii sunt din surse private,imi cer scuze.
xerses pe 21 februarie 2012 17:56
Nu m-a convins....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells