Faust, din 25 octombrie în cinematografe

22 Oct 2013
Coproducţia ruso-germană premiată cu Leul de Aur deschide şi Festivalul Naţional de Teatru

Transilvania Film anunţă premiera în Romania a filmului Faust, o coproducţie ruso-germană, în regia lui Aleksandr Sokurov. În mod inedit prima proiecţie a peliculei va deschide ediţia de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru ce se desfăşoară între 25 octombrie şi 3 noiembrie la Bucureşti. Tot din 25 octombrie Faust va putea fi văzut şi în cinematografe.

Regizorul Darren Aronofsky, preşedintele juriului la Festivalul de Film de la Veneţia afirma: „Unele filme te fac să plângi, altele să râzi, iar altele te schimbă pentru totdeauna odată ce le-ai văzut. Acesta este unul dintre ele.”

Inspirându-se liber din opera omonimă a lui Goethe, Alexandr Sokurov reinterpretează radical mitul: Faust este un gânditor, un rebel, un pionier, dar şi o fiinţă umană anonimă, făcută din carne şi sânge şi guvernată de impulsuri, lăcomie şi dorinţă.

Din distribuţia filmului fac parte actori cunoscuţi ai scenei de teatru precum Anton Adasinsky, Isolda Dychauk, Georg Friedrich sau Johannes Zeiler, despre a cărui prestaţie The Hollywood Reporter scria: “Inteligenţa şi aplombul cu care Zeiler interpretează rolul principal ajută spectatorul să treacă mai uşor prin experienţa în faţa căreia este pus”.

Producţia în regia lui Sokurov a adunat până acum o importantă pleiadă de aprecieri şi premii dinre care amintim: Leul de Aur, Premiul SIGNIS, Premiul Future Film Festival Digital la Festivalul de Film de la Veneţia 2011, Premiul Gil Parrondo şi Premiul pentru Cea mai bună scenografie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Gijón 2011, Nominalizat pentru Cel mai bun film la London Film Festival tot în 2011, Nominalizat în cadrul Satelite Awards pentru Cel mai bun film într-o limbă străină, Cea mai bună scenografie şi Cele mai bune costume, Premiul Criticii la Moscow Theater Festival 2011.

După o notabilă carieră în televiziune, Sokurov urmează cursurile prestigioasei şcoli de film VGIK. Filmele sale au creat tensiuni cu autorităţile sovietice însă s-a bucurat mereu de sprijinul unor importante personalităţi, unul dintre cei mai mari susţinători ai săi fiind Andrei Tarkovski. După prăbuşirea regimului, filmele lui Sokurov au început să circule şi să-i aducă numeroase premii în întreaga lume. Cunsoacut mai mult pentru lung-metrajele sale, Aleksandr Sokurov a regizat şi peste 20 de documentare. Despre Faust spune: „Nu este o adaptare ci mai degrabă o lectură a ceea ce este scris printre rânduri.” [...] „Este uimitor cât de puţină atenţie i se acordă lui Faust. Orice politician care citeşte cartea găseşte totul acolo. Parcă este scrisă în secolul 21, nu al 19-lea.”

Faust va putea fi văzut în prima săptămână în Bucureşti (Cinemateca Union), Braşov (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria) şi Constanţa (Cityplex).

Exploreaza subiecte similare:

Faust, Aleksandr Sokurov

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 16 noiembrie 2013 19:02
Chiar pare un film asupra caruia merita insistat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells