Fară sex, limbaj nepotrivit şi violenţă. Sony Pictures lansează versiuni editate ale filmelor sale

de Cristina Grigore în 8 Iun 2017
Iniţiativa "Clean Version" vine să contracareze oferta serviciilor de streaming, în care scenele şi limbajul ofensator ale unor filme au fost cenzurate

O iniţiativă a Sony Pictures va permite utilizatorilor unor platforme de streaming TV – iTunes, VUDU, FandangoNOW – să vizioneze versiuni „curate” ale filmelor companiei. Pelicule ca 50 First Dates, Crouching Tiger, Hidden Dragon, Elysium sau Easy A vor ajunge la aceştia fără scene explicite de sex, violenţă extremă ori limbaj ofensator. Ele au fost modificate sau tăiate la montaj, iar în noua versiune filmele vor putea fi vizionate de întreaga familie.

Seria „Clean Version” anunţată  de Sony cuprinde 24 de filme (se află printre ele şi producţiile Spider-Man) şi „permite achiziţionarea titlurilor şi pentru difuzarea la TV sau în avion”, după cum se menţionează în comunicatul preluat de secţiunea de filme a Yahoo.com. Conform publicaţiei The Guardian, aceasta este prima măsură de autocenzură a unui mare studio de la Hollywood.

În Statele Unite, servicii de streaming precum ClearPlay sau VidAngel se află în bătălii legale cu Disney, Warner Bros. sau Fox pentru că beneficiază financiar de pe urma unor copii ale filmelor hollywoodiene editate cu ajutorul unui software ce înlătură, la vizionare, scenele de nuditate, obscenităţile sau violenţa explicită. Cu toate acestea, companiile de streaming au susţinere legală printr-o lege semnată în 2005 de preşedintele George W. Bush (Family Movie Act).

Iniţativa Sony arată că studioul a acceptat faptul că există destul de multă cerere pentru aceste versiuni „igienizate” ale filmelor, dar este, în acelaşi timp, şi o măsură inteligentă de control a titlurilor sale, minimalizând astfel intervenţia externă asupra unor opere aflate sub legea copyright-ului.

Mediul online a înregistrat un val de comentarii legate de ideea celor de la Sony. Seth Rogen, protagonistul mai multor filme interzise minorilor (The Interview, Sausage Party, Knocked Up) s-a declarat împotriva acesteia pe contul său de Twitter şi a cerut ca producţiile sale său nu fie cenzurate. Momentan, filmele cu Rogen nu se află în catalogul Clean Version, însă cei de la Sony au în plan să extindă lista. 

Exploreaza subiecte similare:

50 First Dates, Crouching Tiger Hidden Dragon: Sword of Destiny, Elysium, Easy A, Seth Rogen, The Interview, Sausage Party, Knocked Up, spider-man

Alte știri din cinema

Ben Stiller şi Dev Pattel, într-un film despre trupa de striptease masculin Chippendales

Producţia se anunţă exotică şi atractivă, dar şi şocantă şi violentă, descrierea atribuită fiind „Magic Mike întâlneşte Scarface”

Iată următorul proiect al echipei din spatele ultra popularului Game of Thrones

David Benioff și D.B. Weiss vor fi producătorii unei drame inspirate din Războiul Civil American

Toate aceste nopți albe, o experiență senzorială despre ce înseamnă să fii tânăr, din 28 iulie

„Intenția a fost să arăt cum se simte tinerețea în vremurile astea ciudate, în țara asta”, spune regizorul polonez Michal Marczak

Festivalul de Horror&Fantastic „Lună Plină”. Peste trei ore de scurtmetraje horror la Biertan

Are loc în perioada 10 – 13 august la Biertan, județul Sibiu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells
Feedback