Filme de Takeshi Kitano la Festivalul Filmului Japonez

de Cinemagia în 21 Iun 2011
Filme de Takeshi Kitano la Festivalul Filmului Japonez

Cinemateca Eforie din Bucureşti va găzdui la finalul lunii iunie şapte producţii nipone. Gala filmului japonez va avea loc pe 24 iunie, când se va proiecta Balada de la Narayama, posesorul Palme d'Or-ului din 1983. Iată programul integral al evenimentului.


BALADA  DE  LA  NARAYAMA/NARAYAMA-BUSHIKO
Vineri, 24 iunie 2011, 18:30
Japonia, 1983 / Color / s.rom. / Dramă, după un roman de Shichiro Fukazawa
R: Shohei Imamura Cu: Ken Ogata, Sumiko Sakamoto, Takejo Aki
Orin, o femeie încă în putere urmează să meargă pe Muntele Narayama în acest an. Toţi cei care împlineau vârsta de 70 de ani trebuiau să meargă pe munte la venirea iernii pentru binele satului sărac şi pentru a face dovada credinţei faţă de duhul protector al muntelui. Acest film dramatic reflectă altruismul oamenilor greu încercaţi de sărăcie din satele îndepărtate în vremurile de demult.

PUNCTUL DE FIERBERE/3 TAI 4 EKKUSU JUGATSU
Sâmbătă, 25 iunie, 19:00
Japonia, 1990 / Color / s.eng. / Acţiune, comedie
R: Takeshi Kitano Cu: Ono Masahiko, Ishida Yuriko, Iguchi Takahito
Kitano construieşte o lume în care violenţa este un fapt normal. Filmarea frontală şi jocul lipsit de expresivitate al actorilor exemplifică un stil minimalist care sporeşte explozia de violenţă. Totuşi, lumea lui Kitano nu este amorală; momentele ocazionale de umor extravagant redau o imagine de camaraderie bărbătească care plasează filmele lui Kitano în tradiţia filmelor japoneze cu gangsteri. Filmele sale se remarcă de asemenea prin trecerile bruşte de la violenţă la umor, inversările complete ale unghiul camerei, sunetul neprelucrat. Deşi are geniu, cineva se poate întreba dacă Kitano, cunoscut pentru politica sa de dreapta şi şovinismul său masculin, consideră această lume chiar atrăgătoare.

POLIŢISTUL VIOLENT/SONO OTOKO, KYOBO NI TSUKI
Duminică, 26 iunie, 19:00
Japonia, 1989 / Color / s.eng. / Acţiune
R: Takeshi Kitano Cu: Takeshi Beat, Makoto Ashikawa, Hakuryu
Azuma este un anchetator de poliţie predispus la violenţă. El vede nişte copii care băteau un vagabond, îl urmăreşte pe unul dintre ei şi-l bate până când acesta îşi mărturiseşte fapta. Atunci când un alt răufăcător îl loveşte pe un politist cu o bâtă, Azuma trece peste el cu maşina. Noul şef al secţiei de poliţie îl avertizează în privinţa comportamentului său, dar Azuma este la fel de violent ca şi lumea în care trăieşte. Oricum el are şi o latură blândă: o îngrijeşte pe Akari, sora lui bolnavă şi-şi ajută colegii de muncă. Într-o zi, un traficant de droguri este găsit mort. Povestea se complică într-un mod neaşteptat.

VOI O FACEŢI?/MINNA YATTERUKA
Luni 27 iunie 19:00
Japonia, 1994 / color / s. eng. / Comedie
R: Takeshi Kitano Cu: Duncan, Shoji Kobayashi, TetsuyaYuki
Asao se gândeşte doar la sex, singura lui problemă fiind găsirea unei partenere. Convins că femeile iubesc un bărbat cu maşină elegantă, merge la un dealer de maşini la modă. Limitat de bugetul său, reuşeşte să plece de acolo într-o maşină mică. Vânătoarea de femei se transformă însă într-un dezastru, care sfârşeşte prin strivirea noii maşini de un camion. Vânzând organele bunicului său decedat, reuşeşte să cumpere o maşină decapotabilă folosită, dar şi aceasta nu-i aduce decât probleme. Văzând un avion zburând îşi imaginează un zbor în care este tratat special de către o însoţitoare de bord, la clasa I. Dar cum să facă rost de bani pentru o călătorie cu avionul? Simplu: jefuind o bancă.

IZVOARELE TERMALE AKITSU/AKITSU ONSEN
Marţi 28 iunie 19:00
Japonia, 1962 / Color / s.eng. / Dramă, după un roman de Fujiwara Shinji
R: Yoshida Yoshishige Cu: Okada Mariko, Nagato Hiroyuki, Hidaka Sumiko
O zonă montană în Prefectura Okayama (partea de vest a Japoniei), între 1945-1962. În vara anului 1945, Shusaku, un student, este cuprins de disperare. Ţara sa era într-o stare de dezastru după înfrângerea în războiul din Pacific, şi el însuşi avea tuberculoză. Într-o zi a încercat să se sinucidă, dar a fost salvat de Shinko, a cărei mamă avea un han la izvoarele termale de lângă oraşul de munte Akitsu. Trei ani mai târziu, Shusaku vine înapoi la hanul din Akitsu pentru a-şi reveni în urma stilului său de viaţă dezordonat. Atunci, Shusaku şi Shinko realizează că sunt atraşi unul de celalalt. Shusaku insistă ca Shinko să se sinucidă cu el, dar încercarea lor eşuează. Shinko este atât de plină de viaţă, încât pare imposibil ca ea să moară. Pofta ei de viaţă îl atrage pe Shusaku, şi acestuia îi revine treptat dorinţa de a trăi şi de a se întoarce acasă.

BATISTA ROŞIE/AKAI HANKACHI
Miercuri 29 iunie 19:00
Japonia, 1964 / Color / s.eng. / Acţiune
R: Toshio Masuda Cu: Ishihara Yujiro, Nitani Hideaki, Asaoka Ruriko
Mikami şi Ishizuka, anchetatori de poliţie în Yokohama, urmăresc un suspect de droguri, cu o servietă. Suspectul le scapă, e lovit şi ucis de un camion, iar servieta este de negăsit. Ei îl aduc pentru adieri pe un bătrân care avea un magazin în apropiere, pe nume Hiraoka, dar acesta nu le spune nimic. Mikami merge să se întâlnească cu fiica lui Hiraoka, Reiko, şi e atras de aceasta. În afara secţiei de poliţie, Hiraoka apucă arma lui Ishizuka şi începe să tragă cu ea sălbatic. Mikami, nu vede nici o altă soluţie decât să-l împuşte. Cei doi sunt supuşi unei anchete în cadrul poliţiei. Mikami este un trăgător de rang olimpic, iar superiorii săi nu-l cred când spune că nu a vrut să-l ucidă pe Hiraoka. Tinerii anchetatori sunt mustraţi pentru că au făcut presiuni asupra unui suspect încât acesta a simţit nevoia să evadeze. Cei doi merg să îşi ceară scuze faţă de Reiko, dar ea îi spune lui Mikami că nu-l va ierta niciodată.

BĂRBATUL CARE ADUCE FURTUNA/ARASHI O YOBU OTOKO
Joi 30 iunie 19:00
Japonia, 1957 / Color / s.eng. / Dramă, după o poveste de Inoue Umetsugu
R: Umetsugu Inoue Cu: Ishihara Yujiro, Aoyama Kyoji, Sayo Fukuko
În Ginza anilor 1950, Eiji o abordează pe Miyako, patroana unui club de jazz, cerându-i să îl promoveze pe Shoichi, fratele său mai mare. Shoichi a ieşit recent din închisoare şi aspiră să devină muzician. Eiji e student la o renumită universitate de muzică. La început, Miyako ezită să-l ajute. Dar apar probleme între ea şi Charlie, bateristul trupei care cânta în clubul lui Miyako. Charlie şi Miyako avuseseră o relaţie, dar acum el era atras de Mary, una dintre dansatoarele din club. Influenţat de aceasta, Charlie decide să urmeze o carieră solo şi părăseşte trupa din clubul lui Miyako.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 21 iunie 2011 19:28
Un adevart "regal"
alex_il_fenomeno pe 22 iunie 2011 11:48
wow , un festival uimitor , deoarece difuzeaza filme care nu le gasesti nicaieri !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells