Exodus: Zei şi regi, interzis în Egipt. Iată motivele cenzorilor

de Gloria Sauciuc în 27 Dec 2014
Deşi Exodus: Gods and Kings este plasat în Egipt, filmul nu va putea să fie vizionat în această ţară

După publicaţia Deadline, adaptarea istoriei biblice a lui Moise în regia lui Ridley Scott i-a nemulţumit pe criticii egipteni. Abdul Sattar Fathi, şeful organului de cenzură oficială din Egipt, a criticat filmul în termeni duri, vorbind despre „erori istorice”, dintre care cea mai gravă pare aceea că se dă de înţeles că evreii ar fi construit piramidele şi că Moise ar fi fost un conducător militar, nu un profet.

„Mai mult”, spune Fathi, „îi descrie pe egiptenii antici ca pe o mulţime însetată de sânge care îi persecută pe evreii cei paşnici. Consiliul nostru a refuzat distribuirea acestui film din respect pentru sentimentele egiptenilor”.

Situaţia aceasta nu a apărut doar în Egipt: lucrurile stau la fel şi în Maroc, iar tendinţa pare să se repete şi în alte ţări arabe. Opoziţia despre care vorbim, manifestată în Orientul Mijlociu, nu vine ca o surpriză. Şi Noe, cealaltă epopee biblică, a avut o recepţie similară, deoarece în lumea musulmană există o interdicţie formală de a portretiza figurile religioase, chiar dacă acestea sunt recunoscute în religia islamică.

Exploreaza subiecte similare:

Exodus: Gods and Kings, Noah

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
zelisca pe 27 decembrie 2014 13:57
ce le este asa greu la regizorii astia de doi bani sa redea povestea adevarata? cred ca astia nici nu se gandesc daca e bine sau rau. prea multe filme din astea biblice sunt interzise acolo . pffffff
carsley pe 29 decembrie 2014 21:33
Pentru că nu ar mai avea acelaşi succes. Aşa, băgând de la ei nişte stereotipuri tipice cinematografiei actuale, se înmulţesc cifrele în Box Office.
xerses pe 27 decembrie 2014 14:38
Cinefilul adevarat urmareste alte aspecte.
sorin_eugen_stan pe 27 decembrie 2014 22:19
Intradevar ,se vede ca este un film slab 3D, imaginea din fundal nu respecta propotia personajele parand a fi forte mici comparativ cu prim planul,iar undeva apare un pahar de vin din sticla
Bayard pe 27 decembrie 2014 20:45
Ce sa zic, au dreptate egiptenii.... sunt critici pertinente, insa asta nu justifica cenzura. Lasa oamenii sa judece ei singuri filmul. Ce sa faci, asa e cand ai dictatura militara.... desi probabil ca intr-o tara condusa pe principii religioase musulmane nici nu s-ar fi ajuns sa se discute daca sa se poata vedea sau nu un film biblic.
Skynet.Zbenga pe 30 decembrie 2014 01:28
corect spus
sorin_eugen_stan pe 27 decembrie 2014 22:15
Un film slab ,nu merita sa fie 3d ,cu tendinte sioniste puternice si popagandiste
nyuszi pe 28 decembrie 2014 23:08
Mi se pare ironic… Egiptenii de pe atunci aveau foarte putine in comun cultural (se pare ca si antropologic, am citit undeva ca de fapt Egiptenii de pe vremuri aveau mai multe in comun cu Africanii, "musulmanii" oricum nu existau pe vremea aia, cel putin nu in sensul in care exista acum) cu cei de acum, asa ca nu stiu ce se umfla in pene. Aiurea mi se pare in schimb, din partea producatorilor, ca au angajat o gramada de actori de origine Caucaziana. Egiptenii de pe vremea lui Ramses nu au fost Caucazieni. Oricum, e stupid sa cenzurezi si sa interzici filme. In momentul in care faci treaba asta practic spui ti-e teama ca au putere mai mare decat stiinta, ratiunea, adevarul, sau ca ar putea influenta oamnii mai mult decat propriia lor credinta (in cazul musulmanilor), sau propriul lor rationament (in cazul societatilor seculare). Filmele sunt filme, nu tratate de istorie, si trebuie tratate ca atare: entertainment.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells