Emilian Oprea, seria HBO „Valea Mută”: „personajul meu este în zona lui Keyser Söze din The Usual Suspects”

de Gloria Sauciuc în 16 Aug 2016
Filmată în Brașov, Săcele, Râșnov și București, seria „Valea Mută”, ce îmbină drama cu genul thriller, va avea premiera pe canalul HBO si pe HBO GO în luna octombrie

Pădurea Râşnov. Cu reflectoarele puse pe poziţii, echipa de filmare urmăreşte ca secvenţa dificilă în care un motociclist bine echipat coboară o pantă abruptă cu mopedul să iasă perfect. Cascadorul are de stat câteva secunde bune cu faţa în jos, în apa rece a râului, cu casca de motociclist pe cap. Se trag mai multe duble. Aruncând un ochi peste „call sheet”-ul zilei de filmare văd că acest moped e urmărit de personajul lui Emilian Oprea.

Se filmează seria HBO „Valea Mută” („un show cu natură și alt peisaj urban decât Bucureștiul”, după cum se exprimă producătoarea creativă Andra Radu), cu premiera la HBO și pe HBO GO în luna octombrie a acestui an. O vizită pe platourile producţiei, realizată pe 2 iulie, în ultima sptămâna de filmare, mi-a prilejuit întâlnirea cu echipa şi cu actorii.

Seria HBO Valea Mută, regizată de Marian Crișan, este povestea a doi adolescenți a căror întâlnire clandestină se transformă într-un coșmar. Seara celor doi este întreruptă în mod dramatic de o crimă la care sunt martori fără voie. O investigație va demara curând.

Dacă Radu Muntean propunea, anul trecut, un tip de conflict interior și o dilemă morală similare, în lungmetrajul „Un etaj mai jos”, iată că acestor premise le e calată - în seria HBO - și drama unei relații interzise între doi adolescenți (jucați de către debutanții Theodor Șoptelea, elev din Botoșani cu alura unui tânăr Tom Hanks, și Vlad Bălan - absolvent UNATC).

În film e mai ușor să merg în personajele negative, mi-e ușor să accept zona asta de maximă violență sau răutate pentru că nu interferează deloc cu mine (Emilian Oprea)...


Povestea are, așadar, două fire narative majore, cea a personajelor principale adulte (interpretate de Rodica Lazăr şi Emilian Oprea) şi cea a celor doi băieţi adolescenţi. Mini-seria va avea patru episoade şi este o adaptare a unui format norvegian ("Øyevitne/Eye Witness"), cu un scenariu semnat de Cristian Barna.

Despre personajul său, Robert Dima, actorul Emilian Oprea - așezat la un „round table” cu jurnaliștii veniți pe platou - spune că „e o întruchipare a răului”. „Este în zona Keyser Söze din The Usual Suspects”, adaugă actorul, și ne recomandă să vedem filmul, dacă nu îl știm. „Te năucește!”, afirmă foarte convins. Apoi completează: „în film e mai ușor să merg în personajele negative, mi-e ușor să accept zona asta de maximă violență sau răutate pentru că nu interferează deloc cu mine”. Keyser Söze este în The Usual Suspects un soi de avatar al diavolului. Un personaj fictiv și principalul antagonist din filmul The Usual Suspects (1995), scris de Christopher McQuarrie și regizat de Bryan Singer.

Conform lui Roger Verbal Kint, ologul aparent nătâng, înzestrat cu un talent deosebit de a concepte planuri ingenioase dătătoare de grele dureri de cap bancherilor și polițiștilor, Söze e un lord al crimei, ale cărui duritate și influență au devenit legendare în rândul poliției și gangsterilor. Personajul a fost inspirat de criminalul din viața reală John List și de personajul unui informator KGB alunecos din thrillerul de spionaj No Way Out.

Dar lucrurile nu sunt monocrome pentru personajul lui Emilian Oprea din seria HBO „Valea Mută”.  „Demersul lui inițial este unul nobil”, spune Oprea, apoi se admonestează ușor - „vorbesc ca în filmele de capă și spadă!”; după care continuă: „plecarea lui e dintr-un punct foarte frumos, nobil, dar se pierde pe parcurs, din cauza unei ambiții... Dincolo de ambiția personajului de a face lucrurile bine totul deraiază, iar limita dintre bine și rău devine blurată și își dă seama de asta într-un final”, completează actorul...

Personajele lui Emilian Oprea și Rodica Lazăr, fața și reversul aceleiași monede

„Unul dintre personajele principale e o doamnă procuror [Elena Zamfir - n.red.], care cred va fi memorabilă ca rol, pentru că e un personaj feminin puternic, care practic conduce această investigaţie, într-o lume în care bărbaţii sunt pretutindeni", a spus - pe platou - regizorul Marian Crişan despre personajul Rodicăi Lazăr.

Iar „Robert Dima e o latură mai vicioasă a Rodicăi [Lazăr - n.red.], dar același om, un justițiar”, explică actorul Emilian Oprea. „E un rău necesar, nimeni nu e de acord cu el, dar în străfundul nostru gândim că e nevoie de genul ăsta de persoane”.

Legat de intrigantul nume al serialului, „Valea Mută”, producătoarea creativă Andra Radu explică: „Titlul atinge un plan real (peisaj, locul în care se petrece acțiunea) și un plan simbolic (drumul fiecarui personaj în efortul de a ieși la liman)... 'Mută' - este un cuvânt care reflectă temele principale ale show-ului, care ar fi: lipsa de comunicare, prejudecata şi un secret în jurul căruia se construieşte toată povestea"...

 

Credit foto: Adi Marineci pentru HBO Romania

Exploreaza subiecte similare:

Emilian Oprea, Rodica Lazăr, Marian Crişan, Vlad Balan, Un etaj mai jos, Radu Muntean, Valea Mutã , The Usual Suspects, Kevin Spacey

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rob1cul pe 18 august 2016 21:52
mdaa..cel putin keyser soze

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells