Highlight-urile zilei de vineri şi weekend-ul Cinepolitica

de Cinemagia în 11 Apr 2014
Vineri, la Cinema Studio, în reluare: Paradjanov, de la ora 16

Serge Avedikian joacă rolul excentricului artist de origine armeană pe care l-au admirat Federico Fellini, Andrei Tarkovski sau Marcello Mastroianni. Regizorul a avut o viaţă tumultoasă, fiind arestat de trei ori, dus în lagăre de muncă şi în închisoare şi pus pe lista neagră a cinematografiei sovietice, pe baza unor acuzaţii precum homosexualitate sau dare de mită. Spectaculos, Paradjanov bifează câteva dintre momentele-cheie din viaţa cineastului născut în Georgia, printre care şi realizarea filmelor care i-au marcat cariera: Umbrele strămoşilor uitaţi (1968) sau Culoarea rodiei (1964).

Scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu  va susţine un masterclass despre "Putere şi adevăr în cinematografia românească", subiect pe care l-a aprofundat în cartea "Filmul surd în România mută" - vineri, 11 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu.

Cea de-a treia ediţie Cinepolitica se va încheia duminică, 13 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu gala de premiere a câştigătorilor competiţiei, urmată de proiecţia filmului Înapoi în 1942/Yi jiu si er/Back to 1942, propunerea Chinei la Oscar, anul acesta.

Superproducţia istorică semnată de cineastul supranumit "Spielberg al Chinei", Xiaogang Feng, reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime

Vineri, 11 aprilie, la Cinema Studio, de neratat sunt două filme propuse la Oscar de ţările lor, multi-premiate în festivaluri şi incluse în competiţia Cinepolitica: de la ora 18.00, Zgomot în cartier/O Som ao Redor/Neighbouring Sounds (Brazilia, regia: Kleber Mendonça Filho), o bijuterie de film despre schimbările sociale din noua Brazilie, iar de la 20.00, Îngerul morţii/Wakolda/The German Doctor (Argentina, regia: Lucía Puenzo), despre o familie care descoperă, în anii 60, că temutul doctor Josef Mengele, notoriu pentru experimentele sale în lagăr, le este vecin.

La Cinema Elvira Popescu, vineri, 11 aprilie, spectatorii vor avea parte de un documentar uluitor despre o groapă de gunoi imensă din apropierea Cannes-ului, o metaforă a societăţii consumeriste de azi, Super Trash, de Martin Esposito (ora 15.00), o poveste semi-autobiografică despre o fetiţă crescută într-o mănăstire catolică şi adusă fără voia ei în Maroc, unde se trezeşte, ani mai târziu, în plină "revoluţie a foamei" - Sacul cu făină/Le sac de farine, de Kadija Leclere (ora 17.00), şi un film fascinant despre culisele arestării şi eliberării lui Nelson Mandela şi al sfârşitului apartheid-ului - Complot pentru Mandela/Plot for Peace, de la ora 19.00.

Weekend-ul Cinepolitica: Adelin Petrişor

şi Coreea de Nord, "genocidul medicamentelor"

O întâlnire cu Adelin Petrişor şi poveştile sale din Coreea de Nord, un documentar tulburător despre "genocidul medicamentelor" şi superproducţia cu Adrien Brody din închidere sunt câteva dintre evenimentele de neratat în weekend, la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica.

Unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri români, Adelin Petrişor, îşi prezintă sâmbătă, 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, documentarul Coreea de Nord, nimic de invidiat, realizat după vizita pe care a făcut-o în 2012 în cel mai dur lagăr comunist încă existent în lume, alături de cameramanul TVR Cătălin Popescu. Cei doi au fost primii jurnalişti TV români cărora li s-a permis accesul după 1989 în ţara izolată de restul lumii. Intrarea este liberă.

În acelaşi program, Nord şi Sud, va fi proiectat sâmbătă, la Elvira Popescu, de la 18.30, Securitate naţională/Namyeong-dong 1985, drama unui lider al mişcării democratice din Coreea de Sud arestat şi torturat pentru a-şi mărturisi colaborarea cu comuniştii din Nord.

Documentarul răvăşitor Fire in the Blood/Foc în vine, despre "genocidul medicamentelor", va rula în premieră sâmbătă, 12 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio. Între 1997 şi 2003, decizia unor companii farmaceutice gigant de a nu permite scoaterea pe piaţă a medicamentelor anti-HIV/SIDA accesibile a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni în Africa şi Asia. Filmul este regizat de Dylan Mohan Gray şi narat de William Hurt.

Tot sâmbătă, la Cinema Studio, de la 20.00, va fi proiectat, în premieră, şi nigerianul Half of a Yellow Sun, regizat de Biyi Bandele. Cu Chiwetel Ejiofor, actorul nominalizat la Oscar pentru rolul din 12 Years a Slave, şi actriţa Thandie Newton (Crash), filmul este o poveste de dragoste emoţionantă despre tineri prinşi în războiul civil din Nigeria. Spectatorii au ocazia să vadă în reluare sâmbătă, la Cinema Studio, alte două titluri din competiţie: excelentul Zgomot în cartier/O Som ao Redor /Neighbouring Sounds (14.00) şi filmul despre Josef Mengele, Îngerul morţii/Wakolda/The German Doctor (16.00).

La Cinema Elvira Popescu, tot sâmbătă, de la 13.00, spectatorii Cinepolitica vor vedea primul documentar care reuşeşte să pătrundă în lumea crudă a centrelor de identificare şi expulzare din Italia, în EU 013, ultima frontieră / EU 013, L'ultima frontiera (2013), de Alessio Genovese. Iar de la ora 14.30, în programul Eye On Films, vor urmări cum ne însoţeşte politica pretutindeni, chiar şi în pat, în Politica intimităţii/ Doutes - Chronique du sentiment politique, în regia lui Yamini Lila Kumar.

De la ora 16.00, la Cinema Elvira Popescu, la 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, va rula una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, Iluzia cea mare/La grande illusion (1937), în regia lui Jean Renoir, cu Jean Gabin pe afiş.

Cea de-a treia ediţie Cinepolitica se va încheia duminică, 13 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu gala de premiere a câştigătorilor competiţiei, urmată de proiecţia filmului Înapoi în 1942/Yi jiu si er/Back to 1942, propunerea Chinei la Oscar, anul acesta. Superproducţia istorică semnată de cineastul supranumit "Spielberg al Chinei", Xiaogang Feng, reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime.

Exploreaza subiecte similare:

Serge Avedikian, Federico Fellini, Andrei Tarkovski, Marcello Mastroianni, Tini zabutykh predkiv, Sayat Nova, Xiaogang Feng, O som ao redor, Kleber Mendonça Filho, Wakolda, Lucía Puenzo, Super Trash, Martin Esposito, Le sac de farine, Kadija Leclere, nelson mandela, Plot for Peace, Yi jiu si er, Adelin Petrişor, Adrien Brody, Namyeong-dong 1985, Fire in the Blood, Dylan Mohan Gray, William Hurt, Half of a Yellow Sun, Biyi Bandele, Chiwetel Ejiofor, 12 Years a Slave, Thandie Newton, Crash, EU 013 L'ultima frontiera, Alessio Genovese, Doutes: Chronique du sentiment politique, Yamini Lila Kumar, La grande illusion, Jean Renoir, Jean Gabin

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 1 octombrie 2014 22:28
Se pare ca sunt filme bune din plin...Doar timp sa fie la dispozitie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells