Filmele lui Michael Haneke, la Bucureşti şi Cluj!

19 Mai 2010
Filmele lui Michael Haneke, la Bucureşti şi Cluj!

Forumul Cultural Austriac organizează în perioada marţi, 18 - vineri, 28 mai, în colaborare cu Noul Cinematograf al Regizorului Român la Muzeul Ţăranului Român, o retrospectivă cu zece filme in regia lui Michael Haneke. Această retrospectivă se poate vedea şi la Cinema ARTA din Cluj între 19 şi 23 mai.  

Cu ocazia lansării în România a filmului Panglica albă (câştigătorul premiului Palm D´or la Cannes in 2009) şi având în vedere că opera lui Michael Haneke nu poate fi atribuită genului de divertisment şi prin urmare nu va atinge audienţa unei producţii hollywoodiene convenţionale, antologia de zece filme ale cineastului austriac constituie un gest de reverenţă faţă de un artist ale cărui lucrări au marcat indubitabil istoria cinematografiei: imagini familiare se răstoarnă, devenind scene apocaliptice, delirante, care îl derutează profund pe spectator. Regizorul se joacă cu măiestrie cu reacţiile publicului său, acesta fiind frecvent revoltat de modul în care el însuşi reacţionează la filmele lui.

Între 18 şi 28, publicul bucureştean va putea vedea filme precum Funny Games, Benny´s video, Al 7-lea continent, Vreme de restrişte sau Pianista. Mai jos informaţii despre toate titlurile din retrospectiva organizată de Forumul Cultural Austriac.

Găseşti programul proiecţiilor AICI, iar mai joc clipul de prezentare al evenimentului şi detalii despre cele zece filme.



Panglica albă

AUSTRIA, 2009, versiunea originală în limba germană cu subtitrare în limba  română
Durata: 145`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Christian Friedel (Lehrer), Burkhart Klaußner (Pfarrer), Ulrich Tukur (Baron), Susanne Lothar (Hebamme), Gabriela Maria Schmeide (Emma)
Premii: 2009: Festivalul de film international de la Cannes – Premiul Palme d’Or
2009: Premiile Academiei Europene de Film – cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu
2009: Premiul Asociatiei Criticilor de Film din Germania (Berlin) – cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai buna imagine, cel mai bun actor (Burghart Klaußner)
2010: Globul de Aur pentru cel mai bun film strain
2010: Cinema pentru Pace 2010 – cel mai bun film al anului

Este povestea unui sat protestant din nordul Germaniei, construită din amintirile învăţătorului satului. El este şi dirijorul corului bisericii, în care cântă copiii doctorului şi ai preotului, copiii moşierilor şi ai ţăranilor. În sat încep să se întâmple accidente misterioase care capătă din ce în ce mai mult caracteristicile unei pedepse rituale. Filmul, a cărui acţiune este plasată puţin înaintea Primului Război Mondial, se dovedeşte a fi o analiză a societăţii într-o perioadă a autorităţii absolute şi a principiilor morale foarte stricte. Pentru acest film Haneke a fost distins în 2009 cu Palme D’Or la festivalul de Film de la Cannes.

Profesoara de pian

AUSTRIA, 2001,  versiunea originală în limba franceză cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 130`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Isabelle Huppert (Erika), Benoit Magimel (Walter), Annie Girardot (Mutter)
Producător: Veit Heiduschka, (Wega Film, Wien)
Premii: 2001: Festivalul de film international de la Cannes – premiul Marelui Juriu, cea mai buna actrita ( Isabelle Huppert), cel mai bun actor (Benoît Magimel)
2002: Festivalul de film de la Berlin, Germania – Cel mai bun film strain

Imagini lucide, obiective spun povestea personajului principal, Erika Kohut, profesoară de pian la Conservatorul din Viena. Deşi are aproape 40 de ani, ea locuieşte încă sub acelaşi acoperiş cu o mamă tiranică. Profesoară de pian severă şi respectată, ea încearcă să se sustragă controlului oprimant al mamei intrând într-o relaţie sado-masochistă cu studentul său, Walter Klemmer. Pentru această tulburătoare ecranizare a romanului omonim al Elfriedei Jelinek (Premiul Nobel pentru Literatură în 2004), Haneke a fost distins în 2001 cu Marele Premiu al Juriului de la Cannes.

Ascuns

AUSTRIA, 2005, versiunea originală în limba franceză cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 95`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Juliette Binoche (Anna), Daniel Auteuil (Georg), Maurice Benichou (Omar), Walid Afkir (Omars Sohn), Nathalie Richard (Mathilde), Blandine Lenoir (Marie)
Producător: Veit Heiduschka, (Wega Film, Wien)
Premii: 2005: Festivalul filmului European – cel mai bun film , cel mai bun director,cel mai bun actor ( Mr. Daniel Auteuil ) , cel mai bun montaj (Michael Hudecek & Nadine Muse)
2005: Festivalul de film international de la Cannes – cel mai bun regizor

O familie pariziană aparţinând elitei, Georges şi Anne Laurent împreună cu fiul lor, duce o viaţă fericită, prosperă, de succes, până când în faţa uşii de la intrare apare un pacheţel cu filmări ale unor momente din viaţa lor privată, alături de tulburătoare desene de copil. Ciudatul colet se repetă în mai multe rânduri, cu un conţinut din ce în ce mai intim şi un caracter din ce în ce mai ameninţător. Georges decide să-l găsească pe expeditor pe care, de altfel, crede că-l şi cunoaşte. “Ascuns“ tratează nu doar despre refulări, ci şi despre o misterioasă, neplăcută dispoziţie a societăţii. Povestea, care pune încă o dată problema vinei, este foarte legată de masacrul algerienilor în octombrie 1961, la Paris, realitate care a contribuit hotărâtor la decizia lui Haneke de a realiza acest film.

Cod necunoscut

AUSTRIA, 1999/ 2000, versiunea originală în limba franceză cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 117`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Jürgen Jürges
Cu: Juliette Binoche (Anne Laurent ), Thierry Neuvic (Georges), Alexandre Hamidi (Jean), Josef Bierbichler (Sepp Bierbichler), Maimouna Hélène Diarra (Aminate), Ona Lu Yenke (Amadou), Luminiţa Gheorghiu (Maria)
Producător: Marin Karmitz, Alain Sarde
Premii: 2000: Festivalul de film international de la Cannes – premiul juriului ecumenic

Povestiri incomplete din diverse călătorii – aşa sună subtitlul acestui film conceput din episoade, cu acţiuni care se petrec în cea mai mare parte la Paris, acolo unde diverse poveşti de viaţă se derulează împreună. Actriţa Anne îl aşteaptă pe prietenul ei Georges, reporter de război. Ea dă peste Jean, fratele mai tânăr al lui Georges. Jean trăise izolat, la ţară, în gospodăria tatălui său de unde evadează. Maria este o cerşetoare din România. Jean intră în conflict cu negrul Amadou, când acesta din urmă încearcă să-i ia apărarea cerşetoarei. Maria este expulzată din Franţa. Cercul începe să se închidă. Un film despre uimire, lipsa cuvintelor şi frică, faţă în faţă cu o lume heterogenă şi imprevizibilă.

Vreme de restrişte,2003

AUSTRIA, 2003, versiunea originală în limba franceză cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 123`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Jürgen Jürges
Cu: Isabelle Huppert (Anne), Maurice Benichou (Monsieur Azoulay), Lucas Biscombe (Ben)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 2003: Festivalul international al filmului fantastic de la Sitges, Spania – cel mai bun scenariu, premiul criticilor de film.

Cu “Vreme de restrişte”, Haneke a realizat filmul unei catastrofe din care lipsesc însă eroii salvatori. Începutul filmului nu trădează nimic din neobişnuitul care urmează. Anna, soţul ei şi cei doi copii ai lor sunt în maşină, în drum spre casa  de vacanţă. Acolo însă s-au ascuns nişte străini. Situaţia degenerează într-un conflict în care soţul este ucis. Abia acum începe odiseea familiei, într-un ţinut apocaliptic  în care oamenii sunt puşi faţă în faţă cu o situaţie extremă după alta. Civilizaţia se transformă într-o junglă. În această  “ Vreme de restrişte”,  totul ameninţă să fie jertfit pe altarul legii celui mai puternic.

Funny Games

AUSTRIA, 1997, versiunea originală în limba germană cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 103`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Jürgen Jürges
Cu: Susanne Lothar (Anna), Ulrich Mühe (Georg), Frank Giering (Peter), Arno Frisch (Paul)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1997: Festivalul fimului international de la Flanders – premiul FIPRESCI
1997: Festivalul filmului international de la Chicago – premiul Silver Hugo

O familie tipică aparţinând păturilor superioare ale clasei de mijloc. Mamă, tată, copil şi câine sosesc într-o ambarcaţiune cu pânze la idilica lor casă de vacanţă. Acolo sunt vizitaţi- fără ca motivul vizitei să fie prea clar – de doi tineri care, la prima vedere, par binecrescuţi şi educaţi, dar care însă transformă curând idilica vacanţă într-un coşmar fără scăpare: un lanţ de violenţe arbitrare, cu sânge rece şi cinism, care se încheie cu moartea tuturor membrilor familiei, faptă pe care cei doi tineri o comentează cu zâmbetul pe buze. Chiar şi după aproape două decenii de la realizarea sa, producţia poate fi înţeleasă ca o critică aspră şi fără menajamente la adresa filmului privit ca o categorie a mass media.

Benny´s video

AUSTRIA, 1992, versiunea originală în limba germană cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 105`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Arno Frisch (Benny), Angela Winkler (Anna), Urlich Mühe (Georg), Stefan Polasek (Ricci), Christian Pundy (Paul)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien), Bernhard Lang Film (CH)
Premii: 1992: Premiul FIPRESCI la Festivalul International de film Thessaloniki , Grecia
1993: Premiul FIPRESCI la Festivalul Filmului European

Benny este un băiat de 13 ani cu părinţi foarte bogaţi care, însă, îl neglijează aproape total. În secvenţa de început a filmului, Benny se holbează fascinat la o înregistrare video în care un porc este ucis cu un pistol de împuşcat bolţuri. Apoi, Benny face el însuşi un mic film în care o fată este ucisă cu un pistol dintre cele folosite în abatoare la uciderea animalelor şi îl arată părinţilor. Reacţia familiei la fapta lui Benny poate fi vazută ca o paradigmă a îndepărtării de realitate a societăţii noastre care are nevoie să privească anumite imagini în mod repetat pentru a se putea convinge că nu sunt reale.

71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident

AUSTRIA , 1994, versiunea originală în limba germană cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 96`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Cu: Lukas Miko (Max), Klaus Händl (Gerhard), Otto Grünmandl (der Alte), Georg Friedrich (Bernie)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1994: in cadrul editiei Director’s Fortnight de la Cannes
1994: Festivalul international al filmului fantastic de la Sitges, Spania – cel mai bun scenariu, premiul criticilor de film si asociatia scriitorilor.

Într-o înşiruire aparent rece şi concretă, cele 71 de scene delimitate de ecrane negre nu au nicio legătură cauzală directă. Toate însă preced un eveniment tragic şi inexplicabil: Crăciun, 1993. Într-un acces de furie, un student de 19 ani împuşcă trei oameni într-o bancă vieneză, după care se sinucide. Scenele înfăţişează oameni ale căror destine au cumva în comun această tragedie, printre aceştia angajata unei bănci, un hoţ de arme, o familie fără copii şi un tânăr fugar. Cu toţii sunt prezentaţi în momente lipsite de orice spectaculos, ţinând de obişnuit, de cotidian, nu ca eşantioane de interpretare psihologică, totuşi în evidentă izolare şi singurătate. Această cronică are pe fundal ştiri şi reportaje de televiziune despre acele zile şi curge către finalul care pare deopotrivă întâmplător şi iminent.

Al şaptelea continent

AUSTRIA, 1989, versiunea originală în limba germană cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 104`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Toni Peschke
Cu: Birgit Doll (Anna), Dieter Berner (Georg), Leni Tanzer (Eva)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1989:Festivalul international de film Locarno, Italia – Leopardul de bronz

Cu “Al şaptelea continent”, Haneke a trecut în 1989 de la filmul de televiziune la cel de cinema. Este prima parte a unei trilogii despre “Glaciaţia sentimentelor” în care facem cunoştinţă cu genuinul limbajului cinematografic al lui Haneke. Georg şi soţia lui Anna duc o viaţă normală, viaţa tipică a unei familii  aparţinând clasei de mijloc, din care nu lipsesc micile incidente: fiica lor Eva pretinde într-o zi la şcoală că a orbit, apoi familia este martora unui accident tragic şi sângeros, evenimente ce se dovedesc tulburătoare şi lasă urme care, adunate, duc la asumarea unui pas radical. Haneke a declarat că, la realizarea acestui film a fost inspirat de o ştire din ziar despre o familie care, pe o cale asemănătoare cu cea prezentată în film, a ajuns până la sinucidere.

Castelul

AUSTRIA, 1997, versiunea originală în limba germană cu subtitrare în limba engleză şi română
Durata: 123`
Format : 35 mm, color
Scenariul : Michael Haneke
Imaginea: Jiri Stibr
Cu: Ulrich Mühe (K.), Susanne Lothar (Frieda), Frank Giering (Artur), Felix Eitner (Jeremias), Inga Busch (Amalia)
Producător: Veit Heiduschka (Wega Film, Wien)
Premii: 1998: Festivalul international de film de la Baden- Baden – premiul special

Topograful K. ajunge într-un sat îngropat în zăpadă pentru a primi  o slujbă acolo. Satul aparţine domeniilor unui castel. Dar, cu toate strădaniile sale, nu reuşeşte nici să pătrundă în castelul misterios, nici să se integreze în obştea satului. Dimpotrivă, toate eforturile lui par chiar să-l îndepărteze de scop. Filmul, turnat pentru televiziune, urmează foarte fidel fragmentul din romanul omonim al lui Kafka. El prezintă o lume absurd-grotescă în care te poţi pierde, neputând-o nici înţelege, nici aborda.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 19 mai 2010 13:00
astept sa il vad cum v-a fi filmul
Al3xX09 pe 19 mai 2010 13:31
Interesant...
vlad pe 22 mai 2010 14:20
de unde se poate afla programul zile/ore/film de la mtr?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells