Elegantul Christopher Plummer

de Ştefan Dobroiu în 29 Feb 2012
Elegantul Christopher Plummer

Cu toţii îl ştim din rolul căpitanului Von Trapp din mega-succesul Sunetul muzicii. Difuzat şi re-difuzat ulterior pe posturile de televiziune din întreaga lume, Sunetul muzicii a devenit în 1965 cel mai de succes film al tuturor timpurilor, întrecând Pe aripile vântului în ceea ce priveşte încasările. L-a transformat pe Christopher Plummer într-un star internaţional, criticii lăudându-i eleganţa şi jocul reţinut. Activ timp de şase decenii în cinema, Plummer are parte de una dintre marile reuşite ale carierei duminică: devine cel mai vârstnic câştigător de Oscar de interpretare pentru rolul său din Beginners.

Şi-a început cariera în Canada, unde fizicul clasic îl recomandă pentru teatru. Devine cunoscut în Ottawa, în trupa Canadian Repertory Company, şi apare în mai bine de 75 de roluri cu începere din 1948. Se mută în Statele Unite la începutul anilor '50 şi joacă în prima piesă de pe Broadway. După câteva insuccese, devine tot mai cunoscut şi capătă tot mai multe roluri principale în piese premiate. Până la sfârşitul anilor '50 primeşte o nominalizare la premiul Tony, cel mai râvnit trofeu de pe Broadway, pentru rolul principal din piesa J.B., în regia lui Elia Kazan. Prezenţa lui Plummer pe scena de teatru va rămâne constantă de-a lungul următoarelor de teatru, chiar şi după ce face trecerea pe marele ecran.

Dacă iei în considerare faptul că primul film al lui Christopher Plummer a apărut în 1958, când apreciatul Sidney Lumet îl distribuie în Stage Struck, ajungi la concluzia că actorul a apărut pe ecran în nu mai puţin de şapte decenii. O carieră atât de longevivă este dublată de una cât se poate de variată, de la filme independente până la blockbustere şi mega-succese de casă.

Va reveni pe ecrane de-abia la şase ani de la debut, dar într-un blockbuster al vremurilor şi într-un rol pe măsura prestanţei sale: împăratul Commodus din Căderea Imperiului Roman al lui Anthony Mann, un film cu multe din starurile epocii, precum Sophia Loren, Omar Shariff şi Alec Guinness.

Doar un an mai târziu face senzaţie alături de Julie Andrews în Sunetul muzicii, cel mai important succes al anului şi câştigător a cinci Oscaruri în 1966. Muzicalul a fost atât de popular, încât a întrecut Pe aripile vântului în topul celor mai bine primite filme din lume. Dacă iei în considerare inflaţia, Sunetul muzicii este al treilea cel mai profitabil film din toate timpurile, după Pe aripile vântului şi Star Wars: Episode IV - A New Hope. În ciuda succesului, Christopher Plummer nu a avut decât cuvinte urâte de spus despre personajul său, pe care l-a considerat prea scorţos şi o adevărată "caricatură". Multă vreme Plummer a refuzat să ia parte la relansările muzicalului, dar a revenit la sentimente mai bune după anului 2000, acceptând să ia parte la o relansare aniversară. Probabil s-a gândit că nu peste mult se vor împlini nu mai puţin de 50 de ani de la premieră...

Până la mult-meritatul Oscar de anul acesta, Christopher Plummer a câştigat două premii Emmy, pentru Cyrano în 1974 şi Barrymore, în 1997. A impresionat la premiile Emmy în The Moneychangers în 1976 şi a mai primit un trofeu în 1994 pentru Madeline. Rolul din Beginners i-a adus nu doar Oscarul, ci şi Globul de Aur, încununând o carieră prodigioasă.

În ultimii zece ani l-ai văzut mai des decât te-ai putea aştepta şi în filme cât se poate de diferite, precum blockbusterul National Treasure, eşecul Alexander, unde-l interpretează pe Aristotel, Syriana, Inside Man, roluri vocale în Up şi 9, rolul titular din The Imaginarium of Doctor Parnassus, care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru rol secundar, filmul cu vampiri Priest şi The Girl with the Dragon Tattoo, re-ecranizarea lui David Fincher după romanul lui Stieg Larsson. Beginners i-a adus o lungă listă de premii de la Oscar şi premiul BAFTA, până la premiul Asociaţiei actorilor americani şi aproximativ zece premii ale criticilor.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 29 februarie 2012 13:45
Il felicit desi vroiam sa castige actorul din filmul cu Brad Pitt.
doinarac pe 29 februarie 2012 19:56
Jonah Hill, adica
xerses pe 29 februarie 2012 14:57
Merita un Oscar....Este remarcabil ca actor....
africanus pe 29 februarie 2012 16:46
Un veteran al cinematografiei si un actor adevarat, era si cazul sa i se recunoasca meritele acestui magnific om...
alex_il_fenomeno pe 1 martie 2012 17:13
cred ca intra in istorie cu varsta pe care o are si premiul cucerit .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells