Filmele româneşti ale toamnei 2014

de Ştefan Dobroiu în 26 Aug 2014
Dragostea dă tonul producţiilor româneşti lansate în următoarele luni

Producătorii şi regizorii români aşteaptă venirea toamnei pentru a-şi lansa cele mai recente producţii în cinematografe, iar preferinţele lor au ca efect o adevărată invazie de film românesc în următoarele trei luni. Iată mai jos ce producţii locale vei putea vedea pe ecrane şi de ce ţi-ar putea ele plăcea.

Startul îl dă Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti, un film omnibus format din cinci scurtmetraje cu şi despre dragoste realizate de tineri regizori români, fiecare poveste având ca fundal un alt cartier al Bucureştiului. Fără a fi prima colecţie de scurtmetraje lansată în cinematografe, Love Bus este primul omnibus-concept, adică un grupaj de scurtmetraje pe o temă dată, cu o coerenţă care ar putea face vizionarea mai interesantă. Filmul poate fi văzut pe nouă ecrane din ţară.

La începutul lui septembrie vedem Kyra Kyralina, cel mai recent proiect proiect al lui Dan Piţa, după ce în ultimul deceniu nu a lansat decât un lungmetraj, repede dispărutul de pe ecrane Ceva bun de la viaţă. Kyra Kyralina, inspirat de nuvela omonimă a lui Panait Istrati, ne va purta în urmă cu un secol în Brăila, unde Dragomir (Ştefan Iancu, Corneliu Ulici) va fi martorul încercărilor disperate ale mamei şi surorii sale, personajele titulare, de a face familia să supravieţuiască. Filmul, despre care producătorii spun că „aduce pe marile ecrane atmosfera magică întâlnită în O mie şi una de nopţi", o descoperă pe Iulia Cirstea, unul dintre cele mai cunoscute modele de origine română în Statele Unite. Lansarea este programată pe 5 septembrie.

O săptămână mai târziu pătrundem în Cripta lui Corneliu Gheorghiţă. Filmul a avut premiera românească în iunie, în competiţia Zilele Filmului Românesc la festivalul Transilvania, şi spune povestea unui om de afaceri francez (Serge Riaboukine), care rămâne prizonier în subsolurile unui mic oraş balnear, din a cărui renovare speră să facă bani buni.

După ce #Selfie a devenit cea mai populară premieră românească a anului, ceva concurenţă pare să vină din partea lui America, venim!, un nou reprezentant al comediei, gen atât de neglijat de filmele noastre. Şi el proiectat la TIFF, debutul în lungmetraj al lui Răzvan Săvescu ne arată un grup de actori ai unui mic teatru de provincie porniţi într-un turneu american în care au parte de o mulţime de peripeţii. Din distribuţie fac parte actori populari precum Mihai Călin, Gheorghe Ifrim şi Adrian Văncică, dar şi poate cea mai cunoscută actriţă croată din toate timpurile, Mira Furlan.

Dragostea revine în atenţie din 26 septembrie, când apare pe ecrane Planşa, debutul în lungmetraj al tânărului regizor Andrei Gheorghe. În rolurile principale Silvian Vâlcu şi Olimpia Melinte, în rolurile a doi specialişti în scrimă pe care antrenamentele la planşă îi aduc tot mai aproape unul de celălalt. Filmul a debutat internaţional anul trecut, în cadrul festivalului filmului de dragoste de la Mons.

Pe 10 octombrie vom vedea Quod Erat Demonstrandum, producţia care are toate şansele să impresioneze anul viitor la premiile Gopo. Filmul lui Andrei Gruzsniczki ne proiectează în ultimul deceniu de comunism, când matematicianul Sorin Pârvu (Sorin Leoveanu) rămâne prins în angrenajul marii maşinării comuniste. Autor al unei teoreme revoluţionare, Pârvu visează să fie publicat şi să-şi termine teza de doctorat, doar că sistemul îi refuză această ambiţie cu totul justificată şi-l obligă să improvizeze. O face cu ajutorul Elenei (Ofelia Popii, extraordinară), fostă colegă de facultate care i-ar putea duce manuscrisul teoremei în Franţa. Cei doi vor intra în curând în vizorul Securităţii... Quod Erat Demonstrandum explorează subtil presiunea statului în viaţa cetăţenilor de atunci, prezentând un portret convingător al unei ere gri, imobile, în care este greu să-ţi păstrezi umanitatea. O cronică republicată cu ocazia TIFF AICI. Reamintim că drama de epocă a fost recompensată cu Premiul special al juriului la festivalul de la Roma.

Toamna vine şi cu Un dar pentru tine, al doilea lungmetraj al regizoarei Cristina Iacob după succesul lui #Selfie. Cu Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu în rolurile principale, filmul spune povestea problemelor întâmpinate de un cuplu atunci când planurile lor de viitor întârzie să se împlinească.

Pe ecrane mai sunt aşteptate Palatul pionierilor, cel mai recent lungmetraj al lui Bobby Păunescu, despre doi tineri care se tem că s-au îmbolnăvit de SIDA în anii '90, după aventuri într-un bordel, dar şi Terapie pentru crimă al lui Kiki Vasilescu.

Care crezi că este cel mai interesant film românesc al toamnei?

Exploreaza subiecte similare:

Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti, Kyra Kyralina, Dan Piţa, Corneliu Gheorghita, America venim!, Răzvan Săvescu, Andrei Gheorghe, Planşa, Quod Erat Demonstrandum, Andrei Gruzsniczki

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells