Filmele de rating PG-13, mai multă violenţă decât cele cu rating R

de Cristina Grigore în 12 Nov 2013
Este rezultatul unui studiu american, evidenţiat de analiza filmelor din ultimele trei decenii

Din punct de vedere al descrierii, diferenţa între un film nerecomandat celor sub 13 ani şi unul la care cei de 17 ani pot asista la vizionare doar în compania unui adult, este semnificativă, însă termenii de „moderat” şi „extrem de” au fost în ultimii trei decenii aduşi cumva la un numitor comun de incidenţa, spre exemplu, a scenelor de violenţă – Skyfall şi Iron Man 3, cele mai recente exemple.

Un studiu al Annenberg Public Policy Center (APPC) şi al Universităţii de stat din Ohio, preluat de TheWrap.com, arată că violenţa producţiilor de rating PG-13 s-a triplat din 1985 încoace - 94 de procente din filme studiate de la 1985 încoace conţin cel puţin o scenă de violenţă de cinci minute. Dacă din 2009 până acum, cantitatea de bătăi şi împuşcături a filmelor PG-13 a ajuns să fie egală cu cea a producţiilor de rating R, în ultimul an violenţa echivalentă primului rating a depăşit-o pe cea a blockbusterelor marcate cu R.

Directorul Institutului pentru comunicare pe problemele adolescenţilor din cadrul (APPC), Dan Romer, a insistat asupra pericolului la care expune această tendinţă: „Ştim că filmele îi învaţă pe copii cum se comportă adulţii, şi ei fac ca utilizarea armelor să pară atractivă şi palpitantă”, a spus el.

Creşterea violenţei în filmele PG-13 de astăzi poate fi explicată şi de faptul că, în 1950, în America, cenzura era mult mai strictă. Abia spre jumătatea anilor ’60 s-a mai eliminat din restricţiile legate de conţinutul violent al filmelor. Rating-ul PG-13 a fost introdus în anul 1985, în timpul protestelor legate de scenele sângeroase din filme precum Gremlins, ori Indiana Jones and the Temple of Doom. Cu timpul însă, PG-13 a devenit rating-ul preferat al studiourilor, care câştigă astfel mult mai mult datorită faptului că şi adolescenţii pot cumpăra, fără restricţii, bilete la un astfel de film.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Skyfall, Iron Man 3, Gremlins, Indiana Jones and the Temple of Doom

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 12 noiembrie 2013 15:24
America, tara unde e OK pentru adolescenti sa vada violenta non stop intr-un film dar doamne fereste ca sa arate cumva o tzatza sau cineva sa fumeze ca imediat este interzis sub 18 ani. Mai nou, este mai ok ca in film sa se consume droguri, iarba, etc decat sa arate pe cineva ca fumeaza un Pall Mall.
Costirik pe 12 noiembrie 2013 15:43
exact:))
cosmin742000 pe 12 noiembrie 2013 18:11
Eu nu inteleg de ce le mai pune rating ? Ca sa atraga ?
Han_Solo pe 13 noiembrie 2013 09:49
Tocmai invers, evita ca sa puna ratting, dar poate erai sarcastic?
alex_il_fenomeno pe 14 ianuarie 2014 23:07
Americanii si regulile lor ciudate...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells