Everest, primele reacţii

de Ştefan Dobroiu în 3 Sep 2015
„Captivant”, zic cronicile de la Veneţia despre filmul din 18 septembrie

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale lunii septembrie (aici detalii despre cele 18 premiere ale lunii), Everest a avut prima întâlnire cu publicul mondial aseară, când a deschis cea de-a 72-a ediţie a festivalului de la Veneţia. Prezentat în afara competiţiei, filmul a provocat deja discuţii despre eventualele sale şanse de a impresiona la următoarea ediţie a premiilor Oscar.

Iată un articol despre filmele şi starurile acestei ediţii a festivalului de la Veneţia.

Everest, în regia islandezului Baltasar Kormákur (101 Reykjavík, Contraband, 2 Guns), se poate lăuda cu o distribuţie pe cinste: Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clarke şi John Hawkes interpretează alpinişti experimentaţi care înfruntă periculosul munte titular. Keira Knightley, Robin Wright, Sam Worthington şi Emily Watson interpretează roluri secundare. Filmul a fost prezentat ieri dimineaţă jurnaliştilor acreditaţi la festival, iar reacţiile marilor publicaţii de cinema, precum Variety şi The Hollywood Reporter, nu au întârziat să apară.

Într-o cronică-rezumat, Variety descrie filmul drept o "chinuitoare şi surprinzător de nesentimentală prezentare a tragediei petrecute în 1996 pe Everest". Această "cea mai recentă oportunitate cinematografică a Mamei Natură de a-şi exhiba cumplita indiferenţă în ceea ce priveşte supravieţuirea oamenilor" s-ar putea bucura de succes internaţional, notează cronicarul Justin Chang, mai ales dacă avem în vedere recentele tragedii ce au dus la moartea a mai bine de 30 de persoane pe Everest.

Scris de William Nicholson şi Simon Beaufoy, răspunzători şi pentru alte filme ce tratează tema tenacităţii precum Unbroken şi 127 de ore, filmul este lăudat pentru interepretările actorilor, dar şi pentru montajul inspirat, care permite spectatorilor să fie încontinuu conştienţi de poziţia în spaţiu a eroilor, atunci când aceştia sunt învăluiţi de o cumplită furtună.

"Brolin şi Hawkes sunt extraordinari în rolurile a doi alpinişti ale căror aptitudini nu sunt la fel de mari ca ambiţia, în timp ce Sam Worthington se dovedeşte o ancoră zdravănă în rolul unui alpinist experimentat care îi ajută pe cei de pe munte, de la tabăra de bază, să se orienteze", scrie Chang. Cronicarul observă, totuşi, că personajele caucaziene sunt nepermis de privilegiate în comparaţie cu şerpaşii care călăuzesc grupul spre cel mai înalt pisc de pe glob.

Concluzia cronicii din The Hollywood Reporter este onorantă pentru Everest, un film "captivant" şi "robust" care oferă "o mulţime de motive spectaculoase din punct de vedere vizual de a scoate" o ascensiune pe Everest de pe lista de lucrurilor de făcut într-o viaţă. "Sunt o mulţime de motive pentru a vedea această dramatizare robustă a încercării de a cuceri, în 1996, cel mai înalt munte din lume (...), de la tehnicile vizuale uluitoare care te fac să simţi că eşti acolo şi în acelaşi timp să te bucuri că de fapt nu eşti acolo, la peste 8.000 de metri altitudine, la multele personaje suficient de umanizate pentru a-ţi păsa de soarta lor şi atenţia la detaliile realiste care dau filmului textură. Studiourile Universal ar trebui să poată adăuga acest film la impresionanta listă a succeselor de box office din 2015".

În România Everest se lansează pe 18 septembrie, în format 3D. Filmul va fi disponibil şi în format IMAX.

Exploreaza subiecte similare:

Everest, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clarke, John Hawkes, Keira Knightley, Robin Wright, Sam Worthington, Emily Watson, Unbroken, 127 Hours, William Nicholson, Simon Beaufoy

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
fendal pe 3 septembrie 2015 13:57
Eu vreau sa l vad, mi s epare captivant rau :D
H4cK3RuL pe 22 ianuarie 2016 09:59
Un film interesant ce chiar merita vazut.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells